Andrew Thornebrooke

25. 9. 2022

Podle nové zprávy má čínská armáda podobnou slabinu jako ozbrojené síly Ruska, což může bránit jejímu úsilí o dobytí Tchaj-wanu, pokud by režim přistoupil k invazi.

Zpráva (pdf), kterou začátkem tohoto měsíce zveřejnilo nakladatelství National Defense University Press, analyzovala životopisy více než 300 vysokých důstojníků čínské armády před rozsáhlými vojenskými reformami čínského komunistického vůdce Si Ťin-pchinga v roce 2015 a po nich.

Zejména zjistila, že mnoho vysokých vojenských důstojníků Komunistické strany Číny (KS Číny) nemělo zkušenosti ze společných služeb, a proto by byli méně schopní spolupracovat se svými kolegy v jiných službách.

Důstojníci vojenské složky KS Číny, Lidové osvobozenecké armády (LOA), byli ve svých službách fakticky izolováni, přičemž důstojníci námořnictva nikdy nespolupracovali s pozemními silami nebo letectvem a naopak.

„Vyšší důstojníci LOA mají tendenci zůstávat nejen ve svých vlastních službách, ale také ve svých přidělených funkčních oblastech,“ uvádí zpráva. „Například operační velitelé mají jen zřídkakdy zkušenosti s rozšiřováním kariéry v logistice a naopak.“

„Budoucí operace LOA by mohly být ztíženy důstojníky s úzkou perspektivou.“

Porovnáním nejvyššího vedení LOA v letech 2015 a 2021 zpráva zjistila, že Siovy reformy „neměly žádný dopad na průměrný věk, zkušenosti nebo vzdělání vyšších velitelů“.

Tento neúspěch přichází i přesto, že hlavním cílem reforem bylo podle zprávy vytvoření silnější společné služby.

„Základním kamenem reforem LOA v Siově éře byl rozvoj společné velitelské struktury, v níž mají velitelé bojových jednotek v době míru pravomoc nad pozemními, námořními a leteckými silami,“ píše se ve zprávě.

„Nicméně tento pokrok se nevztahuje na systém přidělování.“

Jednoduše řečeno, vysocí důstojníci LOA nebyli z velké části přiděleni ke společným velitelstvím služeb. Kromě toho existovala jen malá náprava tohoto problému, protože LOA neměla žádný předpis, který by zajišťoval, že takový výcvik probíhá.

Pro srovnání, Spojené státy od roku 1986 nařizují, aby vyšší důstojníci získávali kvalifikaci pro společnou službu prostřednictvím vzdělávání na školách Společného profesionálního vojenského vzdělávání a prostřednictvím služby ve společných služebních zařazeních.

Namísto prosazování interoperability mezi službami se však Si zaměřil na prosazování ideologické konformity a loajality ke straně.

„Všichni důstojníci LOA jsou členy čínské komunistické strany a musí mít dostatečnou politickou prozíravost, aby prokázali loajalitu Siovi a jeho programu,“ uvádí se ve zprávě.

„Si se osobně zapojil do výběrů prostřednictvím své pozice předsedy ÚVK [Ústřední vojenské komise] a zvýšil svou kontrolu prostřednictvím protikorupčních vyšetřování.“

Tento postup měl za následek, že se v letech 2015–2021 skutečně snížil počet vyšších důstojníků se společnou zkušeností.

Podle zprávy z loňského roku pouze 56 % vyšších důstojníků LOA v předchozím desetiletí zastávalo nějaký společný úkol. To je o pět procent méně než v roce 2015.

To znamená, že důstojníci v LOA měli mnohem menší pravděpodobnost než jejich američtí kolegové, že by si vybudovali odbornost také v souvisejících oblastech, jako je logistika, uvádí zpráva.

„Pokračující specializace na určité kariérní směry znamená, že [důstojníci] mají poměrně hluboké odborné znalosti v určitých oblastech, ale pravděpodobně omezené povědomí o dalších funkčních dovednostech,“ uvádí zpráva, „například operační velitelé obvykle nemají zkušenosti s logistikou nebo akvizicí“.

Celkově zpráva zdůraznila, že omezené zapojení a výcvik vyšších důstojníků LOA do práce ve společných oblastech by mohlo mít negativní dopad na připravenost armády.

Soudržnost LOA by mohla být ve složité bojové situaci velmi nízká, uvádí zpráva, a mohla by napodobit opakovaná selhání z podobných slabin přítomných v ruské armádě během její invaze na Ukrajinu.

„Pokud má být armáda operačně efektivní, musí být modernizace a reforma doplněny kvalifikovanými veliteli,“ zmiňuje dále zpráva. „LOA si již léta stěžuje, že její důstojníci trpí průměrnými vůdčími schopnostmi.“

„Rigidita v zařazení LOA by mohla snížit efektivitu Číny v budoucích konfliktech – zejména v těch, které vyžadují vysokou míru akceschopnosti a přizpůsobivosti, jako je válka, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině v roce 2022 – pokud čínští vojenští velitelé nebudou mít perspektivu přesahující jejich vlastní službu, specializaci a oddělení.“

Z původního článku newyorské redakce přeložil MiC.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.