Milan Kajínek

5. 11. 2020

Hudbou proti násilí a totalitě, ale něžně…

Mezi kapely, které se „neudržely“ a musely svoji tvůrčí činnost nasměrovat k situaci v Číně, neodmyslitelně patří skupina Yellow Express. Samozřejmě hlavně pro ty, kteří jí znají. Švédská kapela, čítající devět hudebníků včetně dvou muzikantek z Číny, se dala dohromady v roce 2003. Společně skládala a vystupovala několik let.

Jejich hudební tvorba je důležitá i dnes, protože je situace lidských práv a pronásledování disidentů v Číně stále aktuálním a velice závažným problémem.

Takzvaně „vyprovokovat“ k tvorbě se nechala také skupina Guns and Roses, která přišla v roce 2008 s albem Chinesse Democracy nebo hollywoodská herečka Q’orianka Kilcherová, která nazpívala tématickou píseň ke snímku Svobodná Čína: Odvaha věřit z roku 2013.

Yellow Express má hned několik zajímavých hudebních rysů. Jedním je unikátní nástrojové složení, a potom osobitá barva hlasů hlavních zpěváků. Zpěv Anderse Erikssona, Tingting Jin a Nancy Li skutečně vezmou diváky za srdce. Pokud k tomu přičteme texty a příběhy ze kterých vycházejí, způsobují některé jejich skladby mrazení v zádech. Posuďte sami…

Všechny písně k poslechu naleznete zde.

Kapela ve svých písních něžně protestuje proti násilí v Číně. (Se svolením Yellow Express)
Kapela ve svých písních něžně protestuje proti násilí v Číně. (Se svolením Yellow Express)

Seznam písní a jejich příběhů

Níže nabízíme zvukové stopy písní z alba Walk On!, jejich texty (v angličtině) a komentáře autora.

Píseň: Walk On!

Začněme s písní nazvanou Walk On! (Jdi dál!), která se také dostala do názvu celého alba. Určitě měla pro hudebníky zvláštní význam, protože vychází ze skutečného příběhu jednoho čínského farmáře, který ušel tisíce mil pěšky z odlehlé provincie až do Pekingu, aby osobně řekl čínské vládě, že dělá chybu a bude lepší, když přestane příznivce buddhovské školy Falun Gong pronásledovat. Unikátní fotografii tohoto farmáře můžete vidět níže vlevo, jak sedí na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Autor písně Anders Eriksson ke své motivaci psát písně prozrazuje. „Během tří cest do Číny (1996 až 1999) jsem potkal mnoho čínských praktikujících Falun Gongu. Jejich čistá mysl a nesobecké chování na mě udělaly velmi silný dojem,“ říká Eriksson. “Když je začal čínský režim pronásledovat, často jsem přemýšlel, co se stalo s přáteli, se kterými jsem se setkal. Trpěli mučením? Jsou stále naživu? Proč jsou tak dobří lidé pronásledováni? Prostě jsem to nemohl pochopit.“

„Muž, kterého jsem potkal při každé cestě do Číny, byl Lin Čcheng-tchao, úspěšný vědec žijící v Pekingu. Nyní je mentálně postižený v důsledku intenzivního mučení v pracovním táboře Tuanhe v Pekingu. Tento případ je však pouze jedním z mnoha,“ snaží se diváky upozornit Eriksson.

Amatérský videoklip k písni Walk On!

Video bylo natočeno v Ženevě na jaře roku 2003. Natáčel a stříhal David Chai. Skladbu hrají: Anders Eriksson (zpěv a akordeon), Jonas Brunsten (piano), Pedro Blom (basa), Torbjörn Nordstrand (bubny), Susanna Halden (housle), Jenny Ljungqvist (flétna), Tingting Jin (zpěv), Nancy Li (zpěv).

Text písně (anglicky) pod videem zde.

Mnoho Číňanů bylo podle Erikssona oklamáno propagandou komunistické strany a začali jí pomáhat s pronásledováním nevinných lidí, o kterých si začali myslet, že jsou „špatní“.

„V písni Walk On! se vás snažím zastihnout a doufám, že budete schopni pochopit závažnost, naléhavost a rozsah (toho, co se odehrává).“ – Anders Eriksson.

Kapela upozorňuje na to, že lidé takto pronásledovaní režimem jsou svévolně zatýkáni a posíláni do vězení, kde trpí duševním a fyzickým mučením a vymýváním mozků. Jsou zaznamenány tisíce případů bití dřevěnými a elektrickými obušky. Ti, co ve vězení drží protestní hladovku, jsou nuceně krmeni trubičkou zaváděnou nosem do žaludku.

„Absurdita celého pronásledování spočívá v tom, že hlavním životním cílem praktikujících Falun Gongu je stát se lepším a zdravějším člověkem a dodržovat zásady pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Není tohle vlastně právě to, co dnešní svět potřebuje?“ ptá se Eriksson.

Píseň: We Want Freedom For the People

„Všichni jsme slyšeli o strašlivých zločinech Hitlera a Stalina během druhé světové války. Miliony lidí byly zabity,“ píše Eriksson. „Později jsme se dozvěděli o diktátorech, jako Castro, Idi Amin, Pinochet, Ceausescu, Kim Čong Il, Miloševič a Saddám Husajn. Zločiny, kterých se dopustili proti lidstvu, jsou nepředstavitelně zlé.“

„Kdyby někdo dal všechny tyto vrahy a jejich zločiny dohromady, stále by se jejich hrůzy nedokázaly vyrovnat počtu obětí, které má na svědomí Čínská komunistická strana. Během její vlády zemřelo nepřirozenou smrtí 60-80 milionů lidí.“

Jak změnit severní ledový vítr na letní vánek…

Eriksson v písni We Want Freedom For the People vyzývá vlády, hromadné sdělovací prostředky a společnosti demokratických zemí, aby zaujaly jasné stanovisko a otevřeně kritizovaly čínský režim za násilné represe nevinných obyvatel.

„Text k této písni je můj způsob, jak vyjádřit podporu lidem v Číně,“ říká Eriksson, a dodává, že pro Číňany je životně důležité, aby se dozvěděli o historii a všech zločinech komunistické strany.

Text písně (anglicky) pod videem zde.

Píseň: Three Words Deep In My Heart

„Tímto chceme vzdát poctu základním principům Falun Dafa – Zhen, Shan, Ren (Pravdivost, Soucit, Snášenlivost),“ říká autor textu Anders Eriksson.

Metodu Falun Gong, pro rozvoj těla a mysli, začal vyučovat mistr Li Hongzhi v Číně v roce 1992. Praxi se do roku 1999 začalo věnovat na 100 milionů Číňanů. Právě tehdy Komunistická strana Číny vydala zákaz Falun Gongu a začala jeho příznivce tvrdě pronásledovat, což pokračuje dodnes.

Text písně (anglicky) pod videem zde.

Píseň: One Way Ticket Back To the Truth

Text písně (anglicky) pod videem zde.

Píseň: Turning the Heart

Text písně (anglicky) pod videem zde.

Pronásledování v Číně

„Pronásledování Falun Gongu v Číně je jednou z nejtvrdších kampaní proti skupině věřících v moderní době,“ uvádí prohlášení, které podepsalo více než 600 současných a bývalých zákonodárců z 30 zemí světa. Prohlášení vyzývá čínský režim, aby ukončil své nepřátelství vůči Falun Gongu.

Dodává, že Falun Gong, také známý jako Falun Dafa, je meditační disciplína založená na zásadách pravdivosti, soucitu a tolerance. Praxe Falun Gong byla před rokem 1999 oceněna i čínskými úřady za její podporu morálních standardů a zlepšení zdraví lidí v Číně. Více zde…

Zatýkání příznivců meditační praxe Falun Gong v Číně. Zranění lidí pronásledovaných policií nebo mučených ve vězení. (Minghui.org)

Statistiky shromážděné pracovní skupinou pro lidská práva publikované na stránkách Falun Dafa Information Center uvádějí 450 000 až 1 milion následovníků Falun Gongu zadržovaných ve vězeňském systému laogai, 87 000 zdokumentovaných případů mučení, 4 476 zdokumentovaných obětí na životech.

Nenásilný odpor

Rychle rostoucí popularita metody pro zušlechťování těla a mysli byla větší, než byl tehdejší čínský vůdce Ťiang Ce-min schopen tolerovat. Vládní průzkumy ukazují, že do roku 1999 praktikovalo 70 až 100 milionů lidí. Ťiang Ce-min se dostal k moci poté, co vedl krvavé potlačení demokratických aktivistů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu během protestů v roce 1989.

Proti násilným represím pokojně protestují příznivci Falun Gongu po celém světě, před čínskými konzuláty, nebo v průvodech upozorňujících na množství obětí na životech a totalitní praktiky čínského režimu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."