Epoch Times Německo

14. 9. 2022

Sarah Kaßner

V Německu se objevují výzvy k demonstracím proti vysokým cenám energií. Minulý týden se v Lipsku, Erfurtu a na dalších místech sešli mnozí němečtí občané. Místní média se obávají podobné situace, která nastala v České republice.

„Za důsledný antifašismus“ bylo motto setkání, které se konalo minulé pondělí v 18:15 v Lipsku na náměstí Südplatz. Současně vyzvali k protestu Svobodní Sasové – pod heslem: „SVOBODNÍ SASOVÉ podporují pondělní protest Sörena Pellmanna a Levice – Společně proti těm nahoře“. Podle lipské policie se oba demonstrační pochody spojily a vytvořily demonstrační průvod. Večer se také sešla levicová strana s heslem „Ceny dolů – energie a potraviny musí být dostupné!“.

V pondělí ráno je všechny spojovala jedna věc: demonstrovali za nižší ceny energií a proti rostoucí inflaci.

V Německu se ochránci ústavy obávají, že levicové a pravicové skupiny vyjdou do ulic společně, píše Focus. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) se obává, že se demonstrací v zemi zmocní extremisté, a vyzývá k vymezení hranic. „Příklad České republiky ukazuje, že tyto obavy nejsou plané,“ píše se v závěru dokumentu.

Odbory podporují demonstrace

Německé odbory uvedly, že se k demonstracím v budoucnu připojí. Šéf společnosti Verdi Frank Werneke pohrozil protesty v souvislosti s třetím vládním balíčkem pomoci, který byl nyní schválen, pokud opatření nebudou z pohledu Verdi dostatečná, informuje dále Focus. Zároveň však varoval, že „demagogové se snaží zneužít lidi, kteří jsou nyní v nouzi, pro své vlastní cíle a politicky zneužít situaci. Situace je momentálně velmi napjatá a výbušná“.

Protesty nevylučuje ani šéf IG Metall Jörg Hofmann: „O ,horkém podzimu‘ nyní nespekulujeme, ale vyzveme naše členy k protestům, pokud nebude rozhodnuto o dostatečných úlevových krocích.“

Protesty v České republice

V České republice protestovalo 3. září mnoho občanů proti inflaci a vysokým cenám způsobeným energetickou krizí. Podle policie vyšlo v Praze do ulic 70 000 lidí pod heslem „Česká republika na prvním místě“. Podle organizátorů se na centrálním Václavském náměstí sešlo 100 000 až 120 000 účastníků. Mezi hlavní výtky patřilo také to, že vláda považuje zájmy Ukrajinců za důležitější než zájmy vlastního národa.

Předseda české vlády označil demonstrace za „ruskou propagandu“ a „extremistické“. O demonstraci řekl, že ji zorganizovali „síly, které se hlásí k proruské orientaci, které mají blízko k extrémním pozicím a které hájí zájmy, které jsou proti zájmům České republiky“. „Je jasné, že na našem území probíhají ruské propagandistické a dezinformační kampaně a někteří lidé jim prostě naslouchají,“ kritizoval protesty šéf vlády.

Jindřich Rajchl, který založil v roce 2022 stranu PRO (Právo, respekt, odbornost), naopak obvinil předsedu vlády Petra Fialu z velezrady, protože „opakovaně a důsledně upřednostňuje zájmy Spolkové republiky Německo a nadnárodních korporací před zájmy českých občanů“.

Je hlavní problém v Německu?

V komentáři na stránkách „Tichys Einblick“ novinář Daniel Kaiser píše, že hněv Čechů vůči Němcům roste. Z růstu cen benzínu, plynu a elektřiny premiér Fiala dosud obviňoval Vladimira Putina a zdůvodňoval ho válkou na Ukrajině. Kaiser se však domnívá, že hlavní problém již není v Rusku, ale v Německu. Skupina ČEZ vyrábí 70 procent české elektřiny a je největší energetickou společností ve střední a východní Evropě. Svou elektřinu prodává mimo jiné na lipské energetické burze.

Kaiser zdůrazňuje, že vysoké ceny elektřiny v České republice jsou fatální, zejména proto, že země je jedním z nejsilnějších vývozců elektřiny v Evropě. Podle autora však Česká republika prodejem elektřiny na lipské burze již nevydělává.

„Je zřejmé, že ČEZ by musel okamžitě opustit lipskou burzu,“ píše. Dále uvádí: „Česká vláda tvrdí, že to nelze udělat tak snadno, protože jinak by menšinoví akcionáři mohli žalovat stát. O politických úvahách německé vlády se v něm nehovoří. Německo musí v době krize elektřinu bezpodmínečně dovážet.“

Fiala žádá zachovat německé jaderné elektrárny

Pokud jde o dodávky plynu, je podle Kaisera Česká republika závislá na Německu. V tom autor spatřuje důvod, proč se Česká republika v oblasti elektřiny neosamostatňuje od německé energetické burzy. Člen Fialovy strany (ODS) v této souvislosti autorovi řekl: „Když někoho potřebujete, jako my teď potřebujeme Němce kvůli ropě a plynu, tak trochu váháte, jestli jim máte vysvětlit válku o elektřinu.“

Fiala vyzývá německé politiky, aby zachovali provoz posledních tří jaderných elektráren. Kromě toho by politici jednali o tom, zda by obchodování s emisními povolenkami mohlo být na dva roky pozastaveno. Většina vlád v západní Evropě však není ochotna tak učinit, píše Kaiser.

Kvůli vysokým cenám elektřiny se Fiala nemohl vyhnout regulaci ceny elektřiny, v případě potřeby prostřednictvím národní speciální cesty vedoucí mimo lipskou burzu elektřiny.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.