Epoch Inspirace

30. 6. 2022

SEAN FITZPATRICK

Léto je nejen období, které lidé milují, ale také období, kdy se lidé zamilovávají. Vysoké teploty podporují srdečnou atmosféru a letní láska je zážitkem, na který má většina lidí nějakou šťastnou vzpomínku, vzpomínku, která se často podobá snu. Kdo by se s jistou dávkou nostalgie neohlížel na úsměvné, milostné kratochvíle svého mládí, na kouzelné dny, které nabírají na síle v oparu letního slunce a pohledu milované osoby? Okouzlení mládím je jedním z nejkrásnějších žertů stvoření.

Všechny ty milostné eskapády, které prožíváme, když hrajeme roli milenců, podněcují dramatický zápal. Tento zápal je zažehnutý niterným rytířským optimismem, který je skutečně okouzlující a skutečně vzácný: je to vzrušující životodárná síla duše mladého člověka. Byť jsou tyto roky, vášně a touhy často těmi nejhloupějšími v životě, ve své oddanosti jsou neobyčejně obdivuhodné.

Hra zázračná jako mladá láska

Smyslem a potěšením nádherné hry Williama Shakespeara Sen noci svatojánské je pokochat se úlety a bláznovstvím mladé lásky. Zkušený bard zasazuje svůj příběh do lesa, který se současně nachází v říši pohádek. Je to jen několik dní před svatbou krále Thésea a královny Amazonek Hippolyty. Víly provádějí nejrůznější rošťárny několika mileneckým párům: čtyřem párům v Athénách, ale také skupině herců, kteří se připravují na královskou svatbu.

Příběh se odehrává v pohádkovém světě, který je stejně kouzelný, zázračný a rozpustilý jako prchavý svět mladistvých citů, a ty, kdo mu to dovolí, vtáhne do snu plného bláznivých, mýtických posměšků a neodolatelných hloupých vášní, v němž „se rozum a láska příliš nesetkávají“, a v určitém věku by se ani setkávat neměly.

Rozum má svůj čas a místo, ale ne za svatojánské noci, kdy by se všichni měli bavit skřítkovským veselím. Láska a život, které se v letním horku řítí kupředu, by si měly najít způsob, jak si je užít, a Sen noci svatojánské takový způsob nabízí. Paradoxy a parodie hry jsou patrné hned na první pohled díky podivnému prostředí, které bezostyšně čerpá z řeckého i keltského folklóru s veselým snovým zmatkem, neboť „věci dříve jasné se mění ve zmatek“.

Námět se opírá o antické zamyšlení Kupidovo nad povahou lásky: bezohledný „darebák“ se zavázanýma očima, okřídlený a ozbrojený není romantickým obrazem, ale katastrofickou postavou, a ve hře se odehrávají humorné zmatky lásky. Neboť jestliže „láska nehledí očima, nýbrž myslí“, jak tvrdí zvyk, tak láskou poblouzněná mysl nemůže být soudná, pokud jde o to, co je racionální. A tak se sen rozbíhá: Milenci ve hře jsou bláznivě zamilovaní, rozdmýchávají plameny svého srdce a volají: „O jé!… Ty kejklíři! Kvítku rakytníku! Ty zloději lásky!“ a dělají z nebe peklo a z pekla nebe.

Stejně tak se vztekají i jejich božstva nad svými vlastními bouřlivými a mrzutými vztahy a vrhají svá samoúčelná kouzla bez ohledu na nesmysly, které z toho pro lidské postavy plynou. Přesto však božstva s dokonalou ironií, přehlížející vlastní skutky, prohlašují: „Pane, to jsou ale pošetilci, ti smrtelníci!“

Klauni jsou vtipní a zároveň moudří a i ve své hlouposti pronášejí moudré postřehy, které zasahují nejblíže k srdci lásky a skřivánků milenců. Bláznovo moudro můžeme slyšet, když Bottom pěje: „Lidské oko dosud neslyšelo, lidské ucho nevidělo, lidská ruka nedokáže ochutnat, jazyk si nepředstaví a srdce nesdělí, jaký byl můj sen.“

Hra je skutečně pouze tím, za co se vydává: pouze sladkým, podivuhodným snem. Je to nevinně snová hra o žhavé letní noci, která vypráví o světlejších stránkách lásky a je napsána tím nejlehčím jazykem lásky – poezií. A to poezií, jakou umí napsat jen šibalský William Shakespeare.

Kdo by neměl letní dny (a noci) svého mládí za zázračné a blaženě nezávazné jako sen? Ačkoli „průběh pravé lásky nikdy neplynul hladce“, přijde čas, kdy na všechny bouře vzpomínáme s láskou a nesmyslné řádění lásky musíme omluvit následující Puckovou nesmrtelnou omluvou:

Jestliže my stíny dnes urazili koho kdes,
myslete jen, že jste snili, co ty zjevy tady byly,
a pro bláhový děj ten, neznačící víc než sen,
nekárejte, milí, nás; napravíme všecko zas.

Kdo by neměl letní dny (a noci) svého mládí za zázračné a blaženě nezávazné jako sen?

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.