Cindy Drukier Tom Ozimek

a 27. 7. 2022

James Lindsay, autor knihy „Rasový marxismus“ a dalších knih zpochybňujících „woke“ narativy, si vzal na mušku environmentální, sociální a správní skóre (ESG) a označil ESG za zbraň v rukou „bojovníků za sociální spravedlnost“, která má otřást korporacemi, a za nástroj v rukou těch, kdo usilují o nastolení „jedné světové vlády“.

Lindsay v nedávném rozhovoru pro pořad NTD „The Nation Speaks“ uvedl, že systém hodnocení ESG byl původně koncipován jako způsob, jakým mohou investoři sledovat pravděpodobnost, že určitá korporace bude dlouhodobě dobrou sázkou na investici.

„Na začátku roku 2000 se dalo dohromady několik velmi sociálně smýšlejících aktivistických investorů a vymysleli tuto myšlenku, že je pravděpodobné, že společnosti, které jsou špatné v environmentální politice, špatné v sociální odpovědnosti a v korporátním řízení, budou špatnou sázkou z hlediska dlouhodobých investic,“ řekl.

„Jen zločinné vydírání“?

Lindsay se domnívá, že koncept ESG byl od samého počátku podezřelý a není jasné, zda se vyšší skóre promítlo do dobré dlouhodobé ziskovosti zúčastněných společností.

A co hůř, tvrdí, že postupem času se skóre ESG zmocnili „bojovníci za sociální spravedlnost“ a používají jej jako zbraň.

„Mají páky, aby to mohli použít jako … finanční zbraň u hlavy každé korporace, která nedělá to, co po ní chtějí,“ řekl.

„Ve skutečnosti je to vydírání, je to prostě zločinné vydírání, které jako mechanismus používá něco, co vypadá jako odpovědný nástroj měření. Takže nikdo není přímo zodpovědný za zapojení do něčeho, co je ve skutečnosti mafiánským vydíráním korporací,“ dodává Lindsay.

Nedostatečná transparentnost způsobu určování skóre ESG je podle Lindsaye otevřeným prostorem pro zneužití.

„Máte tu možnost, že velmi malý počet lidí, kteří mají obrovskou moc nad trhy, budou moci činit tato rozhodnutí. Je to návrat téměř k feudálnímu systému… Páni mohou rozhodovat o tom, co je správné a co ne,“ řekl.

„Širší globální agenda“

Ve skutečnosti je hodnocení ESG velmi podobné čínskému systému sociálního kreditu, ale je uplatňováno na firemní úrovni, tvrdil Lindsay.

„Je totožný s čínským systémem sociálního kreditu, jen má hezký název, který se hodí k západním … nejen západním … hodnotám, což je způsob, jak to prodat veřejnosti nebo přimět lidi, aby to podpořili a mysleli si, že dělají dobro ve světě.“

Ještě znepokojivější je Lindsayho argument, že ESG zapadá do „širší globální agendy“, která podle něj chce učinit Západ energeticky chudým – ve prospěch zemí, jako je Čína – jako způsob sociální kontroly.

„Chtějí zavést úplně stejný systém kontroly, protože vidí, že v Číně funguje,“ dodal s tím, že podle jeho názoru „mocenská elita“ na Západě „často chce lidi kontrolovat“.

„Cílem je vytvořit z Číny jeden model a ze Západu jeho inverzi. Čína je komunistická země, která řídí fašistický trh. A cílem je pomocí korporací vytvořit fašistický trh, který na Západě zavede komunismus, to je to sociální kreditní skóre, ta ekologická spravedlnost atd.,“ řekl Lindsay.

„A důvodem je to, že náboženství komunismu věří, že když vezmete takto uspořádané protiklady a uvedete je do vzájemného vztahu, rozpory se projeví a nakonec fungují v jeden syntetický celek.“

„A tak by to použili jako nástroj, kterým by se snažili dosáhnout jedné světové vlády,“ řekl Lindsay.

Společnost Insider Intelligence odhaduje, že v roce 2022 bylo na celém světě pod správou aktiv ESG 41 bilionů dolarů.

Do roku 2025 by se toto číslo mělo vyšplhat na 50 bilionů dolarů.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.