Epoch Times Německo

15. 9. 2022

Francie a Finsko jsou nyní dalšími dvěma zeměmi EU, které reagují na inflaci cen energií. Francie se spoléhá na cenový strop pro domácnosti, zatímco Finsko se rozhodlo pro záchranný balíček pro energetické společnosti.

Vzhledem k prohlubující se energetické krizi chce Francie na začátku roku 2023 zastropovat zvýšení cen plynu a elektřiny na maximálně 15 %. To by odpovídalo zvýšení měsíčních nákladů na vytápění o 20 až 25 eur, uvedla ve středu v Paříži premiérka Elisabeth Borneová. Bez tohoto limitu by se měsíční náklady zvýšily až o 200 eur měsíčně.

„Taková je již realita desítek milionů domácností v Británii, Itálii a Německu,“ řekla Borneová. „Francie je zemí, která v rámci Evropy chrání své občany nejlépe,“ uvedla dále premiérka. Přibližně 40 % domácností s nižšími příjmy by mělo na konci roku obdržet šek na energie, stejně jako v loňském roce. Částka by činila 100 nebo 200 eur v závislosti na příjmu. Ministr hospodářství Bruno Le Maire vyčíslil náklady na cenový strop na 16 miliard eur.

Francie: Desetiprocentní úspora energie

Borneová zopakovala výzvu, aby podniky a domácnosti ušetřily deset procent energie. „Pokud se všichni budou chovat zodpovědně a šetřit energií, k výpadkům nedojde,“ řekla Borneová. Pokud bude zima velmi mrazivá a nastanou další problémy se zásobováním, je podle ní nezbytná evropská solidarita.

Premiérka vyzvala energetickou společnost EDF, aby dodržela harmonogram nastartování odstavených jaderných elektráren. „To bude mít přímý dopad na cenu elektřiny,“ řekla. Oznámila také nový zákon o urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie, který bude vládě předložen 26. září.

Finský parlament: Záchranný balíček pro energetické společnosti

Finsko zvolilo odlišný přístup. Finský parlament ve středu schválil pomoc pro energetický sektor ve výši deseti miliard eur. Balíček se skládá z půjček a finančních záruk a má pomoci stabilizovat trh v souvislosti s cenovými turbulencemi. Vláda v Helsinkách oznámila tato opatření v návaznosti na zastavení dodávek plynu z plynovodu Nord Stream, které dále zatížilo evropský trh.

Vláda poukázala na význam energetického odvětví pro finské hospodářství, společnost a bezpečnost dodávek. Skupina Fortum, mateřská společnost německé energetické firmy Uniper, dostává podporu také od finského státu. Fortum tak má přístup k úvěrové lince ve výši 2,35 miliardy eur, kterou však chce využít jen „v krajním případě“.

Sousední země Finska, Švédsko a Dánsko, nedávno přijaly podobná opatření na podporu svých trhů. Předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová ve středu rovněž oznámila zavedení stropu na ceny energií pro domácnosti. Plány v hodnotě 45 miliard švédských korun (asi šest miliard eur) musí ještě schválit parlament. Soukromým domácnostem bude rovněž umožněno platit účty ve splátkách nebo později. (afp / mf)

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.