Brad Jones

6. 10. 2022

Advokáti dvou lékařů podali federální žalobu na Lékařskou radu státu Kalifornie a generálního prokurátora Roba Bontu kvůli čerstvě podepsanému zákonu, jehož cílem je postihovat lékaře za šíření „dezinformací“ nebo „zavádějících informací“ týkajících se onemocnění covid-19.

Žaloba byla podána jménem Dr. Jeffa Barkeho a Dr. Marka McDonalda dne 4. října 2022, jen několik dní poté, co kalifornský guvernér Gavin Newsom podepsal zákon č. 2098 (Assembly Bill 2098). Případ bude soudit okresní soud ve střední Kalifornii. Žalovatelé žádají soud, aby nový zákon prohlásil za protiústavní, a požaduje vydání předběžného opatření, které by zabránilo jeho prosazování.

Zákon definuje dezinformaci jako „nepravdivou informaci, která je v rozporu se současným vědeckým konsensem, který odporuje standardu péče“, a zavádějící informaci jako „dezinformaci, která je záměrně šířena se zlým úmyslem nebo s úmyslem uvést v omyl“.

Newsom ve své zprávě o podpisu zákona uvedl, že se obává, že by podobné zákony mohly mít „ochlazující účinek“ na lékaře, ale je přesvědčen, že zákon AB 2098 je dostatečně úzký, aby se vztahoval pouze na „ty závažné případy“, kdy lékaři jednají se zlým úmyslem „nebo se zjevně odchylují od požadovaných standardů péče“.

Podle stížnosti zákon zasahuje do soukromí vztahu mezi lékařem a pacientem a nahrazuje lékařský úsudek licencovaných odborníků úsudkem vlády, porušuje také právo na svobodu projevu podle prvního dodatku americké ústavy.

Barke, lékař primární péče, a McDonald, psychiatr, tvrdí, že nedávno přijatý zákon porušuje jejich právo na svobodu projevu podle prvního dodatku americké ústavy.

Tvrdí, že zákon, který umožňuje lékařské komoře trestat lékaře za „neprofesionální chování“, pokud nedodržují to, co stát považuje za vědecký konsenzus, „potlačuje chráněný projev lékařů na základě jejich názoru“.

Podle stížnosti také zasahuje do soukromí vztahu mezi lékařem a pacientem a nahrazuje lékařský úsudek licencovaných odborníků úsudkem vlády.

Žaloba jmenuje jako žalované generálního prokurátora Roba Bontu a Lékařskou radu státu Kalifornie, včetně Kristiny Lawsonové, prezidentky, Randyho Hawkinse, viceprezidenta, a Laurie Rose Lubianové, sekretářky.

„Vědecký konsenzus“ se neustále mění

Daniel Suhr z Liberty Justice Center, hlavní právník v tomto případu, sdělil deníku The Epoch Times, že zákon AB 2098 je protiústavní a „neamerický“.

Zákon říká, že lékaři nemohou pacientům poskytovat lékařské rady, které jsou v rozporu s „vědeckým konsenzem“ o covidu-19, ale poslední dva roky ukázaly, že „takzvaný vědecký konsenzus se neustále mění a vyvíjí,“ řekl Suhr.

„A ve skutečnosti jen díky tomu, že lékařům a vědcům umožňujeme svobodně zpochybňovat vědecký konsenzus, se nakonec dozvídáme nové věci o tom, jak nemoc léčit lépe, a ve skutečnosti přinášíme pacientům lepší výsledky,“ vysvětluje Daniel Suhr.

Suhr uvedl, že ústava umožňuje americkému lidu určit, co je podle něj pravda, a pouze na svobodném a otevřeném trhu myšlenek mohou lidé vidět a pochopit své možnosti.

„Když přijde vláda a řekne: ,Budeme mít jednu oficiální pravdu‘ nebo ,Budeme ordinovat jeden vědecký konsenzus‘, je to v zásadním rozporu s 200 lety americké historie,“ míní Suhr. „Určitě je na tom něco velmi orwellovského.“

Zákony jako AB 2098 se podle Suhra zdají být součástí koordinované cenzurní kampaně, která nevěstí nic dobrého pro demokracii.

„Začali jsme s celým tímto konceptem dezinformací specifických pro covid-19 a nyní je vidíme ve zdravotní péči související s operacemi pro změnu pohlaví; vidíme je ve změně klimatu; vidíme je ve výsledcích voleb,“ říká Suhr o stoupající cenzuře názorů a omezování svobody slova v USA. „Naše vláda si přivlastňuje právo definovat pravdu a poté cenzurovat a potlačovat jakýkoli [jiný] názor.“

„Naše vláda si přivlastňuje právo definovat pravdu a poté cenzurovat a potlačovat jakýkoli [jiný] názor.“ – Daniel Suhr z Liberty Justice Center

Carlos Villatoro, mluvčí Lékařské rady, uvedl, že úřad „nekomentuje probíhající soudní spory,“ a kancelář generálního prokurátora Roba Bonty 4. října uvedla, že žaloba jim „dosud nebyla doručena“.

„Mohlo by to poškodit pacienty“

Doktor Barke, který působí v kalifornském Orange County, řekl deníku The Epoch Times, že představa, že stát nutí lékaře, aby přizpůsobili své projevy vládnímu narativu, je „nebezpečná“.

„Zapojil jsem se především proto, že si myslím, že je důležité chránit práva pacientů … protože pokud má pacient pocit, že je lékaři nasazován náhubek, aby říkal svou pravdu a sděloval svůj názor, bude to mít odrazující účinek a potenciálně by to mohlo způsobit poškození pacientů,“ míní doktor Barke. „Základem je chránit pacienty.“

Barke nesouhlasí s názorem, že v případě covidu-19 existuje vůbec nějaký vědecký konsenzus.

„Věda není konsenzus. Je to naopak, je to zpochybňování konsenzu,“ říká Barke. „Jediný způsob, jak dosáhnout vědeckého konsenzu, je umlčet lidi, kteří mají odlišný názor, což se nyní děje. Může tedy vzniknout dojem, že existuje určitá úroveň konsenzu, ale není tomu tak.“

Barke k rozdílným přístupům uvádí, že například Dánsko nedoporučuje očkování proti covidu-19 u všech zdravých osob mladších 50 let, zatímco USA doporučují očkovat již šestiměsíční děti.

„Takže když se vyslovím proti očkování zdravého šestiměsíčního dítěte nebo někoho, kdo je těhotný, nebo teenagera, který je jinak zdravý, jdu proti nějakému vymyšlenému vědeckému konsenzu. A technicky vzato by mě v tu chvíli lékařská komora mohla neschválit a obvinit z neprofesionálního chování,“ vysvětluje Barke úskalí nového zákona.

Není to tak dávno, co americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a další zdravotnické agentury doporučovaly testovat bezpříznakové osoby na covid-19, ale nyní to podle něj neplatí.

Během celostátních lockdownů nesměli lidé navštěvovat školy, sportovní akce ani divadla, a to na základě představy o bezpříznakovém šíření.

„No, to byl předpoklad, na kterém byla všechna tato drakonická opatření založena,“ vysvětluje Barke. „Takže technicky vzato, kdybych před několika měsíci promluvil a řekl, že si nemyslím, že asymptomatické šíření je opravdu důležité a že bychom neměli testovat lidi, kteří nemají příznaky, porušil bych tento zákon, protože bych se vyslovil proti zavedenému lékařskému vědeckému konsensu – ať už je to cokoli.“

Vzhledem k tomu, že Kalifornie se již nyní potýká s nedostatkem lékařů primární péče, Barke očekává, že v důsledku zavedení zákona opustí stát další lékaři a vytvoří se tím ještě větší „zbytečná zátěž“ pro lékaře a pacienty.

„AB 2098 je špatný zákon. Je protiústavní, protiamerický a ohrožuje pacienty,“ míní doktor Barke. „Myslím, že bude soudně zrušen.“

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.