Jack Phillips

29. 9. 2022

Vysoce postavený americký představitel sdělil, že Spojené státy se nepodílely na poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2, ze kterých počátkem tohoto týdne začal unikat ruský plyn přepravovaný do Německa.

Na středečním brífinku s novináři pod podmínkou zachování anonymity představitel Pentagonu uvedl: „Myslím, že mnoho našich partnerů zjistilo nebo se domnívá, že se jedná o sabotáž.“

Na otázku, zda lze vyloučit jakékoli zapojení USA, úředník odpověděl, že „jednoznačně jsme do toho zapojeni nebyli“.

Představitelé Německa a Evropské unie mají podezření, že poškození dvou plynovodů bylo sabotážním činem. Incident byl hlášen v pondělí večer, když bylo vidět, jak na hladinu Baltského moře proniká plyn.

Dánský ministr obrany Morten Bodskov se ve středu sešel s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, aby s ním poškození plynovodů projednal. Oba uvedli, že se jedná o sabotáž, ačkoli veřejně neřekli, kdo by za ni mohl být zodpovědný.

„Existuje důvod k obavám o bezpečnostní situaci v oblasti Baltského moře,“ uvedl Bodskov v prohlášení pro média. „Rusko má v oblasti Baltského moře významnou vojenskou přítomnost a očekáváme, že bude pokračovat ve svém chřestění šavlemi.“

K odpovědnosti za incident se nepřihlásila žádná země ani národní stát. Žádná západní země neoznačila za viníka Rusko, ačkoli někteří představitelé na sociálních sítích uvedli, že za incidentem stojí Moskva.

„Všechny dostupné informace naznačují, že tyto úniky jsou výsledkem úmyslného činu,“ uvedl v prohlášení Josep Borrell, šéf zahraniční politiky Evropské unie. Pokračoval: „Jakékoli úmyslné narušení evropské energetické infrastruktury je naprosto nepřijatelné a bude na něj reagováno rázně a jednotně.“

Ruští představitelé uvedli, že bezpečnostní služba FSB incident prověřuje jako akt „mezinárodního terorismu“, sdělily úřady agentuře Interfax. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu novinářům řekl, že obvinění, že by Rusko poškodilo svůj vlastní plynovod, jsou „předvídatelně hloupá“, a položil otázku, proč by Moskva poškozovala svou vlastní infrastrukturu, uvedla agentura Reuters.

Peskov na brífinku s novináři naznačil, že se na tom mohla podílet americká vláda. Poukázal na poznámku prezidenta Joea Bidena z února, že „Nord Stream 2 už nebude existovat“, pokud Rusko napadne Ukrajinu.

Výbuchy

Bjorn Lund, vedoucí švédské národní seismické sítě na univerzitě v Uppsale, ve středu pro NPR uvedl, že ze seismických záznamů je „zcela jasné, že se jedná o výbuchy“ a že nebyly přirozeného původu.

„Nejde o zemětřesení,“ dodal. „Nejsou to podvodní sesuvy půdy.“ A v rozhovoru pro švédskou televizi Lund řekl, že „nepochybuje o tom, že šlo o výbuchy“.

H. I. Sutton, který je autorem knih o podmořské válce, uvedl, že v místě údajných výbuchů je poměrně malá hloubka. Dle něj se k místu mohli snadno dostat potápěči nebo moduly bez posádky.

„Únik se nachází poblíž dánského ostrova Bornholm, na 54,8762°, 15,4099° v [přibližně] 70 metrech vody,“ napsal na Twitteru. „Jsou tam dvě věci, které by šlo považovat za podeřelé: a) je to něco přes 12 námořních mil od ostrova v mezinárodních vodách b) [výlučná ekonomická zóna] je zde sporná.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.