Katie Spence

10. 11. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

SCOTTSDALE, Arizona – V noci z 9. na 10. listopadu dělilo kandidáty Kari Lakeovou (republikáni) a Katie Hobbsovou (demokraté) v ostře sledovaném souboji o post guvernérky Arizony celkem 13 067 hlasů.

O několik hodin dříve se náskok demokratky Katie Hobbsové snížil na 4 094 hlasů.

Po sečtení více než 77 procent hlasů ve středu ve 22:10 SELČ vedla Hobbsová podle údajů Decision Desk HQ nad republikánskou kandidátkou na guvernérku Kari Lakeovou o dvě třetiny procentního bodu.

„Páni, vyhrajeme ve velkém. Zůstaň s námi, Arizo!“ Napsala Lakeová na Twitteru ve středu brzy odpoledne, ještě před zveřejněním nové várky hlasů.

„Zbývající hlasovací lístky (v den voleb a předčasně odevzdané) se všechny lámou VELMI ve prospěch @KariLake. Přesně jak jsme věděli, že to tak bude,“ dodala Lakeová.

Problémy na začátku voleb

V okrese Maricopa začínalo volební hlasování s obtížemi, protože podle úředníků mělo přibližně 20 % volebních středisek problémy s elektronickými tabulátory.

V důsledku toho se na některých volebních místech prodloužila čekací doba. Lidé museli čekat, aby mohli volit. V 17:30 však volební úředník Bill Gates novinářům sdělil, že většina tabelačních strojů je opět v provozuschopném stavu, a zároveň uvedl, že lhůta pro hlasování nebude prodloužena, a to i přes žalobu, kterou podala Republikánská strana (GOP), v níž požadovala prodloužení hlasovací doby, kvůli výpadkům systému.

Lakeová na svém twitterovém účtu vyzvala voliče, aby zůstali ve frontě, a připomněla jim, že pokud budou stát ve frontě do 19:00, mohou legálně hlasovat. Je obecně známo, že většina republikánských voličů hlasuje osobně, zatímco voliči demokratických kandidátů volí spíše hlasování korespondenční.

Republikánská kandidátka na guvernérku Kari Lakeová se 7. listopadu účastní předvolebního koncertu a shromáždění Karizona. (Katie Spence / The Epoch Times)

Politická polarizace

V tvrdém předvolebním souboji se Hobbsová a Lakeová až do konce vzájemně argumentačně napadaly. Obě také zastávaly zcela opačné názory na to, jak nejlépe spravovat Arizonu.

Souboj o post arizonské guvernérky přitahoval pozornost celého národa, v neposlední řadě proto, že republikánský guvernér Doug Ducey měl omezené funkční období a nemohl se ucházet o třetí po sobě jdoucí mandát. Do voleb 8. listopadu tak ani jedna z nich nevstupovala s výhodou úřadujícího guvernéra. Post guvernéra je významný proto, že podobně jako tomu bylo v roce 2020 v prezidentských volbách, mohl by arizonský guvernér sehrát klíčovou roli také v prezidentských volbách v roce 2024.

Před volbami hodnotila agentura The Cook Political Report volební klání o guvernéra Arizony mezi Lakeovou a Hobbssovou jako nerozhodné. Průzkumy FiveThirtyEight však ukazovaly, že Lakeová má nad Hobbsovou mírnou převahu. Například v průzkumu společnosti OH Predictive Insights vedla Lakeová nad Hobbsovou o dva procentní body a v průzkumu společnosti Fabrizio, Lee and Associates měla Lakeová náskok tří procent.

Článek byl při překladu zkrácen. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.