Aldgra Fredly

1. 11. 2022

Bývalý brazilský levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva se vrátí k moci poté, co 30. října v těsném druhém kole voleb porazil dosavadního konzervativce Jaira Bolsonara.

Po sečtení více než 99 % hlasů získal da Silva 50,9 % hlasů, zatímco Bolsonaro 49,1 %. Podle Nejvyššího volebního soudu to stačilo k „matematickému určení“ výsledku.

Hlasování probíhá elektronicky a výsledky byly oznámeny do dvou hodin po uzavření volebních místností.

Druhé kolo voleb se konalo poté, co oba prezidentští kandidáti nezískali v prvním kole hlasování 2. října více než polovinu hlasů.

„Od 1. ledna 2023 budu vládnout pro 215 milionů Brazilců, a to nejen pro ty, kteří mě volili,“ citoval da Silvu, lidově zvaného Lula, po jeho vítězství server News 360.

Americký prezident Joe Biden poblahopřál 77letému da Silvovi k vítězství ve volbách, které byly podle Bidena „svobodné, spravedlivé a důvěryhodné“. Biden ve svém prohlášení uvedl, že se těší na spolupráci s novým prezidentem a na pokračování spolupráce s Brazílií.

Da Silva a jeho Strana pracujících vládli Brazílii po dvě funkční období v letech 2003–2010. V roce 2018 mu bylo zakázáno znovuzvolení poté, co byl odsouzen k 12 letům vězení za praní špinavých peněz a korupci týkající se státní energetické společnosti Petrobrás.

Nejvyšší soud později da Silvův rozsudek zrušil s vysvětlením, že by měl být souzen ve státě svého bydliště, a nikoli ve státě, v němž byl obviněn. V listopadu 2019 byl po 580 dnech strávených ve vězení propuštěn a dosud nebyl kvůli obviněním znovu souzen, což otevírá možnost impeachmentu.

Da Silva se poté ucházel o znovuzvolení se slibem obnovit státem řízený hospodářský růst a sociální politiku. Slíbil také, že upřednostní ochranu amazonského deštného pralesa a učiní z Brazílie lídra v globálních jednáních o klimatu pod vedením OSN – což jsou otázky, u nichž Bolsonaro nabízí odlišné přístupy a upřednostňuje lokální řešení před federálními či globálními.

Bolsonaro
Brazilský prezident Jair Bolsonaro hovoří s novináři v Brazílii 2. října 2022. (EVARISTO SA / AFP via Getty Images)

Bolsonaro, vůdce sociálně liberální strany, který se ujal úřadu v roce 2019, se zavázal, že ochrání národ před levicovou politikou a sníží daňové zatížení obyvatel. Da Silvovo vítězství připraví Bolsonara o druhé funkční období.

Vůdce konzervativců se k výsledku voleb zatím nevyjádřil. Opakovaně vyjádřil obavy, že brazilské elektronické hlasovací zařízení je náchylné k podvodům.

Bolsonaro minulý týden uvedl, že jeho právník podá odvolání proti rozhodnutí Nejvyššího volebního soudu (TSE), který zamítl stížnost jeho kampaně na to, že rozhlasové stanice dávaly více prostoru reklamním spotům jeho soupeře.

Ve svém rozhodnutí z 26. října TSE požádal nejvyššího brazilského státního zástupce, aby vyšetřil možný záměr Bolsonarova tábora narušit volby v jejich posledních dnech.

Bolsonarovi spojenci obviňují zpracovatele průzkumů veřejného mínění ze systematické zaujatosti vůči prezidentovi jako vůdčímu hlasu konzervativců a upozorňují, že v prvním kole hlasování 2. října získal o téměř 10 procentních bodů více, než předpovídaly průzkumy během kampaně.

Lulova inaugurace je naplánována na 1. ledna.

Na této zprávě se podílela agentura Reuters. Z originálního článku přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.