Mimi Nguyen Ly

8. 2. 2023

Společnost Microsoft včera ve svém sídle v Redmondu ohlásila, že začleňuje technologii chatbotů s umělou inteligencí do svého vyhledávače Bing a prohlížeče Edge.

Bing a Edge budou poháněny vylepšenou verzí umělé inteligence, na které je postavený ChatGPT, konverzační služba vyvinutá společností OpenAI, která dokáže poskytovat odpovědi na množství podnětů.

Vedoucí divize vyhledávání Microsoftu Yusuf Mehdi sdělil, že nový Bing byl spuštěn zatím pro přihlášené uživatele, ale v příštích týdnech bude technologie poskytnuta milionům uživatelů.

Uživatelé budou moci zadávat dotazy do Bingu podobně jako do ChatGPT a dostávat srozumitelné odpovědi. Každý si může vyzkoušet omezený počet dotazů, řekl Mehdi.

Nový Bing obsahuje také poznámky, které odkazují na zdroje, z nichž jsou odpovědi čerpány. V dolní části nové domovské stránky Bingu se však objevuje upozornění, že vzhledem k tomu, že Bing je poháněn umělou inteligencí, „můžou se vyskytnout překvapení a chyby“. Uživatelům je doporučeno, aby si „fakta pro jistotu ověřili“.

Díky nejnovější zásadní změně od Microsoftu budou jeho vyhledávač a prohlížeč více konverzační a budou schopny poskytovat odpovědi na konkrétní otázky namísto pouhého poskytování odkazů na jiné webové stránky seřazené podle relevance.

Změny by mohly mít značný dopad pro reklamu na těchto platformách.

Generální ředitel Microsoft Corp. Satya Nadella v úterý uvedl, že nové pokroky v oblasti umělé inteligence „ovlivní všechny softwarové kategorie, které známe“, včetně vyhledávání, podobně jako dřívější inovace v oblasti osobních počítačů a cloud computingu.

Řekl, že je důležité vyvíjet umělou inteligenci „s ohledem na lidské preference a společenské normy, a to se vám nepodaří v laboratoři“, a dodal: „ To musíte udělat ve světě.“

Podle společnosti Statista je vyhledávač Bing společnosti Microsoft na druhém místě za vyhledávačem Google, když k prosinci 2022 držel 9 % celosvětového vyhledávacího provozu ve srovnání s 83 % Googlu.

Microsoft spolupracuje s OpenAI od roku 2019, přičemž do společnosti za tu dobu investoval několik miliard dolarů.

Společnost Microsoft také nedávno oznámila další plánovanou několikamiliardovou investici do OpenAI s cílem začlenit technologii umělé inteligence do svých produktů MS Office.

Schopnost ChatGPT od Open AI generovat odpovědi (v angličtině) v různých stylech vychází z čerpání velkého množství online textů, od knih přes Wikipedii až po webové stránky médií, blogy a manuály.

Společnost Google v pondělí oznámila konkurenta ChatGPT s názvem „Bard“. Generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai uvedl, že tato konverzační služba bude zatím k dispozici některým „důvěryhodným testerům“, než bude později v tomto roce uvolněna v širším měřítku.

Čínská média mezitím informovala, že čínský technologický gigant Baidu oznámil, že ještě letos spustí podobný vyhledávač poháněný umělou inteligencí. Na podobné technologii pracují i další společnosti jako Amazon a Meta (mateřská společnost Facebooku).

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.