Demokraté v USA si udrželi kontrolu nad Senátem poté, co jejich kandidáti zvítězili ve volbách v klíčových státech, a zmařili tak naděje republikánů na převzetí obou komor Kongresu.

I když předvolební průzkumy dávaly republikánům větší šance na zisk nadpoloviční většiny křesel v Senátu a ještě ve čtvrtek republikáni vedli v poměru 49:48, nakonec ve prospěch demokratů rozhodlo sobotní vítězství v Arizoně a Nevadě, čímž se dostali na svých původních 50. Poslední chybějící senátorské křeslo je v Georgii, kde se o něj bude bojovat příští měsíc ve druhém kole.

Ve stočlenné komoře budou mít demokraté tedy nejméně 50 křesel. Předsedkyní horní komory je viceprezidentka Kamala Harrisová (demokraté), která má právo odevzdat rozhodující hlas v případě nerozhodného stavu hlasování.

Pokud jde o Sněmovnu reprezentantů, předpokládá se, že republikáni v ní získají většinu. Stav k pondělnímu ránu SEČ je 201-204 (dle různých zdrojů) křesel pro demokraty a 212 pro republikány. Vítězství tedy ještě není jasné v 19-22 okrscích a k nadpoloviční většině v dolní komoře je potřeba 218 křesel.

„Demokraté budou mít v Senátu opět většinu! Tyto volby jsou vítězstvím a zadostiučiněním pro demokraty, náš program a naše úspěchy, pro Ameriku a americký lid,“ uvedl v prohlášení po vyhlášení výsledků v Nevadě 12. listopadu vůdce senátní většiny demokratů Chuck Schumer.

Pokud jde o vyrovnaná volební klání, v Arizoně vyhrál podle prognóz demokratický senátor Mark nad republikánem Blakem Mastersem. V Nevadě i přes vedení v průzkumech prohrál republikán Adam Laxalt se senátorkou Catherine Cortez Mastovou. V Pensylvánii zvítězil demokratický viceguvernér John Fetterman nad doktorem Mehmetem Ozem.

Těsné souboje, ve kterých republikáni uspěli, byly ve Wisconsinu, kde senátor Ron Johnson porazil viceguvernéra Mandela Barnese; v Ohiu, kde autor J. D. Vance porazil demokratického senátora Tima Ryana; a v Severní Karolíně, kde obhájil post republikánský senátor Ted Budd proti demokratce Cheri Beasleyové.

Současný, byť ne zcela konečný, výsledek znamená, že Schumer zůstane lídrem většiny i při ustavení příštího Kongresu v lednu 2023. Předseda senátní menšiny republikánů Mitch McConnell to bude mít s udržením své pozice těžší, protože někteří senátoři uvedli, že by měl kvůli neúspěchu odstoupit.

Senátní volby ještě nejsou zcela uzavřeny na Aljašce. Nicméně, první dvě kandidátky s největším počtem hlasů jsou obě republikánky – současná senátorka Lisa Murkowski (zatím 43 %) a Kelly Tshibaka (zatím 44,48 %). Demokratická kandidátka Patricia Chesbrová má necelých 10 % hlasů. Celkem je tam sečteno cca 74 % všech lístků.


Z překladu: https://www.theepochtimes.com/democrats-keep-control-of-senate-after-emerging-victorious-in-key-races_4847614.html

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“