Steven Kovac

5. 1. 2023

Organizace Election Watch (EW), která dohlíží na integritu voleb ve Wisconsinu, zjistila, že více než 150 000 hlasů odevzdaných v prezidentských volbách 2020 neodpovídá platné adrese voličů.

Počítačový analytik EW Peter Bernegger uvedl, že jeho skupina při procházení wisconsinských seznamů voličů zjistila, že 45 000 hlasů se týkalo osob žijících v jiném státě než ve Wisconsinu a dalších 107 000 zdokumentovaných případů se týkalo voličů, kteří se přestěhovali na jinou adresu v rámci státu a odevzdali hlasovací lístek v jiném okrsku, než ve kterém skutečně bydlí.

„To je více než 150 000 hlasů odevzdaných v prezidentských volbách 2020, které neodpovídají platné adrese,“ uvedl Bernegger. „To je ve státě Wisconsin nezákonné.“

„Ačkoli pro většinu z nich může existovat rozumné vysvětlení, počet případů je tak velký, že pokud by jen dva z každých deseti byly hlasy odevzdané neférově, stačilo by to k tomu, aby to odklonilo misky vah pro zvolení Bidena.“

Exemplárním příkladem je bývalý obyvatel Wisconsinu Jacob Alldredge, 27letý průmyslový inženýr žijící v Tennessee.

Sandy Alldredgeová (vlevo) z Wisconsinu a její syn Jacob Alldredge z Tennessee. (Se svolením Sandy Alldredgeové)

„Pobouřilo mě, když jsem se dozvěděl, že v seznamu voličů státu Wisconsin je uvedeno, že jsem 3. listopadu 2020 hlasoval osobně ve volební místnosti, ačkoli ve skutečnosti jsem žil, byl zapsán do seznamu voličů a hlasoval v Tennessee. Ve Wisconsinu jsem ten den nebyl,“ řekl deníku The Epoch Times.

„Celá situace mě trápí, protože bez integrity voleb váš hlas nemá význam,“ řekl Jacob Alldredge.

„Potřebujeme reformu našeho volebního systému. Náprava není nemožným úkolem, ale nemyslím si, že ho lidé chtějí řešit.“

Jednou z osob, která se podle svých slov pevně zasazuje o vyřešení problémů s wisconsinským volebním systémem, zejména s jeho „nedbalým a nafouknutým seznamem voličů“, je Jacobova matka Sandy Alldredgeová.

Alldredgeová, která sama sebe označuje za „ústavní konzervativkyni“, řekla deníku The Epoch Times, že v roce 2020 byla dobrovolnicí, která pracovala na znovuzvolení prezidenta Donalda Trumpa.

„Když Trump ‚prohrál‘ ve Wisconsinu s Joem Bidenem o 21 000 hlasů, mnoho vlastenců začalo usilovně pracovat na kybernetickém poli s úsilím zjistit, co se skutečně stalo. Jejich odhodlání mě inspirovalo k tomu, abych se zapojila, a tak jsem se nechala vyškolit a nabídla se, že budu pomáhat.“

Alldredgeová uvedla, že poté, co se dozvěděla, že některé okrsky ve Wisconsinu vykázaly ve volbách v roce 2020 103% volební účast; a že ve státě s celkovým počtem obyvatel 5,9 milionu bylo registrováno 7,3 milionu voličů, rozhodla se prověřit volební záznamy ve svém bývalém rodném městě.

Při zkoumání státního seznamu voličů pro město Delavan v okrese Walworth byla Sandy Alldredgeová šokována, když zjistila, že její syn Jacob byl uveden jako volič, který 3. listopadu 2020 osobně hlasoval ve volební místnosti – což samozřejmě věděla, že je nemožné.

Sandy Alldredgeová poskytla deníku The Epoch Times jako důkaz výpis ze státního seznamu voličů tak, jak vypadal 18. srpna 2021.

„Když jsme zkontrolovali volební knihu, kterou musí před vhozením hlasů podepsat každý, kdo přijde volit osobně, Jacobův podpis v ní nebyl.

Pohled na volební knihu z voleb 2020 v Delavanu ve Wisconsinu. (Se svolením Sandy Alldredgeové)

„Proč tedy oficiální záznam wisconsinské volební komise uvádí, že hlasoval u volebních uren 3. listopadu 2020?“ zeptala se.

Analytik Bernegger nám sdělil, že hodlá podat formální stížnost kvůli incidentu s Alldredgem u obecní úřednice v Delavanu, „ne proti ní“.

Kdo změnil seznam voličů?

Úřednice města Delavan Michele Starinová, která nastoupila do funkce v květnu 2022, sdělila deníku The Epoch Times, že zatím žádnou stížnost neobdržela, a uvedla, že o žádných nesrovnalostech s hlasovacími záznamy Jacoba Alldredgeho nic neví.

„Podle našich záznamů hlasoval pan Alldredge naposledy v roce 2016 prostřednictvím korespondenčních volebních lístků. V současné době je veden jako neaktivní,“ uvedla Starinová.

V telefonickém rozhovoru z 3. ledna nám úřednice odpovídajícího okresu Walworth Susi Pikeová uvedla, že si není vědoma žádné stížnosti týkající se Jacoba Alldredge.

Po kontrole volební knihy z voleb 2020 Pikeová potvrdila, že Jacob Alldredge v ten den osobně u volebních uren nehlasoval.

Pikeová poté zkontrolovala státní seznam voličů a uvedla, že neexistuje žádný záznam o tom, že by Jacob Alldredge v prezidentských volbách v roce 2020 ve Wisconsinu vůbec hlasoval.

Bernegger na to reagoval dotazem, kdy, proč a kým byl státní seznam voličů pozměněn, protože byla vymazána jakákoli stopa po osobním hlasování Jacoba Alldredge ve volebních místnostech v roce 2020, a proč byl jeho status změněn z aktivního na neaktivní.

Sandy Alldredgeoová poskytla deníku The Epoch Times kopii formuláře americké pošty o změně adresy, který Jacob vyplnil dávno před prezidentskými volbami v roce 2020.

Řekla, že stát Wisconsin platí národní firmě, aby sledovala všechny změny bydliště a měla informovat Wisconsinskou volební komisi (WEC), která pak informuje obecní úředníky.

„Buď ERIC [Elektronické registrační informační centrum] nedělá svou práci, nebo WEC s poskytnutými údaji nic nedělá,“ řekla Sandy Alldredgeová.

Bernegger se domnívá, že veřejně dostupný formulář pro změnu adresy může sloužit jako nástroj pro lidi se špatnými úmysly, který mohou zneužít.

„Označuje osobu, která se odstěhovala ze státu, ale stále je na seznamu aktivních voličů WEC. Tato osoba je již dávno pryč. Kdo by kdy kontroloval jeho volební záznamy? Kromě vlastence, jako je Sandy Alldredgeová.“

Státní volební komise státu Wisconsin na žádost o komentář nereagovala.

Meagan Wolfeová, správkyně WEC, v minulých prohlášeních vysvětlila, že státní seznamy voličů jsou považovány za součást historických záznamů, a proto jsou tak pečlivě uchovávány.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“