Bryan Jung

4. 11. 2022

Čínská mediální platforma TikTok přiznala, že její zaměstnanci v Číně mají přístup k údajům o soukromých účtech ve Velké Británii a Evropské unii.

Stalo se tak po letech kritiky z celého světa, zejména z Evropy, Británie a Spojených států, kvůli obavám, že by osobní údaje mohly být předány čínské vládě.

Aplikace se stala středem intenzivního zájmu vládních orgánů na Západě, protože její mateřská společnost ByteDance opakovaně popírá, že by byla kontrolována Komunistickou stranou Číny (KS Číny).

TikTok se pokouší vysvětlit mezeru v ochraně soukromí

Společnost provozující sociální média vydala 2. listopadu tiskové prohlášení, v němž uvedla, že její „zásady ochrany soukromí“ jsou „založeny na prokázané potřebě vykonávat svou práci“.

TikTok ve svém prohlášení uvedl, že zásady platí pro „Evropský hospodářský prostor, Spojené království a Švýcarsko“.

Společnost se spoléhá na „globální pracovní sílu, která zajišťuje, že zkušenosti naší komunity s TikTokem jsou konzistentní, příjemné a bezpečné“, aby se uživatelům lépe pracovalo, uvedla Elaine Foxová, vedoucí oddělení ochrany osobních údajů společnosti TikTok pro Evropu.

Foxová uvedla, že ačkoli aplikace v současné době ukládá údaje evropských uživatelů ve Spojených státech a Singapuru, „umožňujeme některým zaměstnancům naší firemní skupiny, kteří se nacházejí v Brazílii, Kanadě, Číně, Izraeli, Japonsku, Malajsii, na Filipínách, v Singapuru, Jižní Koreji a Spojených státech, vzdálený přístup k údajům evropských uživatelů TikToku“.

„Naše úsilí se soustředí na omezení počtu zaměstnanců s přístupem k evropským uživatelským datům, minimalizaci datových toků mimo region a lokální ukládání evropských uživatelských dat,“ vysvětlila.

Tvrdila také, že aplikace neshromažďuje přesné údaje o poloze uživatelů ve Spojeném království a Evropské unii (EU).

Foxová uvedla, že přístup zaměstnanců „podléhá řadě masivních bezpečnostních kontrol a schvalovacích protokolů, a to prostřednictvím metod, které jsou uznávány podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů“.

Nový zákon EU ovlivní způsob, jakým společnosti využívají osobní údaje, a má vstoupit v platnost 25. května 2023.

Americké úřady vyzývají k dalšímu zásahu proti TikToku

Začátkem tohoto týdne vyzval jeden z vrcholných představitelů Federální komise pro komunikace (FCC), vládního orgánu pro dohled nad komunikacemi v USA, k zákazu TikToku ve Spojených státech.

„Nevěřím, že existuje jiná cesta než zákaz,“ řekl Brendan Carr, komisař FCC, agentuře Axios.

Prohlásil, že neexistuje „svět, ve kterém byste mohli přijít s dostatečnou ochranou dat, abyste měli dostatečnou jistotu, že se nedostanou zpět do rukou [Komunistické strany Číny]“.

Carr oznámil, že požádal společnosti Apple a Google, aby odstranily TikTok ze svých obchodů s aplikacemi kvůli obavám o soukromí uživatelů.

„Komisař Carr nehraje žádnou roli v důvěrných diskusích s americkou vládou týkajících se TikToku a zdá se, že vyjadřuje názory nezávislé na jeho roli komisaře FCC,“ uvedl mluvčí TikToku v reakci na obavy FCC pro Axios.

V červnu letošního roku společnost TikTok uvedla, že přesunula informace amerických uživatelů na servery provozované americkým softwarovým gigantem Oracle v texaském Austinu.

Minulý měsíc společnost TikTok popřela zprávu časopisu Forbes, že čínský tým společnosti ByteDance používá aplikaci ke sledování polohy amerických občanů bez jejich souhlasu.

Ve zprávě se uvádělo, že se ByteDance nejméně ve dvou případech pokusila shromáždit údaje o poloze amerického občana.

Společnost TikTok na Twitteru opožděně popřela, že by měla v úmyslu zaměřit se na americké vládní úředníky, aktivisty, veřejné osoby a reportéry.

„Forbes se rozhodl neuvést tu část našeho prohlášení, která vyvrací proveditelnost jeho základního tvrzení: Společnost TikTok neshromažďuje od amerických uživatelů přesné informace o poloze GPS, což znamená, že TikTok nemohl sledovat americké uživatele způsobem, který článek naznačoval,“ uvedla společnost ByteDance.

Programátoři TikToku se sídlem v Číně byli také obviněni z přístupu k soukromým informacím uživatelů ve Spojených státech, včetně telefonních čísel a narozenin, informoval BuzzFeed již v červnu.

V dalším článku Buzzfeed z července se uvádělo, že TikTok svým pracovníkům nařídil, aby americkým uživatelům ve své zpravodajské aplikaci vnucovali propekingské názory.

Společnost ByteDance obě obvinění Buzzfeedu popřela.

Prezident Donald Trump ještě v roce 2020 vyzval americké úřady k zákazu aplikace, což společnost ByteDance přimělo k prodeji jejích amerických aktivit kvůli obavám, že osobní údaje budou sdíleny s Pekingem.

Výkonné nařízení však zastavil federální soudce a poté jej v roce 2021 odvolal prezident Joe Biden.

Prezident Biden čelí tlaku obou stran, aby jednal v souvislosti s bezpečnostními obavami ohledně aplikace

Deník The New York Times v září informoval, že mezi společností ByteDance a Bidenovou administrativou probíhají jednání o vyřešení obav týkajících se její aplikace.

„Už před lety jsem všem říkal, že TikTok je nástrojem komunistické Číny, a Biden přesto zve ,influencery‘ z TikToku do Bílého domu,“ prohlásil republikánský senátor Marco Rubio, který zasedá v senátním výboru pro zpravodajské služby.

Po intenzivní kritice Biden nařídil ministerstvu obchodu, aby přezkoumalo hrozbu pro národní bezpečnost, kterou představují aplikace typu TikTok od nepřátelských zahraničních zemí, jako je Čína.

Masivní využívání TikToku politickými kampaněmi pro oslovování voličů během amerických průběžných voleb však uvedlo tuto kontroverzi na pravou míru, uvedl deník The Washington Post.

Proti používání čínské aplikace nyní roste odpor obou stran.

„Tohle ode mě normálně neuslyšíte, ale Donald Trump měl v otázce TikToku před lety pravdu,“ řekl minulý týden demokratický senátor Mark Warner listu The Sidney Morning Herald.

„Pokud vaše země používá Huawei, pokud jsou vaše děti na TikToku … možnost Číny mít nepatřičný vliv je mnohem větší výzvou a mnohem bezprostřednější hrozbou než jakýkoli skutečný, ozbrojený konflikt,“ řekl.

Republikánští zákonodárci z výborů Sněmovny reprezentantů pro dohled a pro energetiku a obchod uvedli, že „údaje shromážděné společností TikTok o amerických uživatelích, jako je historie prohlížení a vyhledávání, biometrické údaje, údaje o poloze a další metadata, by v rukou zpravodajské služby KS Číny představovaly obrovské riziko pro národní bezpečnost,“ uvedla stanice Fox News.

Evropské a britské úřady začínají vyšetřovat TikTok

Britský parlament mezitím v srpnu zrušil svůj účet na TikToku poté, co členové parlamentu vyjádřili obavy z rizika, že jejich osobní údaje budou předány KS Číny.

Požadovali, aby byla aplikace uzavřena, dokud TikTok neposkytne „věrohodné záruky“, že KS Číny nebude mít přístup k jejich údajům.

Společnosti TikTok také hrozí v Británii pokuta odpovídající 30 milionům dolarů za to, že nechránila soukromí dětí, které aplikaci používají, uvedla BBC.

Komise pro ochranu údajů, což irský orgán pro ochranu soukromí, rovněž vyšetřuje TikTok kvůli ochraně soukromí dětí a kvůli tomu, zda byla aplikace v souladu se zákony EU, pokud jde o zasílání osobních údajů do jiných zemí, například do Číny, uvedla BBC.

TikTok je celosvětově nejoblíbenější aplikací sociálních médií a zaznamenala více než čtyři miliardy stažení.

Mateřská společnost ByteDance dosáhla podle analytické společnosti Sensor Tower od svého spuštění v roce 2017 příjmů z útrat v aplikaci ve výši více než 6,2 miliardy dolarů, uvedla BBC.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.