Isabel van Brugen

22. 10. 2021

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek prohlásil, že Spojené státy jsou odhodlány bránit Tchaj-wan, pokud by Čína na tento samosprávný ostrov zaútočila. Odchýlil se tak od dlouhodobého postoje USA, jímž bylo zastávání „strategické nejednoznačnosti“.

„Ano, máme závazek to udělat,“ řekl Biden na radnici CNN v Baltimoru, když byl na tuto otázku dotázán v souvislosti se stupňujícími se čínskými vojenskými provokacemi. „Čína ví, že Spojené státy mají nejsilnější armádu na světě.“

Jeden z posluchačů se prezidenta zeptal na nedávné pekingské testy hypersonické rakety a na to, zda se Spojené státy Číně postaví.

„Nechci studenou válku s Čínou, jen chci, aby Čína pochopila, že nehodláme ustoupit a nehodláme změnit žádný z našich názorů.“

„Nedělejte si starosti s tím, zda budou silnější,“ řekl Biden a dodal: „Nechci studenou válku s Čínou, jen chci, aby Čína pochopila, že nehodláme ustoupit a nehodláme změnit žádný z našich názorů.“

Jeho komentáře signalizují odklon od americké politiky „strategické nejednoznačnosti“. Ačkoli Spojené státy nemají podle zákona o vztazích s Tchaj-wanem (TRA) závazek bránit Tchaj-wan, Washington je podle zákona povinen poskytnout ostrovu prostředky k obraně.

TRA uvádí, že Spojené státy „poskytnou Tchaj-wanu takové obranné předměty a obranné služby v takovém množství, které může být nezbytné k tomu, aby Tchaj-wan mohl udržovat soběstačné obranné schopnosti“.

Komunistická strana Číny (KS Číny) tvrdí, že samosprávný ostrov Tchaj-wan je provincií Číny. Demokraticky spravovaný ostrov má vlastní ústavu, armádu a vládnoucí stranu.

V srpnu jeden z představitelů Bidenovy administrativy zdůraznil, že její politika vůči Tchaj-wanu se nezměnila poté, co se objevil Bidenův návrh, že jeho administrativa bude ostrov bránit proti vojenskému útoku.

Deník Epoch Times se obrátil na Bílý dům a ministerstvo zahraničí se žádostí o komentář.

Biden komentuje situaci v době, kdy Peking v posledních týdnech vystupňoval vojenské obtěžování ostrova, včetně demonstrace síly čínské armády nad zónou protivzdušné obrany.

Začátkem tohoto měsíce čínský vůdce Si Ťin-pching znovu vyzval, aby byl Tchaj-wan „sjednocen“ s pevninskou Čínou, a obvinil pokračující angažovanost za nezávislost Tchaj-wanu jako hlavní hrozbu pro jeho plán takzvaného „národního omlazení“, což je cíl, který podle pozorovatelů naznačuje Siovu touhu přeměnit režim v jedinou světovou supervelmoc do poloviny století.

Národní omlazení

„Separatismus spojený s nezávislostí Tchaj-wanu je největší překážkou dosažení sjednocení vlasti a nejvážnějším skrytým nebezpečím pro národní omlazení,“ řekl Si.

Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen prohlásila, že ostrov udělá „vše, co bude třeba“, aby se ochránil před sílící agresí KS Číny.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken kritizoval vojenské provokace Pekingu a v rozhovoru pro televizi Bloomberg uvedl, že tyto akce jsou „potenciálně destabilizující“.

„Doufám, že tyto akce ustanou, protože vždy existuje možnost chybné kalkulace, chybné komunikace, a to je nebezpečné,“ řekl Blinken v rozhovoru zveřejněném 6. října.

„Potřebujeme, aby Čína s těmito akcemi přestala,“ dodal.

Na této zprávě se podílel Andrew Thornebrooke.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.