Gary Bai Jan Jekielek

a 16. 8. 2022

Po razii Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v Mar-a-Lago volá vojenský historik Victor Davis Hanson po zrušení tohoto úřadu a označuje jej za „jednu z největších hrozeb pro demokracii“.

„Tato myšlenka Federálního úřadu pro vyšetřování … výčet jeho činů je pro demokracii příliš nebezpečný,“ řekl Hanson v rozhovoru pro pořad American Thought Leaders na EpochTV po razii v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago. „Levice vždycky říká, že demokracie umírá v temnotě. Právě teď, v tuto chvíli, je FBI jednou z největších hrozeb pro demokracii.“

„Je hrozné to říci,“ dodal Hanson. Svého postoje se však drží: FBI podle něj zasahuje do voleb, lže pod přísahou a je „obrovským monstrem, které se vymklo kontrole“.

Útoky na Trumpa a jeho spojence

Razie v Mar-a-Lago byla podle Hansona součástí „série incidentů“ proti Trumpovi a jeho spojencům, které ukazují, že FBI a ministerstvo spravedlnosti (MS) se „vymkly kontrole“.

„Když chcete šokující deník Joea Bidena, pracujete pro FBI a stanete se vyhledávací službou pro Bidenovu rodinu, vytáhnete z postele Jamese O’Keefa ve spodním prádle,“ řekl Hanson s odkazem na domovní prohlídku FBI u investigativního novináře Jamese O’Keefa v listopadu 2021. Zátah byl údajně motivován tím, že O’Keefe měl deník Ashley Bidenové, dcery prezidenta Bidena.

James O’Keefe, zakladatel organizace Project Veritas. (Se svolením Project Veritas)

„Naběhnete do domu Rogera Stonea se zásahovou jednotkou. Nasadíte Peteru Navarrovi želízka na nohy. Jdete do kanceláře Rudyho Giulianiho a obrátíte to tam vzhůru nohama,“ řekl Hanson s odkazem na případy, kdy FBI stíhala Trumpovy spojence nebo u nich provedla razii.

„Takže to byla součást té série, že FBI a MS se vymkly kontrole a snaží se nám všem poslat vzkaz: Můžeme to udělat a nikdo nám v tom nezabrání a uděláte lépe, když se přizpůsobíte,“ pokračoval Hanson a dal za pravdu Trumpovi a jeho spojencům, kteří označili razii FBI za politický „hon na čarodějnice“ a přinejmenším částečným pokusem zabránit Trumpovi v kandidatuře v roce 2024.

Zasahování do voleb

Hanson poukázal na rozdílný přístup FBI k Trumpovi, který řekl, že se brzy vyjádří ke kandidatuře 2024, a neochotou úřadu stíhat jiné osobnosti establishmentu, které byly kdysi prezidentskými kandidáty nebo pravděpodobnými kandidáty.

„Copak nám James Comey neřekl, že když vyšetřoval Hillary Clintonovou a našel tisíce e-mailů, které byly tajné, a existovaly důkazy, že vzala kladivo a rozbila svá zařízení a [použila] program BleachBIT, aby je vybílila?“ zeptal se řečnicky Hanson. „[Comey] v podstatě řekl: ‚No, udělala věci, které byly špatné, ale je to kandidátka – a já se nebudu vměšovat do [voleb]‘.“

Tehdejší ředitel FBI Comey v červenci 2016 prohlásil, že úřad nevznese proti Hillary Clintonové žádné obvinění z nesprávného nakládání s utajovanými informacemi, přestože našla důkazy, že Hillary Clintonová a její tým „nakládali s velmi citlivými, vysoce utajovanými informacemi mimořádně nedbale“.

Pro srovnání: Hanson poukázal na impeachment Trumpa v roce 2019, který vzešel z toho, že Trump požádal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby se „podíval“ na propuštění ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina kvůli možným vazbám na tehdejšího kandidáta Joea Bidena.

„Joe Biden byl pravděpodobným kandidátem. A tedy když Donald Trump využil svého úřadu, aby preventivně poškodil možného kandidáta… Takže toto je locus classicus všeho – a o tom není třeba diskutovat,“ řekl Hanson o snaze o impeachment.

„Také si najali cizího státního příslušníka, špiona… V podstatě ho platila Hillary Clintonová GPS-DNC prostřednictvím Perkins Coie,“ řekl Hanson a připomněl, že federální úřady zjistily, že kampaň Hillary Clintonové v roce 2016 a Demokratický národní výbor (DNC) pravděpodobně porušily zákon, když si najaly bývalého britského špiona Christophera Steela, který provedl politický opoziční výzkum (tzv. „Steeleovy spisy“), dle kterého došlo ke spiknutí mezi Trumpovou prezidentskou kampaní v roce 2016 a ruskými subjekty.

„Zničili život Cartera Pagea. Šli po [Georgi] Papadopoulosovi. Pokusili se zničit Michaela Flynna,“ uvedl Hanson s odkazem na lidi, na které měl Steeleův spis dopad.

„Jejich představitelé – když byli požádáni, aby vysvětlili, co se děje – lhali,“ řekl Hanson. „Andrew McCabe lhal federálním vyšetřovatelům. James Comey řekl, že má ztrátu paměti – porušil zákon a šířil důvěrné poznámky … Mueller lhal, když řekl, že nevěděl [o] Fusion GPS nebo Steelově spisu. McCabe přiznal, že lhal čtyřikrát.“

A naopak, když FBI před volbami v roce 2020 získala od majitele opravny notebooků laptop Huntera Bidena, který obsahoval informace, jež by mohly usvědčovat jak Joea, tak Huntera Bidena, úřad je podle Hansona odmítl s tvrzením, že jde o „ruské dezinformace“.

„Když máte úřad, který se stal darebákem a zasahuje na nejvyšší úrovni země, aby ovlivnil volby … a ředitelé těchto agentur jsou ochotni měnit nebo posouvat médiím dokumenty, které by neměli … nebo lhát pod přísahou federálním vyšetřovatelům nebo lhát výboru, že trpí ztrátou paměti … a dohlížejí na úřad, který vymaže záznamy telefonních hovorů, které jsou pod soudní obsílkou … nebo nebudou stíhat jednu osobu, zatímco jinou budou … pak je to institucionalizované,“ řekl Hanson. „A toho se musíte zbavit. Myslím, že musíte.“

Revoluční cyklus

Podle Hansona zastírá zátah to, že levice vnímá Trumpa jako takovou hrozbu pro republiku, že proti němu použije jakékoli prostředky, čímž se Amerika dostává do „revolučního cyklu“.

„Protože se nacházíme v revolučním cyklu – nebo levice to nyní řekla – pod záminkou, že Donald Trump tak mimořádně ohrožuje republiku, vyžaduje to jakékoli prostředky k jeho odstranění,“ řekl Hanson, „a proto budeme dělat věci, které jsou revoluční.“

Hanson poznamenal, že v rámci boje o moc, se levice pokusila o „zákonná“ nebo „institucionální“ opatření.

„Zbavme se filibusteru. Dosaďme do Nejvyššího soudu své lidi. Vytvoříme další dva státy. Budeme mít národní volební zákon. Zbavíme se sboru volitelů,“ řekl Hanson na adresu levice. „Nic z toho zatím neuspělo“.

Pak podle Hansona přicházejí na řadu „mimozákonné“ prostředky.

„Vytvořili jsme precedent, že lídr sněmovní menšiny nemá právo rozhodovat o nominacích do výborů,“ řekl Hanson s odkazem na výbor pro vyšetřování událostí z 6. ledna. „Předsedkyně Sněmovny říká … ‚nikdo nebude ve výboru 6. ledna a nebude nás obtěžovat, pokud nesplní dvě kritéria: musí obžalovat Donalda Trumpa a musí být politicky netečný a bez budoucnosti v Republikánské straně‘.“

„Také říkají, že pokud se nám nebude líbit Zpráva o stavu Unie, roztrháme ji v celostátní televizi. Prostě ji roztrháme,“ řekl Hanson s odkazem na incident z roku 2020, kdy předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová roztrhala Trumpův projev o stavu Unie v celostátní televizi.

„Prezidenta obžalujeme, a to hned v jeho prvním funkčním období, v okamžiku, kdy ztratí většinu ve Sněmovně reprezentantů,“ pokračoval Hanson. „Chystáme se na druhý impeachment. Obžalujeme prezidenta, i když bude soukromou osobou a už nebude v úřadu.“

„A tak vytvořili precedenty – a to ani nemluvíme o Nejvyšším soudu – vytvoříme precedent, že lídr senátní menšiny půjde ke dveřím Nejvyššího soudu a bude jmenovitě vyhrožovat soudcům Nejvyššího soudu,“ řekl Hanson a připomněl událost z roku 2020, kdy demokratický senátor Chuck Schumer, tehdejší lídr senátní menšiny, řekl soudcům Nejvyššího soudu Brettu Kavanaughovi a Neilu Gorsuchovi, že „zaplatí cenu“ za blíže nespecifikovaná „hrozná rozhodnutí“.

„Co“

V rámci „revolučního cyklu“ bude podle Hansona stát za to sledovat reakce Republikánské strany po převzetí většiny v Kongresu po průběžných volbách 2022, zejména s přihlédnutím k bezprecedentní razii v domě exprezidenta.

Hanson nastolil otázku „Co“ se bude dít dál? Řekl, že republikáni budou muset jednat, pokud se v Mar-a-Lago nenajde nic usvědčujícího a pokud nevyvstanou žádné důsledky pro strany, které razii schválily a provedly.

„A to ‚co‘ je zajímavé,“ řekl Hanson. „Protože až republikáni převezmou Sněmovnu reprezentantů – a já si myslím, že ji převezmou, v listopadu – budou impeachovat Merricka Garlanda? To nevím. Podají ústavní žalobu na Joea Bidena?“

„Jinými slovy, řekne Kevin McCarthy: ‚Nemám rád Joea Bidena; je to další z jeho projevů bez servítků; roztrhám ho v celostátní televizi, jen abych vám ukázal, že tohle byste dělat neměli?“

Lídr republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy na tiskové konferenci v Kapitolu ve Washingtonu 9. ledna 2020. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

„Nebo řekne: ‚Dámy ze squadu, nikdo z vás nebude ve výboru? Promiňte. Ale Nancy mě naučila dobrému pravidlu, že jste prostě příliš problémoví. A navíc byste nám překáželi. Takže nikdo z vás se do kongresového výboru nedostane. A tak jsem se rozhodl‘.“

„A mimochodem, je čas na impeachment Joea Bidena. Vyberte si… Zničil federální imigrační zákon. Obtěžoval jednotlivé občany. Neplatil daně, myslíme si, že z peněz, které dal Hunterovi, a neplatil daň z příjmu z peněz, které mu dal Hunter. Takže to budeme vyšetřovat.“

„Nebo řekneme: A mimochodem, Joe, pravděpodobně tě budeme muset obžalovat podruhé, pokud to první odsouzení nepomůže. A možná to uděláme, když budeš soukromá osoba. A možná budeme muset jít i do jednoho z tvých tří domů,“ pokračuje Hanson.

„To se dělo v Římské republice. Stalo se to na konci athénské demokracie,“ řekl Hanson o revolučním cyklu. „Takže to je to, co začali demokraté – a uvidíme, jak to dopadne.“

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).