Jack Phillips

21. 9. 2022

Demokraty ovládaný sněmovní Výbor pro dohled v úterý zamítl snahu republikánů o vyšetřování syna prezidenta Joea Bidena Huntera kvůli jeho zahraničním obchodům.

Republikáni před hlasováním navrhli vyšetřovací rezoluci, která žádá prezidenta, aby předal dokumenty týkající se obchodních transakcí Huntera Bidena a dalších členů Bidenovy rodiny, jakož i jejich společností a investic.

Republikán James Comer, dlouholetý člen výboru, obvinil Bidenovu rodinu z využívání „přístupu do nejvyšších pater vlády za účelem obohacování se“, a uvedl, že vyšetřování je nutné kvůli důsledkům pro národní bezpečnost.

„Je načase, aby prezident Biden zodpověděl některé otázky týkající se jeho účasti na letitých obchodech jeho rodiny s některými z našich nejvýznamnějších nepřátel, včetně Komunistické strany Číny,“ řekl Comer, přičemž pravděpodobně narážel na e-maily pocházející z notebooku Bidena mladšího, které odhalily komunikaci s čínským energetickým konglomerátem napojeným na KS Číny. V těchto e-mailech Hunter navrhoval, aby „velkému chlapovi“, myšleno Joe Bidenovi, byl poskytnutý v jedné z firem desetiprocentní podíl.

„Pokud budou demokraté hlasovat proti této rezoluci, pak pokračují ve svém koordinovaném úsilí chránit potenciálně zkompromitovaného prezidenta před nezbytným kongresním šetřením,“ řekl v úterý Comer. „Musíme si posvítit na mezinárodní obchodní plány Bidenovy rodiny, abychom zjistili, zda zde existuje hrozba pro národní bezpečnost.“

Dlouholetá demokratická kongresmanka Carolyn Maloneyová, předsedkyně Výboru pro dohled, dle CNN uvedla, že republikáni mají „špatně nastavené“ priority, jestliže se snaží Bidenovy vyšetřovat. „Je to holé stranické úsilí,“ řekla a dodala, že republikánští zákonodárci jsou „posedlí“ Hunterem Bidenem.

Pokud republikáni po nadcházejících průběžných volbách získají většinu ve Sněmovně reprezentantů, úterní hlasování Výboru pro dohled naznačuje, že „případ neskončil“, protože i další republikáni v obou komorách Kongresu avizovali, že se budou zabývat prověřením zahraničních vazeb a rodinných obchodů Bidenových.

„Takže mi chcete říct, že Joe Biden … neměl tušení, že se jeho syn podílel na prodeji kobaltového dolu čínské společnosti ve stejnou dobu, kdy ústředním bodem energetické politiky Joea Bidena jsou elektromobily ve Spojených státech?“ ptal se na zasedání výboru republikánský kongresman Byron Donalds. „To je prostě šílené.“

Koncem roku 2020 Hunter Biden ve svém prohlášení prozradil, že je vyšetřován federálními úřady kvůli svým daním. Hunter i tehdejší prezidentský kandidát Joe Biden v tu dobu uvedli, že jsou přesvědčeni, že vyšetřování neprokáže, že by se Hunter dopustil něčeho špatného.

Hunter Biden koncem roku 2019 řekl televizi ABC News, že v souvislosti se svými soukromými obchodními transakcemi jednal eticky.

„Dal jsem záminku některým velmi neetickým lidem, aby jednali nelegálně a pokusili se způsobit škodu mému otci. Tam jsem udělal chybu. Za to přebírám plnou odpovědnost. Udělal jsem cokoliv nesprávně? Ne, v žádném případě. Vůbec a v žádném případě,“ řekl Hunter Biden.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).