Andrew Thornebrooke

10. 10. 2022

Bidenova administrativa představila minulý týden svou národní strategii pro Arktidu, čímž zdůraznila rostoucí soupeření s Čínou a Ruskem v nárokování si této oblasti.

Jedná se o první zveřejněnou národní strategii pro tento region od roku 2013, ačkoli několik ministerstev napříč americkou vládou, včetně ministerstva vnitřní bezpečnosti a armády, zveřejnilo nedávno své vlastní strategie.

Arktida je domovem více než 50 000 Američanů a nová strategie tedy dává rámec strategické soutěži coby otázky ochrany americké vlasti a udržení regionální stability s mezinárodními partnery.

„Vzhledem k tomu, že tento region sdílíme s dalšími sedmi státy, je Arktida pro americkou zahraniční politiku a národní bezpečnost klíčová,“ uvedl v souvisejícím prohlášení ministr zahraničí Antony Blinken.

„Nemáme vyšší prioritu, než je obrana naší země a našich lidí, a bezpečnost v Arktidě je pro ni klíčem.“

Arktida je v posledních letech stále častěji v hledáčku pozornosti kvůli svým rozsáhlým zásobám přírodních zdrojů. V regionu se v hojné míře nachází ropa, zemní plyn, kovy vzácných zemin, diamanty a nedotčená loviště. Tání polárních ledovců navíc způsobilo, že obchodní cesty zůstávají během roku týdny nebo dokonce měsíce splavné.

Tento dříve nikým nenárokovaný region tak bude v příštích letech hrát v globální geopolitice důležitou roli.

Bruce Jones, vedoucí pracovník Brookings Institution, uvedl, že Čína a Spojené státy vstupují do dlouhého období námořního soupeření, jehož ústředním bodem bude Arktida.

„Stává se jednou z nejžhavějších zón soupeření,“ řekl Jones již dříve v rozhovoru pro NTD, sesterské médium deníku The Epoch Times. „Největší věcí je, že klimatické změny rychle mění možnost celoroční plavby přes Arktické moře.“

„V sázce jsou obrovské komerční zájmy. V sázce jsou obrovské energetické zdroje. V sázce jsou obrovské možnosti rybolovu. A samozřejmě jsou tu i strategické zájmy.“

Nová Národní strategie pro arktický region (pdf) se za tímto účelem zaměřuje na čtyři klíčové priority: bezpečnost, změnu klimatu, hospodářský rozvoj a mezinárodní spolupráci.

„Rostoucí strategický význam Arktidy zintenzivnil soutěž o její budoucnost, protože země sledují nové ekonomické zájmy a připravují se na zvýšenou aktivitu,“ uvádí se v dokumentu.

„Čína … usiluje o zvýšení svého vlivu v Arktidě prostřednictvím rozšířeného spektra hospodářských, diplomatických, vědeckých a vojenských aktivit. Dává také vědět o svém záměru hrát větší roli při utváření správy regionu.“

Strategie mimo jiné uvádí, že Čína v posledních letech zdvojnásobila své investice do arktických projektů a zaměřuje se na těžbu nerostných surovin a vědecké angažmá, které může využít k výzkumu dvojího užití ve prospěch své armády.

Při pomoci čelit této hrozbě bude dle nové strategie jmenován velvyslanec pro Arktidu, který bude pomáhat koordinovat politiku prospěšné pro tento region s arktickými zeměmi, jako jsou Finsko a Švédsko, které letos požádaly o členství v NATO.

„Budeme nadále úzce spolupracovat se spojenci a partnery v Arktidě, abychom v regionu dodržovali mezinárodní právo, pravidla a standardy,“ uvedl Blinken.

Překlad původního článku newyorské redakce The Epoch Times: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.