Peter Dahlin

27. 10. 2022

Jen málokdo si mohl nevšimnout odhalení nevládní organizace Safeguard Defenders, že čínská policie provozuje v zahraničí policejní „služebny“. V uplynulém měsíci tato nelegální střediska vyšetřovala média a každý týden se objevují další a další pozoruhodné informace.

Nejnovějším takovým odhalením je existence dalších stanic v Kanadě, Austrálii a Nizozemsku. Médiím v Nizozemsku se podařilo přesně lokalizovat policejní stanoviště, která „přesvědčují“ čínské obyvatele, aby se vrátili do Číny a čelili obvinění z trestných činů. Nelegální policejní stanice obcházejí běžné právní kanály a v podstatě vykonávají policejní práci na cizím území.

Již předtím ochránci vyšetřovali činnost „služeben“ ve Španělsku a Srbsku. Najít lidi ochotné promluvit je však téměř nemožné.

Přesto čínské ministerstvo zahraničí v reakci pro španělská média přiznalo, že se do těchto akcí zapojuje, s argumentem, že vydávání osob (normální, zákonný způsob, jak usilovat o jejich navrácení) je „těžkopádné“, a uvedlo, že evropské země někdy jeho žádosti odmítají.

S rostoucí pozorností věnovanou nezákonné činnosti čínské policie začínají vlády reagovat. Výbor kanadského parlamentu se chystá uspořádat slyšení k této záležitosti a Královská kanadská jízdní policie zahajuje vyšetřování. Ve Španělsku zahájilo vyšetřování ministerstvo vnitra. V Irsku vláda žádá od Číny informace (a údajně „zmizel“ nápis před čínskou policejní stanicí v Dublinu).

Kromě toho bylo 26. října oznámeno, že nizozemské ministerstvo zahraničních věcí vyšetřuje střediska, aby určilo vhodné kroky. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že o střediscích nebylo informováno diplomatickou cestou, což je činí nezákonnými. Dále Velká Británie oznámila zřízení „registru zahraničních agentů“, aby se takové operace staly nezákonnými, pokud nejsou řádně registrovány u britské vlády.

Je pravděpodobné, že v následujících týdnech zahájí vyšetřování nebo budou požadovat odpovědi od čínského režimu i další vlády. Je zřejmé, že tyto stanice existují po celém světě, přičemž od září, kdy vyšla původní zpráva, se téměř každý týden objevují důkazy o nových centrech.

Přesto při všech různých opatřeních, která jsou přijímána, je patrný nedostatek koordinace, různé země přijímají různá opatření, což může tyto protiakce zpochybnit.

Západ jako obvykle jedná spíše jako tlupa koček než jako koordinovaný tým. A koordinovaná reakce je nutná.

Naše zpráva ukázala, že různé čínské policejní jurisdikce, které zřídily zahraniční stanice, fungují různými způsoby a že tento program je stále v počáteční fázi. Ačkoli kampaň začala v deseti „pilotních provinciích“, k policejnímu úsilí se mají připojit další provincie.

Jakmile režim zanalyzuje, jak takové stanice fungují a jaká taktika je nejúčinnější, pravděpodobně se dočkáme strukturovanějších operací ve větším měřítku; tedy pokud se Peking nesetká se silnou odezvou a neupustí od plánů na rozšíření policejní práce s dlouhými zbraněmi.

Včasná reakce nyní, ještě předtím, než budou v Pekingu připraveny další plány, může změnit budoucí politiku režimu.

Ukázalo se, že policejní „služebny“ nejsou registrovány v zemích, v nichž působí. Každá země má pro takové nadace regulační rámec. Závažná porušení, která tyto stanice představují, opravňují k tvrdé reakci: jejich nucenému uzavření nebo mírnějšímu trestu, který závisí na dobrovolném zrušení těchto provozů.

Je třeba, aby více zemí pokročilo v zavádění „registrů zahraničních agentů“. Existence těchto registrů by způsobila, že by nelegální čínské stanice byly okamžitě uzavřeny. Obsluhují je čínští obyvatelé cílových zemí, kteří pracují jako zahraniční agenti pro čínský režim. Vzhledem k nárůstu dezinformací ze strany zahraničních agentů ve spojení s tímto typem nadnárodní represe nebyla potřeba takových registrů nikdy silnější.

Kromě toho je třeba, aby bezpečnostní policie na těchto otázkách systematicky pracovala. Je třeba zřídit horké linky pro oběti, aby mohly hlásit takové prohřešky s dobře chráněnou identitou. A konečně je třeba v těchto zemích každoročně zpřístupňovat informace, které by mapovaly, jak se Čína takového jednání dopouští a jak se její taktika mění.

Tato opatření – která jsou vlastně minimem potřebných opatření – musí být provedena dobře organizovaným a koordinovaným způsobem Spojenými státy, Kanadou, Británií, EU, Austrálií a dalšími spojenci, kteří čelí stejné hrozbě. Právě v takovém koordinovaném postupu spočívá skutečná síla těchto protiopatření.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.