Nathan Worcester

15. 11. 2022

Státní pokladní několika států USA sdělili 14. listopadu deníku The Epoch Times, že zemědělská základna Spojených států by mohla být ohrožena tlakem pocházejícím z ESG – environmentálního, sociálního a správního skóre.

„Je to skutečná hrozba,“ řekl státní pokladní Nebrasky John Murante.

Zemědělství má pro ekonomiku Nebrasky zásadní význam, jak napovídá její přezdívka „Cornhusker“ (loupač kukuřice). Podle Arkansaské univerzity vyprodukovala Nebraska v roce 2020 více než 21 miliard dolarů v zemědělských příjmech.

Během panelové diskuse s pokladním státu Louisiana Johnem Schroderem a generálním ředitelem Nadace státních finančních úředníků Derekem Kreifelsem Murante varoval, že kritéria ESG ve finančním sektoru představují reálné riziko pro zemědělství, tak jak ho známe.

Mnoho správců aktiv a předních bank se zavázalo k „nulovým emisím do roku 2050“, často prostřednictvím účasti v subjektech spojených s OSN, jako je „Glasgowská finanční aliance pro nulové emise“ a „Climate Action 100“.

Pokud se tyto mocné instituce rozhodnou, že zemědělství a chovatelství nadměrně poškozují klima, mohl by se tok kapitálu do zemědělství ztenčit na minimum – mnohem dříve, než spotřebitelé u svého stolu pocítí dopad snah ESG.

„Pokud jde o zemědělce a rančery, dostat se na čistou nulu při používání hnojiv, která se vyrábějí ze zemního plynu, je nesmírně obtížné, ne-li nemožné. Proto někdy žertujeme, že politika některých správců aktiv vypadá tak, že zemědělci mohou pokračovat v pěstování potravin, jen k tomu nesmí používat vodu nebo hnojiva,“ řekl Murante pro The Epoch Times.

Dodal také, že „útok už začal“.

Murante upozornil, že generální ředitel společnosti BlackRock Larry Fink se nedávno spojil s bývalým prezidentem Billem Clintonem na zářijovém setkání Clinton Global Initiative.

Murante varoval: „Nemluví teoreticky, nepoužívají rétoriku, ale přijímají závazky, že to uskuteční. A my si nemyslíme, že je vůbec vhodné, aby se k tomuto účelu používaly veřejné finance.“

Murante se domnívá, že dramatický nárůst cen hnojiv od roku 2021 lze částečně přičíst politice ESG nebo obdobným praktikám, které patří mezi faktory zvyšující cenu energií.

A aktivističtí investoři, kteří chtějí, aby se společnosti co nejrychleji zbavily fosilních paliv, nejsou zrovna ochotni financovat průzkum nových nalezišť a těžbu fosilních paliv.

Podle údajů Illinoiské univerzity se mezi červencem 2021 a červencem 2022 cena bezvodého čpavku prudce zvýšila ze 726 dolarů za tunu na 1 469 dolarů za tunu, čili o více než dvojnásobek. Obdobně se podle stejného zdroje ve stejném období zvýšily i ceny hnojiv.

„Kdykoli se zvýší náklady na energie, zemědělství a chov se stávají mimořádně obtížnými,“ řekl.

„Zemědělci nejsou bankéři z Wall Street. Nemohou si dovolit jen tak absorbovat dvousetprocentní nárůst svých nákladů na zboží a nákladů na podnikání,“ pokračoval.

Státní pokladní Louisiany John Schroder také sdílí obavy týkající se ESG a zemědělství, stejně jako dalších klíčových odvětví mnoha států, včetně toho jeho.

„Louisiana je silná v ropě a zemním plynu a v zemědělství,“ řekl deníku The Epoch Times.

Státní pokladní Missouri Scott Fitzpatrick řekl deníku The Epoch Times, že si není vědom mnoha příkladů politiky ESG, která by měla přímý dopad na zemědělce a chovatele. Souhlasil však s tím, že ESG nepřímo poškozuje produkci potravin prostřednictvím svého vlivu na ceny energií a inflaci.

„Myslím, že růst cen energií můžeme určitě přičíst aktivismu ESG,“ řekl.

Domnívá se, že riziko ESG pro zemědělce a chovatele se výrazně zvýší, pokud se regulace ve stylu ESG v bankovním a soukromém sektoru budou nadále rozšiřovat.

Fitzpatrick se obává zejména navrhovaných zásad Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC) ohledně toho, co tato vládní agentura klasifikovala jako finanční rizika související s klimatem.

Prakticky všechny banky ve Spojených státech jsou s FDIC spojeny.

Spolu s navrhovanými pravidly Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) týkajícími se klimatických rizik by tvrdý postoj FDIC mohl v konečném důsledku ještě více ztížit situaci producentů potravin, domnívá se Fitzpatrick.

„Myslím si, že právě tehdy to bude mít na [zemědělství] skutečně významný dopad.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).