Juraj Skovajsa

10. 11. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

Níže uvedený stav křesel je k 10. listopadu 9:00 SEČ.

Od úterního volebního večera v USA uplynul den a půl a na některých místech pořád nejsou hlasy voličů sečtené. Ba co hůře, právě tato místa budou rozhodovat o poměru sil v Kongresu USA.

Jedno je ale jisté, červená (republikánská) vlna, nebo dle některých dokonce tsunami, před dopadem na pevninu ochabla. A to jak ve smyslu prohlášení politiků, tak předvolebních průzkumů.

Právě v souvislosti s průzkumy určitě stojí za zmínku, že ve volbách 2016 a 2020 průzkumy v porovnání s výsledky voleb nahrávaly lehce demokratům. Vzhledem ke slovním útokům prezidenta Bidena vůči „MAGA republikánům“ někteří představitelé průzkumných agentur dokonce predikovali, že letošní průzkumy by mohly být pro republikány podhodnocené ještě více. Nyní je to ale, zdá se, naopak.

Senát

Dle předvolebních průzkumů mohli republikáni získat v Senátu asi čtyři křesla navíc, tj. 54 ze současných 50. Dle prozatímních výsledků mají zatím republikáni jistých 49 křesel a demokraté 48.

V Nevadě, kde je sečteno téměř 90 % volebních lístků, vede o cca 1,4 % a 13 000 hlasů republikán Laxalt (dle průměru několika průzkumů měl vyhrát o 3,4 %). V Arizoně naopak vede o cca 95 000 hlasů, a tedy 5 %, demokrat Kelly před republikánem Mastersem (průzkumy ukazovaly na remízu). Georgia má téměř vše sečteno a nepatrným rozdílem 35 000 vede demokrat Warnock, ale již je jasné, že nedosáhne nad 50 % hlasů, a tedy v tomto státě se bude konat za měsíc druhé kolo.

Zisk 51 křesel v Senátu by byl pro republikány klíčový vzhledem ke schvalovacímu procesu nadpoloviční většinou.

Sněmovna reprezentantů

Pokud jde o zástupce dolní komory, konečné výsledky chybí z vícero států, resp. jejich volebních okrsků.

Zatím vedou republikáni s 210 jistými křesly před demokraty se 191 křesly, přičemž je zde vidět tendence zisku u republikánů – zatím +7 křesel oproti minulým volbám.

Ve hře zůstává ještě 34 křesel. Pro nadpoloviční většinu ve sněmovně je potřeba celkem 218 křesel, čehož by republikáni dle průběžných výsledků v otevřených okrscích mohli dosáhnout.

Guvernérské volby

I v guvernérských volbách se čeká na Arizonu a Nevadu, ale také na Oregon.

V předvolebních průzkumech Oregonu měla o 4 % navrch republikánka Drazanová, ale počátkem tohoto měsíce se před ni vyhoupla demokratka Koteková. Tento stav zatím odpovídá i předběžnému sčítání.

V Nevadě průběžně vede dle predikcí republikán Lombardo. Naopak, v Arizoně, kde republikánka Lakeová za poslední měsíc prohlubovala svůj náskok před demokratkou Hobbsovou, zatím průběžné výsledky hovoří pro Hobbsovou o cca 13 000 hlasů.

V New Yorku, kde se republikán Zeldin dotahoval na demokratku Hochulovou, se překvapení nekonalo. A silný mandát si obhájili demokrat Newsom v Kalifornii či republikán DeSantis na Floridě.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“