15. 8. 2022

V souvislosti s kauzou z minulého týdne, týkající se razie FBI u Trumpů kvůli prezidentským dokumentům, vyzvali vysoce postavení demokraté zpravodajskou službu k prošetření a posouzení škod, které mohly v souvislosti s dokumenty vzniknout. Naopak, republikáni avizují, že v případě úspěšných voleb začnou vyšetřovat FBI.

V sobotu zaslali dopis ředitelce národních zpravodajských služeb (DNI) Avril Hainesové předseda sněmovního Zpravodajského výboru Adam Schiff a předsedkyně sněmovního Výboru pro dohled a reformy Carolyn B. Maloney, oba členové Demokratické strany.

Žádají v něm Avrilovou o „okamžitou revizi a posouzení škod v souvislosti se zprávami, že bývalý prezident Trump odstranil a uchovával vysoce utajované informace ve své osobní rezidenci Mar-a-Lago“ coby možného porušení zákona o prezidentských záznamech a dalších zákonů.

Trump se vyjádřil už v pátek na svém účtu na Truth Social, že veškeré dokumenty, které v jeho floridské rezidenci zůstaly, byly „odtajněné“ a také, že „nemuseli nic ‚zabavit‘. Mohli [dokumenty] mít kdykoli, aniž by hráli politicky a vtrhli do Mar-a-Lago,“ čímž dokresloval nepřiměřenost akce vzhledem k předchozí spolupráci s FBI a ministerstvem spravedlnosti ve věci u něj uložených dokumentů a záznamů.

Bývalý poradce Bílého domu a představitel ministerstva obrany za Trumpovy vlády, Kash Patel, sdělil v neděli na Fox News, že minulý měsíc jej exprezident pověřil zastupováním v „byrokratické bitvě“ týkající se dokumentů.

Patel řekl, že prezident „v říjnu 2020 vydal rozsáhlý příkaz k odtajnění každého jednotlivého dokumentu týkajícího se Russiagate a každého jednotlivého dokumentu (bývalé ministryně zahraničí) Hillary Clintonové.“ Dodal, že pod jeho dohledem byly odtajněny „celé soubory dokumentů“. (Pozn. redakce: Russiagate, nebo-li Spygate)

„A toto je klíčovým faktem… Prezident Trump, jakožto úřadující prezident, měl jednoznačnou pravomoc pro odtajnění,“ pokračoval. „Může se doslova postavit nad soubor dokumentů a říci ‚tyhle jsou nyní odtajněny‘, a to s definitivní platností okamžitě.“

V prosinci 2020 pak Trump nařídil ministerstvu spravedlnosti odtajnit a zveřejnit dokumenty týkající se vyšetřování FBI s krycím názvem Crossfire Hurricane, což bylo vyšetřování úřadu ve věci obvinění Trumpa z údajného předvolebního spiknutí s Ruskem, kauzy, jejíž šetření probíhá dodnes. „Kontra vyšetřování“ zatím ukazuje na to, že celá kampaň byla vykonstruovaná na objednávku kampaně Clintonové 2016 a Demokratického národního výboru k pošpinění Trumpa jako soupeře ve volbách.

Republikánský senátor Chuck Grassley z justičního výboru prohlásil, že pokud republikáni v roce 2022 převezmou Senát, hodlá vyšetřit zátah FBI v Mar-a-Lago.

V sobotním rozhovoru pro Breitbart Grassley uvedl, že v případě Trumpa „FBI po dlouhou dobu uplatňovala jakýsi dvojí metr. Víte, můžete se vrátit ke Steeleovým spisům“.

„A prostě to vypadá, že v FBI panuje politická zaujatost,“ řekl dále. „A pak jsem nedávno… slyšeli jste, že jsem uvedl důkaz politické zaujatosti zahájení vyšetřování Trumpa a pak ukončení vyšetřování Huntera Bidena. Takže je legitimní vznést otázku, do jaké míry tam stále existuje politická zaujatost a co děláme nyní.“

Republikánský kongresman ze sněmovního Justičního výboru Jim Jordan několikrát veřejně prohlásil, že v souvislosti s „bezprecedentní“ razií chce předvolat ke slyšení výboru ministra spravedlnosti Garlanda a ředitele FBI Wraye.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.