VISION TIMES

5. 10. 2020

Podle zdrojů z Číny spustila čínská komunistická strana proti příznivcům meditační praxe Falun Gong (Fa-lun Kung) novou kampaň zaměřenou na jejich převýchovu. Akci nazvanou „Nezůstane ani jeden“ vyhlásily takzvaný Úřad 6-10 a Výbor pro politické a právní záležitosti. Obě politická uskupení se dlouhodobě podílejí na pronásledování této skupiny obyvatel ČLR.

Kampaň „Nezůstane ani jeden“

Cílem kampaně je, jak název napovídá, zredukovat počet lidí praktikujících Falun Gong na nulu. Za poslední dvě dekády zapsala Komunistická strana Číny (KS Číny) na černou listinu téměř každého praktikujícího v Číně.

Od roku 2004 vydává vláda občanům doklady totožnosti, které obsahují čipy s integrovaným obvodem. U praktikujících Falun Gongu je do čipů vkládán speciální kód. Když tito lidé použijí doklad totožnosti k určitým úkonům, např. při žádosti o vydání pasu, jsou ihned „zaměřeni“.

V některých oblastech jsou policejní jednotky vybaveny zařízením, které je schopno takovéto doklady detekovat na 30metrovou vzdálenost. I když se některý Číňan praktikování Falun Gongu pod tlakem režimu vzdá, na černé listině zůstane.

Kampaň „Nezůstane ani jeden“ má podle zdrojů z Číny z onoho seznamu vycházet. „Policie obtěžuje praktikující, kteří jsou na vládních seznamech, sbírá jejich osobní údaje a žádá je, aby podepsali prohlášení o vzdání se Falun Gongu,“ uvádí korespondent stránky Minghui, která mimo jiné monitoruje vývoj pronásledování Falun Gongu v Číně. „Pokud praktikující podepíší, policie vymaže jejich jména z listiny a v budoucnu je již nebude obtěžovat… Mnozí praktikující našli své domovy převrácené vzhůru nohama. Některým zabavili mobilní telefony. Zaměřili se i na některé členy rodiny a nutili je, aby přesvědčili své příbuzné, aby se vzdali své víry.“

Místní komunistická strana údajně počítá s tím, že pro mnohé praktikující Falun Gongu v Číně by mohla být myšlenka na normální zacházení lákavá, a že budou ochotni se své víry vzdát, aby byly vymazáni z černé listiny.

Odměny za udávání

Aby lidé byli ochotní udávat stoupence Falun Gongu, Peking začal vyplácet odměny těm, kteří poskytnou udání místní policii. Výše odměn dosahuje až sto tisíc jüanů (cca 337 tisíc Kč) údajně v závislosti na tom, jak cenný je „úlovek“. Pro obyčejného Číňana se jedná o obrovskou sumu peněz.

Režim zároveň sází na to, že vysoká peněžní odměna bude pro občany dostatečnou motivací ke špehování příznivců Falun Gongu, což bude na pronásledovanou skupinu vyvíjet dlouhodobý tlak. V některých městech se taková praxe realizuje již tři roky.

V provincii Chaj-nan vydala policie varování, že aktivity, jako je výroba a distribuce letáků, knih a CD, které podporují Falun Gong, jsou nelegální.

V provincii An-chuej úřady vyzvaly lidi, aby nahlašovali „heretická učení“. Ti, kteří nahlásí policii nalezení transparentů, letáků atd., získají odměnu do 500 jüanů (cca 1 700 Kč). Lidé, kteří nahlásí setkání a aktivity následovníků Falun Gongu, si můžou přijít až na deset tisíc jüanů (cca 30 370 Kč).

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.