Chris Summers

7. 7. 2022

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z funkce premiéra poté, co rezignovalo více než 50 vládních ministrů včetně kancléře státní pokladny Rishiho Sunaka, jehož nástupce Nadhim Zahawi pak vyzval svého šéfa, aby „udělal správnou věc a odešel“.

Johnson, stojící na pódiu v Downing Street s manželkou Carrie a malou dcerkou Romy za zády, prohlásil: „Je to jasná vůle Konzervativní strany, že by měl být nový předseda strany a nový premiér.“

Poděkoval těm, kteří v prosinci 2019 volili torye, a řekl, že důvodem, proč se tak dlouho udržel ve funkci, byl mandát, který v těchto volbách získal.

Johnson řekl, že vzdát se funkce premiéra je „bolestné“, ale nikdo podle něj není „nepostradatelný“.

Ve středu 58letý Johnson přislíbil, že bude pokračovat ve funkci, poté co připustil, že bylo „chybou“ ponechat Chrise Pinchera ve funkci zástupce šéfa vlády, přestože byl obviněn ze sexuálního zneužívání.

Poté, co se mu dostalo nepřátelského osočování v hodině otázek premiéra a následně před styčným výborem Dolní sněmovny, na něj zatlačil Michael Gove a několik dalších ministrů kabinetu, kteří ho vyzvali k rezignaci.

Johnson však poté Govea vyhodil z funkce státního tajemníka a zdálo se, že je odhodlán pokračovat, neboť předtím poslancům řekl, že má „mandát“ z vítězství ve všeobecných volbách v prosinci 2019 a bude pokračovat v plnění slibů z manifestu Konzervativní strany.

johson rezignace
Davy lidí se shromažďují u bran Downing Street při přípravě na projev premiéra v demisi Borise Johnsona na Downing Street v Londýně, 7. července 2022. (Foto: Leon Neal / Getty Images)

Ve čtvrtek ráno se Nadhim Zahawi, který byl po Sunakově rezignaci před necelými 48 hodinami jmenován kancléřem, obrátil proti Johnsonovi a napsal na Twitter: „Tohle je neudržitelné a bude to jen horší: pro vás, pro Konzervativní stranu a hlavně pro celou zemi. Musíte udělat správnou věc a okamžitě odejít.“

Ve čtvrtek v poledne pak Johnson konečně potvrdil, že odstoupí, což vyvolalo souboj o vedení Konzervativní strany.

Konzervativní strana se chystá na souboj o vedení

Johnson zůstane ve funkci premiéra do doby, než se ve vládnoucí Konzervativní straně uskuteční volba vedení.

Mezi přední kandidáty budou patřit Sunak a bývalý ministr zdravotnictví Sajid Javid, ale očekává se, že ve hře bude i ministryně zahraničí Liz Trussová, generální prokurátorka Suella Bravermanová a možná i ministr obrany Ben Wallace a ministryně obchodu Penny Mordauntová.

Až bude vybrán nový lídr, navštíví Johnson –⁠ čtrnáctý premiér za sedmdesátileté vlády královny Alžběty II. – hlavu státu v Buckinghamském paláci, aby formálně podal demisi.

Skandál kolem Chrise Pinchera se ukázal být poslední kapkou pro mnoho jeho kolegů z kabinetu, kteří ho minulý měsíc podpořili při hlasování o důvěře kvůli aféře „partygate“.

Toto hlasování –⁠ které vyhrál poměrem hlasů 211 ku 148 –⁠ následovalo po zveřejnění zprávy státní úřednice Sue Grayové z 25. května o porušení covidových opatření v Downing Street a po výrocích premiérova poradce pro etiku lorda Geidta, že Johnson mohl porušit ministerský kodex tím, že se účastnil večírků během pandemie.

Johnson proslul jako premiér s „velkým obrazem“, který měl pro zemi vizi, ale měl sklon zapomínat nebo ignorovat detaily. To se mu stalo osudným.

Pincher, poslanec za Tamworth, rezignoval 30. června na funkci zástupce a bylo mu pozastaveno členství v Konzervativní straně kvůli údajnému osahávání dvou mužských hostů v soukromém klubu 29. června.

Kvůli těmto obviněním se Downing Street ocitla pod tlakem, aby vysvětlila, proč Pincher, který v listopadu 2017 rezignoval na funkci junior zástupce po stížnosti, že se nechtěně navážel do bývalého olympijského veslaře a kandidáta Konzervativní strany Alexe Storyho, dostal letos v únoru funkci hlavního zástupce.

Chris Pincher
Obviněný Chris Pincher ze sexuálního zneužívání (vpravo). (Foto: Rob Pinney / Getty Images)

Downing Street dříve uvedla, že Johnson před jmenováním Pinchera o žádných konkrétních obviněních nevěděl, načež v úterý uvedla, že Johnson byl o formálním vyšetřování proti Pincherovi v roce 2019 informován, ale minulý týden na to zapomněl.

Johnson, bývalý novinář a starosta Londýna, byl v roce 2015 zvolen poslancem za Uxbridge a South Ruislip a následující rok se vrhl do ringu, když David Cameron po referendu o brexitu rezignoval na funkci premiéra.

Místo něj se do čela vlády dostala Theresa Mayová, která Johnsona jmenovala svým ministrem zahraničí, ten však na tuto funkci rezignoval a v létě 2019 se nakonec stal premiérem poté, co Mayová odstoupila poté, co se jí nepodařilo prosadit dohodu o brexitu v parlamentu.

Johnson v prosinci 2019 drtivě zvítězil

Johnson v prosinci 2019 získal pro konzervativce drtivé vítězství v parlamentních volbách, ale již o čtyři měsíce později zasáhla Británii pandemie covidu-19, která zdevastovala ekonomiku a narušila mnoho plánů z manifestu jeho strany.

Javid ve svém úterním rezignačním dopise Johnsonovi vzkázal: „Tón, který jako lídr udáváte, a hodnoty, které reprezentujete, se odrážejí na vašich kolezích, vaší straně a nakonec i na celé zemi.“

Sunak ve svém rezignačním dopise uvedl: „Naše země čelí obrovským výzvám. Oba chceme ekonomiku s nízkými daněmi, vysokým růstem a veřejnými službami světové úrovně, ale to lze zodpovědně zajistit pouze tehdy, budeme-li připraveni tvrdě pracovat, přinášet oběti a přijímat obtížná rozhodnutí.“

Zpráva o Johnsonově chystané rezignaci podpořila dříve ve čtvrtek libru; ta si polepšila o 0,6 % na 1,198 amerického dolaru.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.