3. 11. 2019

Sněmovna reprezentantů USA ve čtvrtek přijala rezoluci, na jejímž základě se určí pravidla pro vyšetřování prezidenta Trumpa. V dolní komoře, kde drží většinu demokraté, hlasovalo pro rezoluci 232 kongresmanů a proti bylo 196.

Snahu o sesazení amerického prezidenta odstartoval červencový telefonát Donalda Trumpa s ukrajinským protějškem, ve kterém měl dle demokratů prezident překročit své pravomoci. V telefonátu se dotázal ukrajinského prezidenta Zelenského, zda je ochoten obnovit zastavené vyšetřování firmy Burisma, v jejímž představenstvu stojí Hunter Biden, syn prezidentského kandidáta Demokratické strany v blížících se volbách.

Přijatá rezoluce má určit pravidla, jakým způsobem bude vyšetřování probíhat, jak budou vedena veřejná slyšení, jakým způsobem se zveřejní dokumenty a nahrávky a kdo bude moci vyslýchat svědky.

Právě dosavadní netransparentnost a rouška tajemna kolem vyšetřování Zpravodajského výboru sněmovny, vedeného Adamem Schiffem, byla jednou z největších výtek republikánů.

Rezoluce umožňuje Schiffovu Zpravodajskému výboru pokračovat ve veřejných slyšeních a podat zprávu Soudnímu výboru sněmovny vedenému J. Nadlerem (demokraté). Trump a jeho právní zástupce budou mít právo podrobit svědky křížovému výslechu a nahlédnout do důkazních materiálů.

Soudní výbor sněmovny bude shromažďovat nálezy související s impeachmentem vůči prezidentovi, a pokud se podá ústavní žaloba a projde přes většinové hlasování sněmovny, bude o ní dále hlasovat Senát. V Senátu bude ale pro sesazení prezidenta potřeba alespoň dvoutřetinové většiny. Těsnou většinu křesel v něm drží republikáni a je tedy velmi nepravděpodobné, že by tato horní komora Kongresu ústavní žalobu vůči Trumpovi schválila.

Reakce na rezoluci o impeachmentu napříč politickým spektrem

Kongresman Collin Peterson je jedním ze dvou demokratů ve Sněmovně reprezentantů, kteří hlasovali proti rezoluci. Vůči procesu vyšetřování je skeptický, protože vidí jeho podporu jen u demokratické části Kongresu. Dle něj proces jen ukazuje, jak je země rozdělená, a také vyjádřil znepokojení ohledně netransparentnosti dosavadního vyšetřování.

„Dnešní hlasování je zbytečné a média a republikáni jej nesprávně interpretují jako hlasování o impeachmentu,“ dodal ke svému „ne“ Peterson.

Republikánský kongresman Steve Scalise označil vyšetřování demokratů přívlastkem „sovětský styl“. Na hlasování sněmovny si přinesl transparent zobrazující srp s kladivem a Kreml, s nápisem „37 dní procesu impeachmentu v sovětském stylu“.

Jedna z hlavním iniciátorek procesu, šéfka sněmovny Nancy Pellosiová, uvedla, že o tom, zda ústavní žalobu podají, se rozhodnou „podle toho, jak bude proces vyšetřování probíhat“. „Rozhodnutí zatím nepadlo,“ dodala.

Prezident Trump reagoval na přijetí rezoluce výrokem: „Největší hon na čarodějnice v americké historii.“

Republikáni povětšinou reagují na celý proces impeachmentu velmi kriticky. Např. republikánské křídlo Dozorčího výboru poukazuje na to, že demokraté si na procesu chtějí jen vybudovat předvolební preference.

Přední demokraté naopak slaví a ve svých výrocích skloňují spravedlnost, ústavu a otce zakladatele.

Vyšetřování, vyšetřování, vyšetřování a úniky informací

Donald Trump byl ústřední postavou vyšetřování již před tím, než v roce 2016 vyhrál prezidentské volby. Údajně se měl Trump spolčit s Ruskem, které mu mělo dodat kompromitující informace o Clintonové.

Národní demokratický výbor a Clintonová si tehdy objednali kompromitující spisy skrze právnickou firmu Perkins Coie, která si najala firmu Fusion GPS. Fusion GPS si na ony spisy najala bývalého britského agenta Christophera Steela, který zaplatil za informace zdrojům z druhé a třetí ruky, jež měly vazby na Kreml.

Na základě Steelových spisů a účelových úniků informací médiím začala FBI vyšetřovat Trumpa. Letos v březnu završila celý proces zpráva speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera, která neprokázala ono podezření z tajné dohody Trumpa s Ruskem.

V reakci na nové skutečnosti, které s vyšetřováním začaly vyplouvat na povrch, pověřil ministr spravedlnosti William Barr státního zástupce Johna Durhama vyšetřováním počátků výše zmíněného vyšetřování.

Republikán David Nunes, člen Zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů, uvedl v rozhovoru pro Epoch Times, že úniky informací médiím, ať už z předvolebního období nebo i po něm, byly zpravodajským produktem.

Nunes označil sledování Trumpovy předvolební kampaně za největší politický skandál v moderních amerických dějinách a zdůraznil, že hlavní roli v něm hrála média.

V rámci své role ve výboru Nunes také zjistil, že vyšetřování celé věci začalo dříve, než se uvádí v oficiální zprávě Muellera.

Čerpáno z článků newyorské redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“