Zachary Stieber

29. 7. 2022

Starostka amerického hlavního města Muriel Bowserová požádala vládu o aktivaci Národní gardy, která by městu pomohla vypořádat se s přílivem nelegálních přistěhovalců převážených z pohraničních států, když současný stav označila ve čtvrtek za „rostoucí humanitární krizi“.

Již 19. července požádal Christopher Rodriguez, ředitel vnitřní bezpečnosti hlavního města, ministerstvo obrany (DoD) o výpomoc Národní gardy z D. C., „aby pomohla zabránit vleklé humanitární krizi v hlavním městě státu“.

V dubnu texaský guvernér Abbott prohlásil: „Texas by neměl nést břemeno neschopnosti Bidenovy administrativy zabezpečit naši hranici,“ a začal vypravovat autobusy s nelegálními migranty do hlavního města. K této praktice se přidala v květnu i Arizona. Od té doby dorazilo do Washingtonu, D. C., přes 4 000 ilegálů.

Už ve svém dopise Rodriguez varoval, že „tempo přijíždějících autobusů a počet přepravovaných dosáhly kritického bodu“ a že bez federálního zásahu hrozí systému zahlcení.

Mluvčí úřadu starostky sdělil v e-mailu deníku The Epoch Times, že z Pentagonu zatím žádnou odpověď neobdrželi.

Mluvčí ministerstva obrany deníku The Epoch Times potvrdil, že ministr obrany Lloyd Austin žádost obdržel. „Ministr bere tuto žádost o pomoc velmi vážně. On a jeho tým pracují na podrobnostech a odpoví úřadu starostky, jakmile bude dosaženo rozhodnutí,“ dodal mluvčí.

Pravomoc povolit nasazení Národní gardy ve Washingtonu má pouze prezident, který musí obdržet žádost od místních představitelů. Bílý dům na dotaz nereagoval.

Setkání s Bílým domem

Bowserová a členové jejího týmu se setkali s představiteli Bílého domu, včetně Liz Sherwoodové-Randallové, asistentky prezidenta pro vnitřní bezpečnost, uvádí se v dopise z 21. července, který Bowserová po schůzce zaslala.

Starostka uvedla, že federální vláda by měla „převzít vedoucí úlohu“ při řešení problémů s nelegálními přistěhovalci, včetně využití federálního zařízení k jejich ubytování.

„Mám velké pochopení pro velmi obtížnou situaci, které čelí lidé nastupující do autobusů jedoucích neznámo kam,“ napsala Bowserová. „Stejně tak mi velmi záleží na tom, aby byla zachována sociální záchranná síť, za jejíž zajištění pro obyvatele Washingtonu jsem zodpovědná. Vím, že prezident sdílí mé pochopení, a těším se na spolupráci s administrativou, která zajistí [Národní] gardu a federální zařízení pro zpracování migrantů, kteří hledají azyl a lepší život ve Spojených státech amerických bez nejistoty a strachu.“

Texaský guvernér prohlásil, že program je způsobem, jak konfrontovat prezidenta Joea Bidena s důsledky jeho imigrační politiky, kdy za rozvolněné politiky míra nelegální imigrace „explodovala“ na rekordní úroveň.

„Washington konečně pochopil, s čím se Texasané potýkají každý den, protože naše komunity jsou zahlceny tisícovkami nelegálních přistěhovalců kvůli politice otevřených hranic prezidenta Bidena,“ uvedla pro The Epoch Times e-mailem Renae Ezeová, Abbottova tisková mluvčí.

„Pokud chce starostka najít řešení této krize, měla by vyzvat prezidenta Bidena, aby okamžitě podnikl kroky k zabezpečení hranic – což se mu dosud nepodařilo.“

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“