Zdenka Danková

1. 12. 2022

Domácí násilí se stalo palčivým problémem společnosti pro svoji skrytost a pro bezradnost a často nesprávné pochopení oběti, že jde o trestný čin. Kapela MANU: vydala nový singl s názvem „Počkám“, jehož tématem je domácí násilí. Skladba vyšla symbolicky právě 25. listopadu, v Mezinárodní den proti násilí na ženách, uvádí ve své zprávě NetwIN production.

Kapela MANU: se rozhodla touto skladbou pomoci šířit osvětu cílenou na oběti domácího násilí, které se nerozhodly anebo nenašly sílu řešit své dlouhodobě trvající problémy. K písni souběžně vyšel také videoklip, který by měl ještě více umocnit povědomí o závažnosti těchto skutečností, se kterými se v Čechách potýkají tisíce vztahů a domácností.

Ústředními postavami videoklipu je mladý pár, týranou ženu zde velmi osobitým způsobem ztvárnila herečka Bára Jánová (známá např. ze seriálu Slunečná či Survivor Česko a Slovensko), jejího partnera a trýznitele v jedné osobě si zahrál Richard Pekárek, aktuálně umělecky působící v Městském divadle v Brně.

Videoklip reflektuje nejčastější příznaky a projevy domácího násilí, k nimž bývají jeho oběti zpočátku většinou slepé a nepřikládají jim potřebnou váhu a důležitost. Ukazuje však názorně nejčastější situace chování partnerů.

Násilí ve videoklipu není záměrně vyobrazeno. Je přeneseno a ztvárněno velmi působivým scénickým tancem v podání choreografa Tomáše Smičky a Veroniky Hanušové.

„Nejen domácí násilí, ale jakýkoli způsob manipulace a ubližování způsobuje hluboká traumata, na která se nabalují další a další problémy. Chci o těchto tématech mluvit, protože jedno souvisí s druhým a pak tím dalším. Není jednoduché je rozeznat… Chci být nápomocná, jak nejvíc to půjde. Proto jsem na nabídku natočit tento videoklip okamžitě kývla. Jsou to takové mé vstupní dveře,“ řekla  herečka Bára Jánová.

Spolu s aplikací Bright Sky

Kapela MANU: při vystoupení. (J. M. Knotová Band)

Kromě natočení videoklipu se Kapela MANU: propojila s Nadací Vodafone ČR, která se podílí na vývoji a propagaci mobilní aplikace Bright Sky. Ta slouží právě pro pomoc obětem domácího násilí. Kdokoliv je potřebný, může prostřednictvím této aplikace anonymně požádat o pomoc. Může i upozornit na domácí násilí ve svém okolí. Zároveň zde mohou lidé najít informace, zda právě oni sami nejsou oběťmi domácího násilí, aniž by si to vůbec uvědomovali.

„Jsem moc ráda, že Anička a její kapela otevřela tohle důležité téma,“ sdělila Veronika Řídelová z Nadace Vodafone, která se stará o rozvoj a propagaci aplikace Bright Sky.

Oběti domácího násilí si aplikaci mohou stáhnout do svého telefonu a jejím prostřednictvím pak vyhledat nejen potřebnou pomoc. Mohou navíc také si zaznamenávat potřebné důkazy páchaného násilí anebo získávat další velmi užitečné informace. .

„Natáčení videoklipu bylo extrémně náročné a videoklip jsme natočili za jeden jediný den… O to větší mám radost, že nám pod rukama vznikla tak krásná a nesmírně důležitá věc,“ těší se zpěvačka kapely MANU: Anna Knauerová.

Kapela MANU: je alternativně-popová kapela s osobitým stylem, její hudba je čistě autorská a dá se o ni říci, že se nebojí uhýbat ze zaběhlých stereotypů. Pojícím prvkem však vždy zůstávají poetické texty psané v českém jazyce, jenž se nesou v duchu lehké melancholie, ze které však posluchači mohou vždy nalézt východisko

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."