Nicole Hao

9. 8. 2022

Předseda představenstva druhého největšího výrobce mikročipů na světě oznámil 5. srpna, poté co Peking zahájil rozsáhlé vojenské manévry kolem Tchaj-wanu, poskytnutí daru ve výši 100 milionů dolarů tchajwanské vládě na obranu proti Číně.

„100 milionů dolarů není mnoho peněz na nákup zbraní,“ řekl na tiskové konferenci v Tchaj-peji Robert Tsao, zakladatel výrobce čipů United Microelectronics Corp (UMC). „Doufám, že to dokáže probudit tchajwanský lid z chamtivosti po penězích a strachu ze smrti a umožní bojovat za obranu svobody, demokracie a lidských práv.“

Tsao řekl, že Komunistická strana Číny (KS Číny) uctívá „totalitu, podvod, nenávist a násilí“, její členové jsou „hulváti a lumpové“ a režim je „podsvětím“.

Magnát odsoudil vojenská cvičení Pekingu, která Peking použil jako odvetu za návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ve dnech 2. a 3. srpna. Vyzval obyvatele Tchaj-wanu, aby byli stateční a postavili se čínským „slovním hrozbám a zastrašování silou“.

Soukromý dar

Tsao uvedl, že peníze daroval, protože na Tchaj-wanu zaregistroval nebezpečné jevy poté, co Peking zahájil na ostrově kognitivní válku, psychologickou válku a válku veřejného mínění proti Tchaj-wanu.

„Z mnoha Tchajwanců se stávají [tváří v tvář Číně] pštrosi,“ řekl 75letý podnikatel. „Myslí si, že Čína nezahájí válku, dokud ji Tchaj-wan nerozzlobí.“

Poté vyjmenoval další dvě skupiny: Lidé, kteří si myslí, že Tchaj-wan není dost silný na to, aby šel proti Číně, a chtějí se vzdát, aby si zachránili životy; a lidé, kteří si myslí, že by je velká země chránila, kdyby se Tchaj-wan stal součástí Číny.

Tsao řekl, že se o politiku nezajímá. Přispívá na zachování Tchaj-wanu jako čisté země pro čínsky mluvící lidi po celém světě. V projevu citoval slova z americké hymny: „země svobodných a domov statečných“ a řekl: „Svoboda patří odvážným. Zbabělost končí zotročením.“

Robert Tsao

Tsao se narodil v pevninské Číně, vyrůstal na Tchaj-wanu a momentálně žije v Singapuru a má singapurské občanství.

Počátkem 80. let založil společnost UMC a vybudoval z ní druhého největšího světového výrobce čipů.

Na konci 90. let chtěl Tsao investovat v pevninské Číně kvůli jejímu obrovskému trhu. V té době ho čínské úřady běžně podporovaly. V uplynulých 20 letech založil v Číně dvě továrny UMC. Jednu ve východočínském městě Su-čou a druhou v jihočínském městě Sia-men.

V rozhovoru pro časopis Wealth Magazine v prosinci 2019, po odchodu z pozice ředitele společnosti UMC, Tsao řekl: „Kdybychom to mohli udělat znovu, doufám, že bychom nešli na pevninu [myšleno pevninskou Čínu] pomáhat se zakládáním továren.“

V březnu veřejně vyzval tchajwanské občany, aby ostrov bránili sami, a nespoléhali se na zahraniční mocnosti. Uvedl, že jeho dva synové mají tchajwanské občanství. „Oba se vrátí, aby se bránili silám LOA (Lidové osvobozenecké armády), pokud dojde na Tchaj-wanu ke konfrontaci.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.