Ondřej Horecký

21. 9. 2022

Státní podnik Lesy České republiky reaguje na zvýšenou poptávku v důsledku energetické krize a vychází lidem vstříc tím, že nabízí možnost samovýroby dřeva ve svých lesích za velmi výhodné ceny od 100 korun za metr krychlový, tj. 1 kubík.

Každý občan (fyzická osoba) má právo nakoupit si maximálně 35 metrů krychlových dřeva za rok. Cena se samozřejmě odvíjí od kvality a tvrdosti dřeva. Je také třeba si uvědomit, že pokud si budete dřevo těžit sami, musíte na tom mít dostatečné zkušenosti a odpovídající vybavení.

Jak to funguje? Prostě kontaktujete Lesy ČR ve své oblasti a dohodnete se na pokácení předem vybraných stromů. Nemáte-li vhodné prostředky a zkušenosti a raději přenecháte kácení druhým, budete si muset někoho najmout anebo si koupit již vyrobené dříví od státních lesů.

Co si můžete odnést z lesa

S tím, jak stoupají ceny energií, řada domácností přechází na jiné zdroje tepla, především dříví. Jenže i ceny dříví stoupají a tak si někteří „přilepšují“ jeho sběrem v lesích. Nezapomínejte však, že i tato činnost má svá pravidla daná zákonem a za jejich porušení mohou hrozit tresty.

Zákon o lesích upravuje také chování návštěvníků v lese, kde mimo jiné hovoří o tom, že lidé si mohou v lese nasbírat kromě lesních plodů také suché, na zemi ležící klestí pro vlastní potřebu. Toto pravidlo platí nejenom ve státních lesích, ale i v těch soukromých.

Co je to klestí? Podle zákonné definice se jedná o na zem spadlé větve, které „nesmějí na silnějším konci mít větší průměr dřeva bez kůry než 7 centimetrů“. Chcete-li si tedy z lesa odvézt větší kusy, musíte na to mít povolení.

Tresty za porušení

Bez domluvy s majitelem lesa nelze kácet ani uschlé kmeny stromů nebo zpracovávat na zem spadlé stromy. Ten, kdo si z lesa odveze dřevo bez předchozího souhlasu vlastníka nebo dokonce kácí stromy v lese bez souhlasu, může se dopouštět trestného činu se sazbou až dva roky odnětí svobody a v případě vysokých škod až deset let.

Lesníci se krádežím dřeva brání nejen závorami, ale také moderními technologiemi, které jim umožňují pachatele vypátrat. Lesní stráž, která kontroluje dodržování práv a povinností v lese, může při podezření na porušení zákona o lesích zastavit dopravní prostředek a požadovat předložení souhlasu. V určitých případech má právo toho, kdo porušuje zákon, i zadržet a předvést na Policii České republiky.

Pokud vás toto téma zajímá víc, obraťte se na bezplatnou spotřebitelskou poradnu dTestu, a to elektronicky na www.dtest.cz/spotrebitelska-poradna nebo telefonicky na číslo 299 149.

Kontakty na Lesy ČR pro prodej dříví najdete na lesycr.cz/o-nas/prodej-drivi-verejnosti.

Článek upraven z tiskové zprávy DTestu.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.