Juraj Skovajsa

20. 11. 2022

O něco málo více než týden po amerických průběžných volbách, kdy se republikánům podařilo získat těsnou nadpoloviční většinu ve Sněmovně reprezentantů, přichází oznámení o dvou vyšetřováních…

Vyšetřování Bidena

Republikáni již dlouho avizovali, že pokud se jim povede ve volbách získat většinu alespoň v jedné komoře Kongresu, spustí několik vyšetřování, včetně toho, které ohlásili 17. listopadu, tedy den poté, kdy projekce volebních výsledků ukazovaly, že republikáni získali ve Sněmovně reprezentantů 218–219 křesel (dle různých zdrojů).

Konkrétně jde o vyšetřování rodiny Bidenových ze zpronevěry – podezření, že Joe Biden byl zaangažován do zahraničních obchodů svého syna. Na tom by za normálních okolností asi nebylo nic zvláštního. Jenomže v tomto případě má jít o využití konexí Joea Bidena z pozice tehdejšího viceprezidenta na obohacení své rodiny, navíc v obchodních transakcích zahrnujících ruské partnery a dokonce čínské – s vazbami na Komunistickou stranu Číny. Vyšetřování iniciují republikáni ve Sněmovním výboru pro dohled a reformy.

Informace o obchodech syna Huntera a bratra Jamese se začaly objevovat před volbami 2020 v souvislosti s aférou kolem notebooku, který Hunter údajně zapomněl v opravně PC v Delaware, a na kterém byly kromě pikantních audiovizuálních materiálů také e-maily o jeho obchodech. Poprvé se tyto informace objevily v článcích na New York Post.

Během následujících dvou let bylo zjištěno, že FBI sehrála úlohu v cenzurních tlacích na sociální sítě, které články New York Post omezovaly. V případě Twitteru šlo o celkovou cenzuru postů, včetně banů účtů NYPost, tiskové mluvčí Bílého domu a dalších. Nedávno odhalil přímo Zuckerberg, že Facebook algoritmicky snížil dosah postů obsahující tematiku obchodů Bidenových poté, co s jeho zaměstnanci mluvili agenti FBI.

Někteří whistlebloweři z řad FBI letos republikánským členům justičních výborů obou komor sdělili, že FBI odkládala prozkoumání onoho notebooku, který úřad dostal do rukou.

Těsně po objevení se zpráv na NYPost potvrdil některé z obchodů bývalý Hunterův obchodní partner Tony Bobulinsky a sdělil také, že „Velký chlap“, o kterém se v komunikacích ohledně podílu z obchodů mluví, je Joe Biden.


Čtěte také: EXKLUZIVNĚ: Bidenovi prodávali Číňanům plyn a slibovali jim výhody, pokud se Joe stane prezidentem – tvrdí kongresman Comer citující informátora


V rámci svého vyšetřování pak republikánští senátoři Grassley a Johnson předložili 28. a 29. března na půdě Senátu bankovní záznamy plateb, které obdržely firmy vlastněné či řízené synem amerického prezidenta Joea Bidena od společností s vazbami na Komunistickou stranu Číny.

Joe Biden opakovaně tvrdil, že o obchodech Huntera nic neví a se synem o nich nemluví. Bílý dům se otázkám o notebooku vyhýbal, ohradil se i proti nově oznámenému vyšetřování slovy, že jde o politicky motivované omílání „dávno vyvrácených konspiračních teorií“. Demokraté ze Sněmovního výboru pro dohled letos pokus o vyšetřování Hunterových obchodů zablokovali.

Několik demokratických neziskových organizací a aktivistických skupin „přechází do útoku“ proti vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Jedna z organizací, Facts First USA, dokonce vytvořila tzv. „jednotku rychlého nasazení pravdy“, která má čelit „dezinformacím“ o Bidenových.

Když se Trump, již ve funkci prezidenta, pokusil v telefonátu s ukrajinským prezidentem Zelenským požádat jej o prošetření událostí kolem energetického gigantu Burisma, do jehož dozorčí rady byl Hunter dosazen, skončil s impeachmentem „na krku“.

Vyšetřování Trumpa

Trump během svého oficiálního oznámení kandidatury na prezidenta pro rok 2024 v úterý 15. listopadu kromě jiného řekl, že se jeho prezidentská kandidatura setká s odporem: „Budeme napadáni, budeme pomlouváni, budeme pronásledováni… ale nenecháme se zastrašit, vytrváme, budeme stát v bouři vzpřímeně.“

Tři dny poté a den po oznámení vyšetřování ze strany republikánů oznámil Bidenův ministr spravedlnosti Merrich Garland, že ustanovil zvláštního vyšetřovatele v souvislosti s Trumpovými prezidentskými dokumenty.

Navazuje tím na srpnovou razii v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago, kolem níž je spousta kontroverzí týkajících se jak bezprecedentnosti tohoto kroku (za okolností, kdy Trump s Národními archivy i FBI do té doby spolupracoval), politické zaujatosti ministerstva spravedlnosti a FBI a také samotného práva prezidenta na odtajnění dokumentů, které údajně Trump uplatnil.

Trump tento krok ministerstva označil za „příšerné zneužití moci“, „podvod“ a součást série politicky motivovaných „honů na čarodějnice“.

Prezident Biden dle Bílého domu o tomto záměru ministerstva dopředu nevěděl.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.