Naveen Athrappully

3. 11. 2022

Podle průzkumu Svazu německých průmyslových a obchodních komor (DIHK) mají podniky v Německu snižující se důvěru ve svou ekonomickou budoucnost.

Z více než 24 000 podniků, které se průzkumu zúčastnily, očekává 52 procent z nich zhoršení svého hospodaření v příštích 12 měsících a pouze osm procent očekává zlepšení, uvádí se v příspěvku DIHK z 2. listopadu.

„To je nejhorší číslo, jaké jsme kdy naměřili od počátku průzkumu v roce 1985,“ uvedl v příspěvku generální ředitel DIHK Martin Wansleben. „Dokonce i v dobách korony a krize finančních trhů byl podíl optimistů vyšší než 10 procent.“

Průzkum ukázal, že 82 procent podniků považuje ceny energií a komodit za podnikatelské riziko. Tak vysokou hodnotu rizika průzkum ještě nikdy nenaměřil, uvedl Wansleben.

Wansleben upozorňuje, že německý průmysl byl obzvláště postižen růstem cen energií. V důsledku toho energeticky nároční výrobci meziproduktů „omezují svou výrobu“, říká.

Více než jeden z pěti podniků v gumárenském a plastovém průmyslu a více než jeden ze čtyř podniků v chemickém odvětví byly nuceny omezit výrobu.

V automobilovém průmyslu omezuje výrobu 16 procent podniků. 17 procent firem v tomto odvětví plánuje kvůli vysokým cenám energií v Německu přesunout výrobu do jiných zemí.

„Nyní je důležité, aby politici také nastavili strukturální kurz pro dynamický hospodářský rozvoj, neboť Německo jako lokalita má kromě akutní krize stále obrovský problém s konkurencí. Ve světě budeme v budoucnu úspěšní jen tehdy, budeme-li jednat především jako lepší a ne jako vševědoucí,“ míní Wansleben.

Přesun výroby, ekonomika

Studie Deutsche Bank odhaduje, že se výroba v Německu v roce 2022 sníží o 2,5 procenta a v roce 2023 pak kvůli rostoucím nákladům na energie o pět procent. Studie označila současné období za potenciální „výchozí bod pro zrychlenou deindustrializaci“ v Německu.

Ačkoli velké německé podniky mohou přesunout své aktivity jinam, očekává se, že pro střední a malé podniky, které tvoří páteř průmyslu v zemi, bude situace těžší.

„Pro německé malé a střední podniky … bude adaptace na nový energetický svět velkou výzvou, kterou některé společnosti nezvládnou,“ uvádí studie.

Index nákupních manažerů (PMI) v německém výrobním průmyslu S&P Global / BME v říjnu klesl na 45,1 bodu ze 47,8 bodu v předchozím měsíci, což je nejnižší hodnota od počáteční vlny covidu-19 na začátku roku 2020.

Průzkum PMI ukázal, že německý výrobní sektor na počátku čtvrtého kvartálu snížil svou dynamiku. Byl zaznamenán rychlejší pokles produkce i nových zakázek.

Z původního článku přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.