Summer Lawson

23. 7. 2022

An An, nejdéle žijící samec pandy velké na světě v zajetí, se necítil dobře a jeho stav se v posledních týdnech zhoršoval. Ráno 21. července Ocean Park bohužel oznámil, že An An byl utracen, aby netrpěl dalšími bolestmi.

An Anovi bylo 35 let, což v lidském životě odpovídá 105 letům.

Před svým odchodem trpěl An An ztrátou chuti k jídlu a pohybu.

Ocean Park na svých oficiálních stránkách na sociálních sítích v posledních týdnech oznamoval pomalé zhoršování An Anova zdravotního stavu. Nejedl a příliš se nehýbal. Jeho tělo bylo den ode dne slabší. Zábavní park si z humanitárního hlediska uvědomil, že An An možná dospěl ke konci své cesty.

Lidé přicházejí truchlit za An An do Ocean Parku, 21. července 2022. (Doris Li / The Epoch Times)

Po důkladné konzultaci a pečlivém zvážení se Čínské centrum pro ochranu a výzkum pandy velké spolu s veterináři Ocean Parku a Odborem zemědělství a ochrany přírody Hongkongu rozhodli v 8:40 hodin ráno pandu velkou utratit a ukončit tak An Anovo utrpení v Muzeu sečuánských pokladů hongkongského Jockey Clubu.

Park umístil v Muzeu sečuánských pokladů návštěvní knihu kondolencí, aby veřejnost mohla truchlit za milovaného zvířecího velvyslance, který byl s obyvateli Hongkongu posledních 23 let.

An Anovo dobrodružství v Ocean Parku

An An se původně narodil ve volné přírodě v čínském Sečuánu a později byl přemístěn do Čínského centra pro ochranu a výzkum pand velkých.

Před příjezdem do Hongkongu byl An An poctěn titulem velvyslance pandy v Man Lee Zoo v Singapuru. V této zoologické zahradě byl hostem po dobu šesti měsíců. Od svého příjezdu do Hongkongu žil v Muzeu sečuánských pokladů. Do Hongkongu přijel společně s Ťia Ťia 11. března 1999, byly to dary Komunistické strany Číny (KS Číny) Hongkongu k druhému výročí předání moci.

Bývalý šéf vlády Tung Či-hwa během svého uvítacího projevu řekl, že KS Číny darovala Hongkongu dvě pandy velké a příznivé přání. Jméno „An An“ symbolizuje stabilitu a prosperitu, zatímco „Ťia Ťia“ znamená „vše je v pořádku“ či „velikost“.

Lidé přicházejí truchlit za An An do Ocean Parku, 21. července 2022. (Doris Li / The Epoch Times)

Ocean Park označil An An za aktivní a inteligentní zvíře. Nejraději měl bambusové listy, bambusové výhonky, zeleninu a sušenky s vysokým obsahem vlákniny. Kvůli jeho nedávným zdravotním problémům mu ošetřovatelé dávali léky do sušenek nebo zeleniny, které rád jedl. An An si rád hrál se skartovaným papírem a ležel a pochutnával si na bambusu.

Protože An An nesl vzácné geny pandy velké, mohlo být jeho sperma použito i k umělému početí. Ve věku 18 let An An úspěšně počal s Ťia Ťia mládě Jün Jün. Jedno z pandích mláďat v současné době žije v Sečuánu.

Poté, co An An přivedl do parku dalších šest potomků, začal být vůči Ťia Ťie agresivní a často na ni útočil. V parku to považovali za projev nepřátelství, a proto obě pandy velké oddělili. Od té doby se už žádná další pandí mláďata neobjevila.

Jak An An stárl, trpěl bolestmi kloubů, šedým zákalem a vysokým krevním tlakem.

Léky dokázaly pouze zmírnit jeho úzkost a nepohodlí, ale ne vyléčit nemoc.

Příznivé přání čínské komunistické strany zmizelo s prosperitou Hongkongu

Obyvatele Hongkongu zpráva o An Anově smrti zarmoutila. Někteří připomněli příznivý význam slov An An: „An An byl symbolickým darem, který Peking Hongkongu dal. Představoval stabilitu a prosperitu Hongkongu. Nyní, když An An odešel, se zdá, že odpovídá současné situaci: Podle zákona o národní bezpečnosti zde již stabilita a prosperita neexistují.“

Lidé přicházejí truchlit za An An do Ocean Parku, 21. července 2022. (Doris Li / The Epoch Times)

„Je An Anova smrt znamením?“ komentoval další internetový uživatel.

Pro obyvatele Hongkongu bylo spíše náhodou, že An An zemřel 21. července, což je pro Hongkonžany velmi významný den. Shodou okolností je to třetí výročí útoku na Yuen Long v roce 721.

An Anova smrt připomíná občanům ztrátu záchranné sítě

21. července 2019 byli občané Hongkongu napadeni více než šesti sty nájemnými triádami, které se oblékly do bílého, na stanici MTR Yuen Long. Záběry prchajících lidí, kteří na stanici volali o pomoc a byli triádami surově zbiti, způsobily lidem, kteří byli svědky této hrůzné události, obrovské trauma.

Té noci triády v bílých pláštích vběhly dovnitř stanice a napadly civilisty a rodiny s dětmi. Před nevybíravým útokem zamkly výstupní bránu. Muži, kteří bránili ženy a děti, byli zraněni. Obětí bezcitných triád se stala také těhotná žena, novinář, bývalý radní Legco a starší člověk.

Mnoho Hongkonžanů si myslelo, že právě v tento den se hongkongská policie obrátila proti lidem, kterým měla sloužit. Na místní policii se nikdo nemohl dovolat, protože policejní stanice byly zavřené, zatímco policisté byli později vyfotografováni, jak hovoří s útočníky oděnými v bílém. Když lidé vytočili tísňové linky, linka byla přerušena policií ve službě.

21. července 2019 obyvatelé Hongkongu pocítili, že město přišlo o svou záchrannou síť.

Nadějná přání se změnila v beznaděj

Se smrtí An Ana se místní obyvatelé se podle všeho domnívají, že jeho smrt znamená také ztrátu svobody, stability a hojnosti ve městě.

Význam „velikosti“ zemřel společně s Ťia Ťia (ve věku 38 let) v roce 2016. V té době byla nejdéle žijící pandou velkou, která byla také držitelkou rekordu v Guinnessově knize.

„Když je velikost, stabilita a prosperita pryč, co jiného Hongkongu zbývá?“ ptá se jeden ze zoufalých internetových uživatelů.

V průběhu let se An An stal součástí rodiny Ocean Parku a Hongkonžanů. Bohužel pro Ocean Park se stal nepřítelem svých vlastních „rodin“.

Mnoho Hongkonžanů se zařeklo, že se do parku už nikdy nevrátí po tom, co park provedl v roce 2019, na vrcholu hongkongských protestů.

Ocean Park se pro režim zřekl své vlastní „rodiny“

V rámci své halloweenské show v roce 2019 jmenoval Ocean Park programového ředitele a hlavního umělce Wong Cham-suma, aby vystoupil na pódiu. Provládní zábavní park však tvrdil, že Wong do show vnesl prvky hongkongských protestů, což podle parku rovněž rozrušilo mnoho lidí. Park rovněž tvrdil, že Wongovo vystoupení podněcuje nenávist, vzpouru a sociální nepokoje a je „ozvěnou“ hongkongských protestů.

Park původně plánoval přejít na jiného režiséra, ale mnoho obyvatel Hongkongu uspořádalo akce, aby Wongovi vyjádřili podporu a solidaritu. Vzhledem k reakci veřejnosti se Ocean Park rozhodl ukončit halloweenské představení o čtyři dny dříve, než bylo plánováno.

To šokovalo hongkongskou společnost a přimělo demokraticky smýšlející Hongkonžany k odvetě a bojkotu parku. Ocean Park od roku 2019 prodělal několik finančních krizí kvůli výraznému poklesu návštěvníků.

Park snášel odpor veřejnosti kvůli podpoře KS Číny i hongkongské vlády a kvůli protestům a později pandemii přišel o místní zákazníky. Park se snažil zaměřit na obyvatele pevninské části, aby získal příjmy, což místní obyvatele jen dále rozčílilo.

Ocean Park býval „Parkem pro Hongkonžany“. To však v roce 2019 skončilo.

Někteří občané prohlásili: „Ocean Park a An An se nyní stali hongkongskou historií. Stejně tak vzpomínky na šťastné časy, které jsme prožívali, protože park zradil vlastní rodinu –⁠ Hongkonžany.“

originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."