Efthymis Oraiopoulos

18. 1. 2023

Vietnamský prezident odstoupil kvůli „porušením a pochybením“, oznámila v úterý Komunistická strana Vietnamu.

68letý Nguyen Xuan Phuc byl obviněn z porušení předpisů, kterých se dopustili úředníci pod jeho vedením v době, kdy byl premiérem.

Phucova rezignace je prvním případem (vyjma zdravotních důvodů), kdy člen nejvyššího vedení Komunistické strany Vietnamu předčasně odstoupil z funkce. Jedná se o nejvýše postaveného úředníka, který se stal terčem represivní kampaně vietnamského režimu.

„Plně si vědom své odpovědnosti před stranou a lidem podal žádost o odstoupení ze svěřených funkcí, ukončil práci a odešel do důchodu,“ uvedl vietnamský režim v prohlášení o Phucovi prostřednictvím státní vietnamské tiskové agentury.

Podle agentury Phuc rezignoval na zasedání ústředního výboru Komunistické strany Vietnamu, které se konalo „za účelem posouzení a vyjádření stanoviska k přání soudruha Nguyen Xuan Phuca přestat zastávat funkce, ukončit práci a odejít do důchodu“. Formulace oznámení silně naznačovala, že byl k odstoupení donucen.

Aby jeho rezignace vstoupila v platnost, musí ji schválit Národní shromáždění země. Vzácné mimořádné zasedání shromáždění se bude konat tento týden.

Phuc byl premiérem v letech 2016–2021 a všeobecně se předpokládalo, že se stane nástupcem generálního tajemníka.

Jako premiér Phuc dohlížel na obchodní dohody s Evropskou unií a tichomořskými mocnostmi, včetně Japonska a Austrálie.

Funkce prezidenta je ve Vietnamu, který nemá žádného nejvyššího vůdce, převážně ceremoniální. Místo toho má čtyři vedoucí funkce neboli „pilíře“: generálního tajemníka komunistické strany, prezidenta, premiéra a předsedu zákonodárného sboru.

Nejmocnější funkci, generálního tajemníka komunistické strany, v současnosti zastává Nguyen Phu Trong, který v roce 2021 získal mimořádné třetí pětileté funkční období. Jeho charakteristickým rysem je dlouhodobá kampaň na potlačení korupce, která se v jeho druhém funkčním období zaměřila na dva bývalé ministry kabinetu a bývalého starostu Hanoje.

Zátah

Vietnamská komunistická strana se do zátahu vedeného Trongem zapojuje. Zdá se, že takzvaná protikorupční kampaň se po množství vyšetřování a propouštění ještě zintenzivnila.

Jen v roce 2022 bylo podle vládnoucí strany stíháno nebo „disciplinárně potrestáno“ 539 členů strany za korupci a „úmyslná pochybení“, včetně ministrů, vysokých úředníků a diplomatů, zatímco policie vyšetřovala 453 případů korupce, což je o 50 % více než v roce 2021.

Po odvolání dvou místopředsedů vlády, kteří sloužili pod ním, se začaly šířit zvěsti o chystané Phucově rezignaci.

V oficiálním prohlášení zveřejněném ve státních médiích byl Phuc pochválen za své úsilí, které jako premiér vynaložil v boji proti pandemii covidu-19. Uvádí se v něm však, že Phuc je jako nejvyšší představitel země zodpovědný za závažné skandály, do nichž jsou zapleteni jeho podřízení – včetně dvou místopředsedů vlády a tří dalších ministrů.

V prohlášení se uvádí, že dva místopředsedové vlády odstoupili ze svých funkcí a proti dalším dvěma ministrům a mnoha dalším úředníkům bylo zahájeno trestní řízení. Několik skandálů se týkalo korupce v souvislosti s opatřeními vůči covidové pandemii.

Komunistická strana Vietnamu minulý měsíc disciplinárně potrestala ministra zahraničních věcí Bui Thanh Sona kvůli zapojení několika úředníků ministerstva a diplomatů do skandálu kolem úplatků v repatriačních leteckých přepravách.

Vietnamská policie 5. ledna v rámci rozšíření vyšetřování skandálu zatkla bývalého vietnamského velvyslance v Malajsii Tran Viet Thaie.

Na této zprávě se podílely agentury Reuters a Associated Press.

Z originálního článku přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."