Andrew Thornebrooke

28. 7. 2022

Prezident Joe Biden uskutečnil 28. července telefonický rozhovor s generálním tajemníkem Komunistické strany Číny (KS Číny) Si Ťin-pchingem. Jednalo se již o pátý telefonát mezi Bidenem a Siem a trval více než dvě hodiny.

Hovor se uskutečnil uprostřed nesčetného napětí, kvůli němuž čínsko-americké vztahy klesly na nejnižší úroveň za poslední desetiletí. Navzdory klesající ochotě KS Číny jednat o většině otázek Bílý dům uvedl, že je důležité udržovat komunikační linky mezi oběma mocnostmi otevřené.

„Prezident chce zajistit, aby komunikační linky s prezidentem Si zůstaly otevřené, protože je to potřeba,“ uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. „Jsou otázky, v nichž můžeme s Čínou spolupracovat, a pak jsou otázky, kde samozřejmě dochází k třenicím a napětí.“

„Jedná se o jeden z nejvlivnějších bilaterálních vztahů v současném světě, jehož důsledky dalece přesahují hranice obou jednotlivých zemí. Pan prezident to jasně chápe a my budeme na těchto vztazích i nadále pracovat.“

Čínská státní média uvedla, že výměna názorů byla „upřímná a hluboká“ a že oba vedoucí představitelé přislíbili, že spolu budou nadále komunikovat.

Si údajně Bidenovi řekl, že je povinností „obou velmocí“ řídit globální bezpečnost, a vyzval Bidena, aby se na čínskou komunistickou stranu nedíval optikou „strategického soupeření“.

Biden se v současné době potýká s nutností adekvátně řešit status Číny jako rostoucí mocnosti a zároveň zmírňovat stále nepřátelštější chování režimu.

V této souvislosti se Si v rozhovoru s Bidenem zaměřil především na Tchaj-wan.

„Hra s ohněm vás popálí,“ sdělil Si Bidenovi. „Doufám, že to Spojené státy jasně vidí.“

Čínský režim trvá na tom, že Tchaj-wan je odtrženou provincií Číny. Si slíbil, že ostrov sjednotí s pevninou, a nevyloučil, že k tomu použije sílu. Tchaj-wan má od roku 1949 samosprávu, nikdy nebyl pod kontrolou KS Číny a může se pochlubit prosperující demokracií a tržním hospodářstvím.

Spojené státy nemají s Tchaj-wanem formální diplomatické vztahy, ale na základě uzavřené dohody jsou mu povinny poskytovat zbraně nezbytné pro jeho sebeobranu. Americká vláda rovněž zastává doktrínu „strategické nejednoznačnosti“, v níž nepotvrdí ani nevyvrátí, zda by v případě čínské invaze Tchaj-wan bránila.

Tato otázka se dostala do popředí zájmu v minulém týdnu, kdy se objevily zvěsti, že předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová plánuje osobní návštěvu Tchaj-wanu.

KS Číny následně pohrozila „silovými opatřeními“ proti Spojeným státům a Tchaj-wanu, pokud by se cesta uskutečnila.

V návaznosti na výroky ze strany čínské komunistické strany Biden veřejně prohlásil, že taková cesta „není dobrý nápad“, a naznačil, že armáda je proti ní.

Bidenovy výroky vzbudily pozornost zákonodárců i odborníků, kteří se domnívali, že překročily meze prezidenta i armády, když se pokouší kontrolovat osobní cestu úřadujícího člena Kongresu.

Pelosiová poznamenala, že administrativa se možná domnívala, že Čína sestřelí její letadlo, pokud navštíví Tchaj-wan.

Tato výměna názorů byla jen jednou z rostoucí řady bojovných a někdy i nepřátelských projevů, které zaznívaly z nejvyšších míst KS Číny.

V květnu čínský ministr obrany pohrozil, že čínský režim „nebude váhat zahájit válku bez ohledu na cenu“, aby zabránil mezinárodnímu uznání faktické nezávislosti Tchaj-wanu.

Bílý dům v době vydání článku nezveřejnil přečtení této výzvy.

Z originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“