Reinhard Werner

21. 9. 2022

Zastavení Nord Streamu 2 mělo poškodit ruskou ekonomiku v důsledku vojenské ofenzivy na Ukrajině. Nyní se však do hry zapojila čínská komunistická strana jako odběratel plynu.

Zrušení projektu plynovodu Nord Stream 2, které oznámil německý kancléř Olaf Scholz a které již bylo dokončeno a podle Ruska naplněno, má poškodit ruskou ekonomiku v souvislosti s vojenskou ofenzivou na Ukrajině. Ve čtvrtek 15. září Kreml oznámil, že již našel náhradního kupce pro zemní plyn, kterého se Berlín vzdává: Nord Stream 2 bude nahrazen alternativním plynovodem do Číny. Informuje o tom Euronews.

Evropa v současnosti přichází o 110 miliard metrů krychlových levného plynu

Nord Stream 2, jehož výstavba údajně stála až jedenáct miliard eur, měl být dokončen v září 2021. Poté, co již došlo ke zpoždění v procesu certifikace, oznámil německý kancléř Olaf Scholz pod tlakem ruské ofenzivy na Ukrajině konečné zrušení projektu. Předtím se proti projektu, který by sice zajistil Německu dodávky levného plynu, ale zároveň by dále zvýšil energetickou závislost Evropy na ruských dodávkách, postavily zejména USA a východoevropské země.

Stejně jako Nord Stream 1, který byl mezitím de facto zastaven, měl mít Nord Stream 2 maximální kapacitu 55 miliard metrů krychlových ročně. Nord Stream 1 se dosud podílel na dodávkách ruského plynu do EU jednou třetinou.

EU se v současné době snaží najít náhradu za chybějící dodávky ruského plynu. Dodávky LNG po moři jsou však mnohem dražší a je třeba nejprve vybudovat nebo modernizovat plynovody od potenciálních náhradních dodavatelů, jako je Ázerbájdžán nebo Izrael, a navíc existují nároky na první přístup ze strany třetích zemí, jako je Turecko. Podle reportáže finské televize třetí země, jako je Indie nebo Komunistická strana Číny, v současné době nakupují ruský plyn a prodávají ho západním zemím s přirážkou.

Nový sibiřský plynovod nahradí Nord Stream 2

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve čtvrtek v ruské veřejnoprávní televizi kladně odpověděl na otázku, zda Kreml již má strategii, jak nahradit ušlé příjmy z plynovodu Nord Stream 2.

Novak vysvětlil, že Rusko brzy podepíše s komunistickým vedením Číny dohodu o dodávkách 50 miliard metrů krychlových plynu ročně. Koneckonců o realizaci projektu „Power of Siberia 2“ se podle něj mluví už léta. To bude v budoucnu prioritním faktorem ruské energetické strategie.

Plynovod bude zásobovat energeticky náročnou čínskou ekonomiku ze západního Ruska přes Mongolsko. Zahájení výstavby je naplánováno na rok 2024.

Čínská komunistická strana získává další dodávky energie z Ruska

Nový plynovod mezi oběma velmocemi výhledově nahradí plynovod Power of Siberia 1 provozovaný společností Gazprom, který v současnosti přivádí zemní plyn z východní Sibiře do severní Číny. Ačkoli by se ruský vývoz plynu v roce 2022 snížil přibližně o 50 miliard metrů krychlových, vývoz do Číny by se již od začátku příštího roku zvýšil o 20 miliard metrů krychlových.

Jedním z faktorů je plánované připojení pole Kovytka u jezera Bajkal k elektrárně Power of Siberia na začátku roku 2023. Očekává se, že v roce 2025 dosáhne plynovod maximální kapacity více než 61 miliard metrů krychlových.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.