Katie Spence

10. 11. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

Podle zprávy Pew Research Center jsou si republikáni a demokraté ideologicky vzdálenější než kdykoli v posledních 50 letech. Zpráva upřesňuje, že obě strany se posunuly z ideologického středu, přičemž republikáni zaujali konzervativnější postoj a demokraté se stali liberálnějšími.

Toto rozdělení se projevilo také v předvolebních kampaních Kari Lakeové i Katie Hobbsové kandidujících na post guvernérky státu Arizona. Lakeová označila Hobbsovou za „usvědčenou rasistku“, zatímco Hobbsová označila Lakeovou za „konspirační teoretičku“ a odmítla s ní diskutovat. Lakeová v reakci na to opakovaně označila Hobbsovou za „zbabělce“. Hobbsová přesto trvala na svém odmítnutí.

Arizonští voliči tak přišli o možnost sledovat kandidátky v živé debatě, a místo toho se museli spokojit s kontrastními předvolebními akcemi a politickými prohlášeními, které kandidátky publikovaly na svých webových stránkách.

Protichůdné plány pro Arizonu

Lakeová, kterou kritici popisují jako „nablýskaného“ Trumpa, je Obamova demokratka, který odešla z Demokratické strany USA a stala se Trumpovou republikánkou a podle jejích slov je hrdá na to, že nikdy nezastávala veřejnou funkci. Díky svému dlouholetému působení jako televizní novinářka je však Lakeová v Arizoně dobře známá. Během arizonských primárek její kandidaturu osobně podpořil bývalý prezident Trump.

Hobbsová je arizonskou státní tajemnicí, která v letech 2011 až 2019 působila v arizonském státním zákonodárném sboru. Získala podporu organizací NARAL/Arizona Right to ChoosePlanned Parenthood Advocates of Arizona (Plánované rodičovství).

Pokud jde o politické otázky, Lakeová a Hobbsová nemohou být ve svých názorech více protichůdné. Pokud jde o imigraci a hranice, Lakeová chce dokončit „hraniční zeď“ a současné počínání vlády v oblasti imigrace označuje za „národní bezpečnostní a humanitární katastrofu“.

Hobbsová chce sice „přijmout komplexní imigrační reformu“, ale hraniční zeď označuje za „protiimigrační“ politiku, která není skutečným řešením.

Pokud jde o řešení inflace a ekonomiky, Lakeová uvedla, že chce prosadit „daňové úlevy“ a postavit se proti současné washingtonské agendě „zvyšování daní a utrácení“. Ve shodně s bývalým prezidentem Trumpem navrhla Lakeová zrušení regulací a snížení daní.

Pro řešení inflace a nastartování ekonomiky chce Hobbsová rozšířit Plán americké záchrany, který schválil Kongres pod vedením demokratů a podepsal prezident Biden. Chce také vytvořit státní daňovou úlevu na děti ve výši 250 dolarů a osvobodit od daně dětské pleny a dětskou výživu.

Lakeová od počátku své kandidatury pevně stojí za zpochybňováním poctivosti prezidentských voleb v roce 2020. Chce proto odstranit veškeré softwarové vybavení z procesu sčítání hlasů. Lakeová se dále vyslovila pro identifikaci voličů před hlasováním a pravidelné volební audity.

Hobbsová však na svých webových stránkách takové audity označila za „podvody“ a uvedla, že „nebezpečné síly“ se snaží „umlčet hlasy Arizoňanů“. Uvedla také, že bude bojovat proti tomu, co označuje za „zákony o potlačování voličů“, a bude „chránit svobodu volit“.

Otázka potratů

Lakeová uvedla, že je pro život a že „každý život, počínaje početím, stojí za záchranu“. Jako guvernérka by se prý snažila podporovat matky tím, že by vložila prostředky do těhotenských center a vládních programů, které poskytují poradenství, materiální pomoc, koordinaci péče a podporu bydlení pro rodiče.

„Zajistím, aby se Arizona v podpoře těchto center a jejich úžasné práce vyrovnala všem ostatním státům a předčila je,“ řekla Lakeová.

Lakeová dodala, že „na dítě jsou potřeba dva“, a chce vést otce k zodpovědnosti reformou arizonských zákonů, která zajistí, aby otcové podporovali ženy, které oplodnili.

Hobbsová je naopak pro potraty a prohlásila, že „hned první den svolám zvláštní zasedání zákonodárného sboru, aby byl zrušen drakonický zákon z roku 1901 [o zákazu potratů]“.

Hobbsová uvedla, že bude „neúnavně pracovat“ na zvýšení dostupnosti potratů a využije svého práva veta, aby se postavila proti tomu, co označuje za „restriktivní a extrémní opatření“ omezující potratové zákroky v Arizoně.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."