Naveen Athrappully

31. 10. 2022

Americká organizace Institut pro imigrační reformu (IRLI) při svém zkoumání zjistila, že tzv. sanctuary státy (tj. státy, které poskytují nadstandardní útočiště/ochranu určité skupině lidí) v USA vyplácí nelegálním přistěhovalcům miliony dolarů z peněz daňových poplatníků.

Nelegální uprchlíci nemají nárok na federální podporu v nezaměstnanosti a federální zákon dokonce ukládá jednotlivým státům povinnost přijmout opatření, která těmto lidem znemožní o tyto dávky žádat. Tři státy – District of Columbia (D. C.), Colorado a New York – však ilegálům vyplatily na dávkách v nezaměstnanosti dohromady 2,7 miliardy dolarů, jak vyplývá ze zprávy IRLI z 25. října (pdf). Zpráva také varuje, že roční náklady daňových poplatníků budou „mnohem vyšší“, pokud uspějí další snahy pro-migračních aktivistů.

„Pokud by například New York svůj program přepracoval a učinil jej trvalým; pokud by městská rada D. C. rozšířila svůj fond; a Kalifornie by úspěšně realizovala svůj vlastní návrh, američtí daňoví poplatníci by se každoročně potýkali s naprosto ohromující sumou, zhruba 4 350 000 000 dolarů – odměnou nelegálním cizincům za to, že porušují naše imigrační zákony a končí bez práce na americké půdě,“ uvádí se ve zprávě.

New York spustil v roce 2021 Fond pro tzv „vyřazené pracovníky“, který poskytl více než 128 000 nelegálním cizincům 2,1 miliardy dolarů.

V prosinci 2020 byla v Coloradu schválena legislativa, která poskytla 5 milionů dolarů na Fond pro vyřazené pracovníky určený pro nelegální přistěhovalce.

V loňském roce vyplatil D. C. 15 milionů dolarů vyřazeným pracovníkům, které většinou tvořili nelegální cizinci.

V Kalifornii zákonodárci představili Pilotní program pro vyřazené pracovníky, který v případě podpisu zákona bude po dobu 20 týdnů vyplácet 300 dolarů týdně nelegálním cizincům ve státě.

Podle odhadu Federace pro americkou imigrační reformu, sesterské organizace IRLI, stojí nelegální cizinci Ameriku ročně více než 116 miliard dolarů. Poskytování podpory v nezaměstnanosti nelegálním přistěhovalcům bude jen „motivovat k dalšímu porušování imigračních předpisů“, uvádí se ve zprávě.

Zločiny v komunitách, obavy z inflace

Jiná zpráva IRLI zveřejněná letos v srpnu označila město New York za „nejnebezpečnější americkou ‚sanctuary‘ komunitu“. Zbývající pětici tvoří Los Angeles, Chicago, Filadelfie a San Francisco.

„Tyto komunity si své místo na seznamu vysloužily kvůli neuvěřitelně špatnému vedení na úrovních měst, okresů a států,“ uvedl v prohlášení Dale L. Wilcox, výkonný ředitel IRLI.

„Údaje v drtivé většině ukazují, že ‚sanctuary politika‘ vede k větší kriminalitě, strachu a úmrtím. Vedoucí představitelé těchto komunit by neměli uniknout před odpovědností za škody, které způsobili. Jejich obyvatelé si zaslouží mnohem více.“

Finanční prostředky jsou rozdělovány nelegálním cizincům v době, kdy se američtí občané potýkají s vysokou inflací. Meziroční míra inflace se již mnoho měsíců po sobě drží nad 7,5 %, přičemž zvýšené ceny nutí americké domácnosti činit těžká rozpočtová rozhodnutí.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).