WASHINGTON – Nová republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů USA během prvního dne 118. Kongresu nebyla schopná zvolit předsedu dolní komory. Dosavadního lídra sněmovních republikánů a favorita Kevina McCarthyho nechtěla podpořit skupinka 19 republikánů. Zasedání bylo nakonec bezúspěšně přerušeno a odročeno na 4. ledna.

Pro zvolení předsedou Sněmovny reprezentantů potřebuje kandidát nadpoloviční většinu všech hlasů, tj minimálně 218. V prvním hlasování získal kalifornský republikán McCarthy 203 hlasů – všechny od republikánů a kandidát demokratů Hakeem Jeffries získal od všech svých kolegů 212 hlasů. Zbývajících 19 hlasů republikánů šlo dalším nenominovaným kandidátům – Andy Biggsovi (lídr odporu proti McCarthymu), Jimu Jordanovi a Byronu Donaldsovi.

Druhé hlasování

Všech 19 republikánů, kteří byli v prvním kole proti McCarthymu, hlasovalo ve druhém kole ve prospěch Jima Jordana, a to i včetně Biggse. Jordan hlasoval v prvním i druhém kole pro McCartyho.

Ve druhém kole tedy McCarthy získal opět 203 hlasů jako v prvním kole a stejně tak Jeffries svých 212.

Na půdě Sněmovny reprezentantů se pak začalo mezi republikány stupňovat napětí.

„Pokud jim jde jen o to, aby tam byl někdo jiný než Kevin (McCarthy), buďme upřímní. Steve Scalise podporuje Kevina, Jim Jordan podporuje Kevina,“ řekl pro Fox News republikán Darrell Issa. „Ve skutečnosti každý člen vedení, včetně všech dlouholetých kongresmanů, kteří se nestali předsedy, podporuje Kevina. Takže jsme v situaci, kdy těch 19 musí vysvětlit, co chtějí.“

Třetí hlasování

Na mrtvém bodě uvízli republikáni i po třetím hlasování. McCarthy ztratil oproti předchozím kolům jeden hlas od kongresmana Byrona Donaldse, a celkem tak dostal 202 hlasů. Pro demokrata Jeffriese hlasovalo opět všech 212 stranických kolegů.

Zbylých 20 hlasů šlo opět nadcházejícímu předsedovi justičního výboru Sněmovny reprezentantů Jimu Jordanovi, byť on sám opět volil pro McCarthyho.

Tímto prvním neúspěchem začíná ve Sněmovně reprezentantů boj, jaký v ní nebyl od roku 1923, kdy bylo k rozhodnutí o novém předsedovi zapotřebí devět kol.

Další, čtvrté, hlasování proběhne dnes odpoledne.

„Disidenti“

Důvodem, proč skupinka republikánských disidentů nechce podpořit McCarthyho, je, že nevěří, že dokáže udělat změny, které pokládají za nutné.

„Přišel jsem do rozbitého a nefunkčního Kongresu, abych ho změnil. Posunutí dlouholetého pořadí o jeden stupínek s tím nic neudělá. Mnozí to nechtějí změnit,“ napsal těsně před prvním hlasováním na Twitteru republikán Dan Bishop.

„Kevin McCarthy není tím správným kandidátem na předsedu Sněmovny. Udržuje washingtonský status quo, který z tohoto orgánu činí jednu z nejneúspěšnějších a nejneoblíbenějších institucí v zemi. Tady nejde o osobnost nebo o to, kdo si funkci ‚zasloužil‘, ale o službu americkému lidu. Nebudu podporovat status quo,“ pokračoval Bishop.

Dalším z těch, kteří hlasovali pro Jordana, byl kongresman Scott Perry, který během druhého hlasování na Twitteru zveřejnil své odhodlání bojovat proti McCarthymu bez ohledu na to, kolik hlasovacích kol bude potřeba.

„Jsem pevně odhodlán změnit status quo bez ohledu na to, kolik hlasovacích kol to bude vyžadovat. Kdyby McCarthy bojoval za porážku neúspěšné a toxické politiky Bidenovy administrativy téměř tak tvrdě jako za sebe, byl by nyní předsedou Sněmovny reprezentantů,“ napsal Perry.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“