Katabella Roberts

23. 11. 2022

Spojené státy a Izrael se shodly, že je třeba urychlit „operační plány proti Íránu“ kvůli rozvoji jaderného programu Íránu.

Generálporučík Aviv Kohavi, náčelník generálního štábu Izraelských obranných sil (IOS), se v pondělí v Pentagonu setkal s náčelníkem generálního štábu americké armády Markem Milleym a dalšími vysokými představiteli Washingtonu.

V prohlášení na Twitteru IOS uvedly, že Kohavi s představiteli jednal o „dalším posílení spolupráce mezi našimi armádami a vzájemných regionálních hrozbách, především íránské jaderné hrozbě“.

„Na jedné straně je Írán pod mnoha ekonomickými, vojenskými a vnitřními tlaky, a na straně druhé pokračuje v prosazování svého jaderného programu. IOS důrazně podporují všechny operační plány proti íránské hrozbě,“ řekl Kohavi během setkání.

Během jednání „jsme se shodli na tom, že se nacházíme v kritickém okamžiku, který vyžaduje urychlení operačních plánů a spolupráce proti Íránu a jeho teroristickým zástupcům v regionu,“ dodaly v prohlášení.

V samostatném prohlášení zveřejněném na internetových stránkách IOS se uvádí, že oba představitelé jednali o „otázkách regionální bezpečnosti, možnostech větší dvoustranné spolupráce a koordinace při obraně proti široké škále hrozeb, které Írán představuje v celém regionu, a dalších bodech společného strategického zájmu“.

Možné společné cvičení vzdušných sil

Kohavi a Milley údajně zvažují, že v příštích týdnech provedou společné cvičení vzdušných sil, jehož cílem bude vycvičit vojáky pro případný konflikt mezi Izraelem a Íránem nebo jemu nakloněným spojencům v regionu, uvedla stanice Fox News.

Deník Epoch Times se obrátil na kancelář amerického generálního štábu se žádostí o komentář.

Kohavi se tento týden setkal také s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem, kde oba diskutovali o přijetí kroků k deeskalaci bezpečnostní situace na Západním břehu Jordánu a o přání Washingtonu dosáhnout dvoustátního řešení, které podle něj „zůstává nejlepší cestou k dosažení trvalého míru“.

Během této schůzky oba představitelé hovořili také o „široké škále regionálních bezpečnostních otázek společného zájmu“, přičemž Sullivan zdůraznil „neoblomnou podporu Washingtonu pro bezpečnost Izraele“, uvádí se ve zprávě o schůzce, kterou vydal Bílý dům.

„Zdůraznili své společné odhodlání řešit bezpečnostní výzvy, které mají dopad na Blízký východ, včetně hrozeb, které představuje Írán a jeho zástupci, a pan Sullivan potvrdil prezidentův závazek zajistit, aby Írán nikdy nezískal jadernou zbraň,“ uvádí se ve zprávě.

Kohavi se během své návštěvy setkal také s ředitelem CIA Williamem Burnsem.

Schůzky se uskutečnily poté, co šéf izraelské vojenské rozvědky generálmajor Aharon Haliva varoval, že Írán se blíží k dosažení 90procentního obohacení uranu, což, jak zdůraznil, představuje „největší zkoušku pro mezinárodní společenství“.

Uran obohacený na 90 procent je považován za vhodný pro výrobu zbraní a představitelé se obávají, že by jej Írán mohl použít k dalšímu posílení svého jaderného programu, ačkoli Írán popřel, že by výrobu jaderné bomby plánoval.

Washington se již několik měsíců snaží obnovit dohodu o íránském jaderném programu z roku 2015 ve snaze zabránit Íránu v posílení jeho jaderného programu.

Rozhovory mezi oběma zeměmi však ztroskotaly kvůli tomu, že podle Bidenovy administrativy jsou požadavky Íránu „nerealistické“.

Překlad původního článku: MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“