Epoch Times Německo

31. 10. 2022

Amelie Engelhart

Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje přivést do Maďarska značné množství elektřiny z Ázerbájdžánu. S gruzínským premiérem Iraklim Garibašvilim již podepsal strategickou dohodu. Zdá se, že je to výhodné pro obě strany, protože s maďarskou pomocí by se vstup do EU mohl pro Gruzínce stát snazším.

Pro maďarskou vládu bruselské sankce proti Rusku selhaly. Současné úvahy by měly jít nad rámec zrušení sankcí a měly by se zabývat tím, jak do evropského regionu přivést více zdrojů energie. To by nejen podpořilo bezpečnost dodávek, ale také snížilo ceny.

Dlouhodobým řešením energetické krize je, aby evropský kontinent dostával co nejvíce energie z co nejvíce směrů, řekl ve čtvrtek v Budapešti premiér Viktor Orbán po setkání s předsedou vlády Iraklim Garibašvilim.

Na nedávném setkání s gruzínským lídrem se oba politici shodli na klíčových strategických otázkách s možnými dopady na celou EU.

Orbánova vláda již nyní přikládá politice „otevření se Východu“ stále větší význam. V tom vidí jednu ze záruk, že maďarská ekonomika zůstane v období recese stabilní, protože do Maďarska přichází velké množství investic z východu. Orbán je také pro stále užší komunikaci s jižními a jihovýchodními zeměmi.

Boj proti závislosti na plynu

Na tiskové konferenci po jednání maďarský premiér uvedl, že Maďarsko a Gruzie mají dlouhodobě dobré vztahy. Ačkoli jsou obě země geograficky daleko od sebe, jejich geopolitická situace je velmi podobná. Stejně jako Maďarsko je i tato země v blízkosti Kavkazu se svou jedinečnou kulturou obklopena většími národy.

Obě země mají také podobné názory na válku na Ukrajině: Maďarsko od počátku vyzývalo k příměří a Gruzie učinila totéž.

Nejdůležitější součástí dohody je, že kavkazská země bude partnerem Maďarska v Orbánově snaze o diverzifikaci energetických dodávek na východ.

Orbán uvedl, že bude vypracován energetický projekt, v jehož rámci bude Maďarsko dovážet elektřinu z Ázerbájdžánu přes Gruzii a Rumunsko. Podle premiéra by to pomohlo snížit závislost země na plynu.

Podle Orbána by tato spolupráce umožnila nahradit velké množství zemního plynu, který se v současnosti v Maďarsku používá k výrobě elektřiny. Místo toho, jak zdůraznil, by mohli tuto elektřinu přímo nakupovat.

Předseda vlády Viktor Orbán (vpravo) v doprovodu Balázse Orbána, politického ředitele úřadu předsedy vlády, Mihálye Vargy, ministra financí, a Mártona Nagye, ministra hospodářského rozvoje, při přijetí gruzínského premiéra Irakliho Garibašviliho v karmelitánském klášteře v Budapešti 27. října 2022. (Tisková kancelář maďarského premiéra / Benko Vivien Cher)

„Gruzie tento projekt podporuje a vždy ho bude podporovat,“ zdůraznil Garibašvili.

Orbán chce pomoci Gruzii vstoupit do EU

Maďarsko podporuje sbližování Gruzie s Evropskou unií. Orbán prohlásil, že „neudělit Gruzii status kandidátské země je neuctivé“.

Orbán chce gruzínské vládě poskytnout odborníky, kteří by jí pomohli připravit jednání s Bruselem. Dodal, že v monitorovací misi EU pracuje šestnáct Maďarů.

Garibašvili poděkoval Maďarsku za podporu. Řekl, že je vděčný za to, že Maďarsko vždy podporovalo Gruzii v jejím úsilí o evropskou integraci. Zdůraznil také, že Maďarsko považuje za vzor v několika oblastech, jako je energetika, cestovní ruch a vzdělávání.

Gruzie se nachází jižně od Velkého Kavkazu. Na severu sousedí s Ruskem a na východě s Ázerbájdžánem, odkud by bylo Maďarsko zásobováno elektřinou. Země je demokratickou republikou s přibližně 3,7 milionu obyvatel, ale se silným prezidentským systémem a centralizovanou správou.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“