Juraj Skovajsa

3. 11. 2022

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky odhlasovalo v poměru 5:2 dvoutýdenní repro sazbu na 7 %. Jde o čtvrté po sobě jdoucí zasedání, kdy bankovní rada drží sazbu na stejné vysoké úrovní a brzdí tak poptávku drahými úvěry a hypotékami celý druhý půlrok ve snaze tlumit vysokou inflaci.

Ve srovnání s minulou prognózou ČNB odhaduje, že inflace bude letos o něco nižší, tj 15,8 vs minulých 16,5 % a stejně tak i příští rok 9,1 % vs. minulých 9,5 %.

Obavy z nadále vysoké inflace vidí ČNB v souvislosti s tlakem na růst mezd (a následným zacyklením inflace), s vyššími cenami zahraniční produkce a fiskální politikou.

Naopak, protiinflační tlaky vidí ve větší pravděpodobnosti recese, kterou odráží i v predikci záporného vývoje HDP v příštím roku ve výši -0,7 % (odhad na minulém zasedání byl + 1,1 % a na červencovém zasedání 2,5 %), a v zastropování cen energií vládou.

Rostoucí ceny v ekonomice vytváří tlak na růst mezd ze strany zaměstnanců. V rozhovoru pro MF DNES viceguvernérka ČNB Zamrazilová minulý týden varovala před inflační spirálou, pokud budou odbory bojovat za dvouciferné navýšení platů. Dle ní je udržitelná míra růstu mezd do 10 % a veřejná správa by měla jít v tomto směru příkladem.

Větší růst mezd je dle ní bezpečný až po odeznění inflace. „Trh práce byl skutečně velmi přehřátý. Nyní vidíme spíše jeho narovnání. Už přibližně od roku 2016 byl nábor zaměstnanců velkým problémem zaměstnavatelů a napětí postupně sílilo. Od poloviny roku 2018 nastal málokdy viděný jev, kdy bylo více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Tento stav přežil i pandemii. Je samozřejmé, že tehdy měl zaměstnanec silnou pozici, a pokud měl možnost výběru, tak měnil zaměstnání nebo požadoval růst mezd,“ sdělila Zamrazilová.

Viceguvernérka upozornila, že inflačním tlakům napomohlo i dle jejího odhadu kolem 450 miliard vládní covidové pomoci: „V té době se totiž zapomnělo na to, že když dáme lidem peníze za neodpracovanou práci, neodvedené služby a nevyrobené zboží, tak jsou to peníze s potenciálem zvýšit inflaci. To není nic nového, věděl to už Alois Rašín.“

Vysoké úrokové sazby můžou ale ekonomiku zbrzdit až příliš. Drahé úvěry vedou firmy k zastavení či snížení investic nebo jejich přesměrování jinam, a k přílišnému zvýšení nákladů na splácení úroků. To může ve středně či dlouhodobém horizontu vést ke krachu firem nebo k restrukturalizaci v ekonomice. ČNB tedy musí být v této „hře vysokou holí“ opatrná, obzvláště, když s ní začala poměrně včasně (postupných zvyšováním dvoutýdenní repro sazby od června 2021 z 0,5 %).

Ve Spojených státech naopak řada ekonomů kritizovala tamní Fed, že inflační tlaky nebral vážně a se zvednutím úrokových sazeb zahálel. Meziroční míra inflace se od ledna pohybuje v USA v mezích 7,5 – 9,1 % a Fed včera přistoupil na zvýšení sazeb ze zářijových 3 – 3,25 % na 3,75 – 4 %. Ještě v červenci byl přitom Fed na 2,25 – 2,5 procentech.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.