Zachary Stieber

13. 1. 2023

TÉMA: Bidenovy dokumenty

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland jmenoval 12. ledna zvláštního vyšetřovatele, který má vyšetřit, zda některá osoba nebo skupina neporušila zákon v souvislosti s tajnými vládními materiály nalezenými v kanceláři, kterou využíval Joe Biden, a také v jednom z Bidenových domů.

„Toto jmenování ujišťuje veřejnost o závazku ministerstva k nezávislosti i odpovědnosti ve zvláště citlivých záležitostech a k rozhodování, které se nesporně řídí pouze fakty a zákonem,“ uvedl Bidenův ministr Garland.

Garland jmenoval zvláštním vyšetřovatelem Roberta Hura, bývalého federálního prokurátora.

Ministr spravedlnosti také sdělil, že jmenování si vyžádaly „mimořádné okolnosti“, které jsou ve hře.

Zvláštního vyšetřovatele jmenuje ministerstvo spravedlnosti zpravidla za okolností, že standardně vedené vyšetřování by pro ministerstvo představovalo potenciální střet zájmů nebo za jiných mimořádných okolností.

Jmenování přichází poté, co Bidenovi právníci uvedli, že v kancelářích, které Biden využíval v letech 2017 až 2019, a také ve dvou prostorách prezidentova domu ve Wilmingtonu ve státě Delaware, objevili dokumenty klasifikované jako tajné. Prezident 10. ledna sdělil, že nález byl pro něj překvapením.

Garlandův brífink byl prvním, kdy se ministerstvo spravedlnosti k této záležitosti veřejně vyjádřilo.

Objevení dokumentů

Bidenův právník uvedl, že k prvnímu nálezu došlo 2. listopadu 2022 a že o něm byly okamžitě informovány Národní archivy (NARA), které jsou pověřeny převzetím prezidentských záznamů po odchodu administrativy z úřadu. NARA prý materiály obdržela následující den. Zástupci NARA se k této záležitosti odmítli vyjádřit.

Podle Garlanda bylo ministerstvo spravedlnosti o záležitosti informováno až 4. listopadu 2022. Oznámení provedl úřad generálního inspektora NARA.

Veřejnost nebyla o žádném z nálezů informována až do 9. ledna.

Níže je uvedena časová osa týkající se objevení utajovaných dokumentů (zdroj):

  • 2. listopad 2022: Bidenovi právníci nalezli v Penn Biden Center, kde Joe Biden pracoval v letech 2017 až 2019, spisy s utajovaným označením. (Bílý dům)
  • 2. listopad 2022: Bidenovi právníci oznamují nález NARA. (Bílý dům)
  • 3. listopad 2022: NARA přebírá dokumenty do svého držení. (Bílý dům)
  • 4. listopad 2022: Úřad generálního inspektora NARA upozorňuje státního zástupce ministerstva spravedlnosti. (ministr Garland)
  • 9. listopad 2022: FBI zahajuje vyhodnocování s cílem zjistit, zda nedošlo k nesprávnému nakládání s utajovanými informacemi v rozporu se zákonem. (Garland)
  • 14. listopad 2022: Garland pověřuje státního zástupce Johna Lausche vedením počátečního vyšetřování. (Garland)
  • 20. prosinec 2022: Bidenovi právníci informují Lausche, že v Bidenově rezidenci ve Wilmingtonu byly nalezeny další dokumenty podléhající utajení. Agenti FBI odjíždějí na místo a dokumenty zajišťují. (Garland a Bílý dům)
  • 5. leden 2023: Lausch informuje Garlanda a doporučuje, že je opodstatněné další vyšetřování zvláštním vyšetřovatelem. (Garland)
  • 9. leden 2023: Bílý dům zveřejňuje nález dokumentů v Penn Biden Center. (Bílý dům)
  • 12. leden 2023: Bidenovi právníci informují Lausche, že v Bidenově domě byl nalezen ještě jeden dokument. (Garland)
  • 12. leden 2023: Bílý dům oznamuje nález dokumentů v rezidenci ve Wilmingtonu. (Bílý dům)
  • 12. leden 2023: Garland jmenuje Richarda Hura zvláštním poradcem. (Garland)

Zvláštní vyšetřovatel

Garland jmenoval zvláštního vyšetřovatele Hura o týden později, než když mu to bylo doporučeno, v době, kdy veřejnost o dokumentech již věděla a z republikánského tábora přicházely výzvy o neuplatňování dvojího metru.

„Přidělené vyšetřování povedu spravedlivě, nestranně a nezaujatě,“ uvedl Hur v prohlášení zveřejněném ministerstvem spravedlnosti. „Mám v úmyslu sledovat fakta rychle a důkladně, bez obav ze zaujatosti, a budu ctít důvěru, která mi byla při výkonu této služby svěřena.“

Hur je absolventem Harvardovy univerzity a Stanfordu. Pracoval pod předsedou Nejvyššího soudu USA Williamem Rehnquistem. V roce 2003 nastoupil na kriminální oddělení ministerstva spravedlnosti, kde působil jako právní poradce a zvláštní asistent tehdejšího náměstka ministra spravedlnosti Christophera Wraye (současného šéfa FBI).

V roce 2017 byl jmenován Trumpem do funkce federálního žalobce, kterou začal vykonávat v dubnu 2018 v Marylandu. V únoru 2021 Hur oznámil, že rezignuje a vrací se k soukromé praxi.

Podle federálních záznamů Hur v roce 2008 přispěl na kampaň tehdejšího republikánského prezidentského kandidáta senátora Johna McCaina.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“