Svědomí národa

18. 1. 2023

„Už to odporuje jakémukoli zdravému rozumu. Začínáme být v situaci jako ti indiáni tenkrát na poloostrově Manhattan, kteří ho prodali za pár korálků, mysleli si, že to byl dobrej kšeft a vlastně si vůbec neuvědomovali, co všechno se při tom stalo. Teď se děje to samé, když tu vyrábíme energii zhruba za korunu a prodáváme ji lidem zhruba za deset korun. A reakce běžného člověka, který je takto obírán, bude podobná jako u těch indiánů. Budou především naštvaní,“ říká blogger, jehož každodenní příspěvky ke společenskému dění psané z pozice selského rozumu přitahují čím dál více čtenářů.

„Rozumný národ si vždycky hlídal a bránil svoje sedláky. I většina diktátorů zpravidla chápe, že musí nechat nějaký prostor, kde se lidé o sebe postarají sami. Když se to nestane nebo když to zruší, tak to končívá hladomory,“ komentuje Vidlák. Dle svých slov není jist, zda by dnes v případě velké krize dokázali současní sedláci pomoci lidem z měst tak jako tomu bývávalo v historii.

„Říkáme věci, před kterými se snažíme varovat, aby se nestaly. Pokud někdo naše varování vezme vážně nebo dojde k tomu, že se skutečně nestanou, tak jsme označováni za dezinformátory, protože jsme řekli něco, co se nestalo. A pokud se to náhodou stane nebo se k tomu blížíme, tak to schytáváme hned dopředu, protože strašíme lidi a vytváříme paniku ve společnosti,“ glosuje Vidlák a dodává, že podle něj už před třiceti lety šlo v tomto národě jen málo o svobodu. Většina lidí se pouze chtěla stát pány, protože byli předtím kmány. A když se pány stali, přestalo záležet na svobodě pro všechny a začalo jim záležet pouze na svobodě pro sebe.

Spor s koncernem

Vidlákův nedávný příspěvek o dramatickém odpojování občanů společností ČEZ vyvolal velkou nevoli tohoto koncernu a došlo až na popotahování přes právníky. „Článkem jsem chtěl upozornit na situaci, která se u nás děje. Spousta lidí se dostává do velkých problémů, které pro ně začínají být neřešitelné a které ještě více prohlubují ty příkopy, které v naší společnosti jsou,“ říká Daniel Sterzik s tím, že i když je vše ohledně vývozu elektřiny a jejímu zpětnému prodeji občanům za desetinásobek výrobní ceny papírově legální, lze jen těžko čekat, že člověk, který musí přemýšlet, jestli bude mít na energie, bude věřit řečem o tom, jak se musíme integrovat s velkou evropskou rodinou a jak to s námi Evropská unie myslí dobře.   

Kdo je Daniel Sterzik

Sedlák, zemědělec, vydavatel a autor populárního blogu Vidlákovy kydy. Pochází ze západních Čech, aktuálně žije a hospodaří ve vesnici na jižní Moravě spolu s manželkou, pěti dětmi a jednou schovankou.

„Nedá se mlčet. Moje psaní je takový trochu křik člověka, jehož život se čím dál více rozchází s tím, co vidí v politice a co prezentují velká média. Mám čím dál větší pocit, že žiju na úplně jiné planetě,“ objasňuje Vidlák svou motivaci k psaní. Kromě psaní blogu zve k sobě domů politiky, aktivisty a další veřejně činné osoby a debatuje s nimi o aktuálních tématech a možnostech jak fungovat tak, aby se lidem v naší zemi dobře žilo.

„Chtěl bych být jako Benjamin Franklin. On se nikdy nestal americkým prezidentem, ale většina Američanů si myslí, že jím byl, protože v jeho domě se sešli tehdejší rebelové a sepsali Deklaraci nezávislosti a ústavu. On přitom nedělal nic jiného, že je dobře hostil a s každým vyšel,“ usmívá se Sterzik. 

Zdroj: Nadační fond Svědomí národa

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.