Lawrence Wilson

7. 2. 2023

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy promluvil k národu, aby posílil veřejnou podporu pro „zodpovědné“ navýšení dluhového stropu ruku v ruce se snížením federálních výdajů.

Ve svém desetiminutovém projevu vysílaném živě 6. února označil republikánský lídr národní dluh za největší hrozbu pro budoucnost země, která předčí inflaci, nelegální přistěhovalectví a „infiltraci Číny do naší kultury“.

McCarthy zároveň Američany ujistil, že k platební neschopnosti finančních závazků země ani k ohrožení sociálních dávek a Medicare nedojde.

Ohradil se však proti tomu, co nazval bezuzdnými federálními výdaji, které chce prostřednictvím výdajových škrtů řešit, a vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se k tomuto úsilí připojil.

Americká vláda již více než 50 let trvale hospodaří s deficitním rozpočtem, což ji nutí neustále si půjčovat, aby mohla splácet účty.

Dluhový strop je celková výše dluhu, kterou má vláda povolenou na základě rozhodnutí Kongresu. V současné době činí 31,4 bilionu amerických dolarů (31 400 000 000 000 $).

Po dosažení tohoto stropu musí Kongres limit zvýšit, jinak federální vláda nemůže plnit některé své závazky.

Spojené státy by dluhového stropu dosáhly již v lednu, nebýt „mimořádných opatření“, která přijala ministryně financí USA Janet Yellenová, aby platební neschopnost odsunula na červen.

McCarthy viní za rychle rostoucí zadlužení země demokratické zákonodárce, kteří podle něj během čtyř let zvýšili dluh o 30 % prostřednictvím bezhlavého utrácení.

Ve skutečnosti se národní dluh USA zvyšuje rychlým tempem od roku 1982, přibližně každých sedm let se pod vedením obou stran zdvojnásobuje.

McCarthy přirovnal situaci k rodičům teenagera, který šel na kreditní kartě do dluhu. Zodpovědný rodič by dluh zaplatil, ale zároveň by teenagera napomenul, aby se choval zodpovědně, řekl McCarthy, což je to, co hodlá republikány držená sněmovna udělat v souvislosti s utrácením Kongresu.

„S bezuzdným utrácením v posledních letech je konec. Nyní musíme Washington vrátit k základní skutečnosti: na dluhu záleží.“

Dluhová krize je podle předsedy sněmovny příležitostí pro spolupráci obou stran v řešení národních financí.

„Debaty o dluhovém stropu hrály roli téměř u každého úspěšného pokusu o reformu federálních výdajů v živé historii. Proč? Protože problém se vyřeší pouze tehdy, když obě strany zasednou k jednacímu stolu.“

McCarthy a prezident Joe Biden se ve věci jednání o zvýšení dluhového stropu sešli 1. února. I když donedávna Biden možnost nenavýšení dluhu či výdajových škrtů zcela odmítal, před únorovým setkáním vyzval McCarthyho, aby odhalil republikánský plán na snížení výdajů.

Republikáni zatím pouze naznačili, jaký přístup zvolí.

Biden 2. února prohlásil, že jeho první setkání s McCarthym bylo dobré a že věří, že spolupráce bude možná.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.