Zdenka Danková

8. 2. 2023

Turecko a sousední Sýrie postihly otřesy země v síle okolo 7,8 stupně Richterovy stupnice na přelomu týdne, z 5. na 6. února 2023. Poslední bilance počtu zahynuvších obyvatel udává přes devět a půl tisíce. V sázce jsou další životy rodin, které zůstaly pod troskami zhroucených budov, a přes 40 tisíc zraněných. Záchranné týmy pracovaly celou noc, aby vyprostily uvízlé, kteří v troskách přežili, avšak záchranné práce komplikuje zimní mrazivé počasí, uvádí České noviny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívil postižené oblasti, pozůstalí lidé tam čekají desítky hodin na humanitární pomoc, která tam podle tamních reportérů přichází příliš pomalu.

Počet mrtvých bude zřejmě dál stoupat, místní říkají, že některé zavalené oběti umrzly. Lidé trpí nejen chladem, ale také hladem, protože pomoc se stany a jídlem nepřichází včas, jak uvádí České noviny.

„Zranění, kterých je přes 40 tisíc, míří k ošetření i do vzdálenějších míst Turecka, například do Istanbulu. Pro letadla převážející zraněné se tam otevřelo Atatürkovo letiště, které se jinak pro civilní dopravu už nepoužívá,“ podle Českých novin napsala agentura DPA.

Ministerstvo vnitra na Twitteru udává, že „Češi, které v 🇹🇷 postihlo zemětřesení, jsou v bezpečí díky pomoci našich diplomatů z ambasády v Ankaře a rychlé podpoře jejich zaměstnavatele. Díky tomu mohli opustit region, který je takřka uzavřený.“

Český tým USAR přiletěl třemi letouny CASA do Aidyamanu v Turecku, uvádí mluvčí HZS. „Cesta pozemní trasou trvala velmi dlouho, protože komunikace jsou poškozené, silnice zničené.“ Mezitím naši hasiči zkontaktovali místní skupinu zachránců.

Do Turecka vyslala ČR 68 hasičů a záchranářů, tvořících tzv. Heavy USAR tým. Vláda Petra Fialy odsouhlasila, že na úhradu nákladů spojených s přepravou a nasazením týmu a s případnou následnou materiální pomocí vyčlení Ministerstvo zahraničních věcí ze svého humanitárního fondu deset milionů korun.

Dalších deset milionů věnuje Česká republika na pomoc Sýrii, která bude kvůli bezpečnostní situaci v postiženém syrském regionu v okolí Aleppa realizována prostřednictvím českých i mezinárodních humanitárních organizací, které již v této lokalitě působí. V případě potřeby je vláda připravena uvolnit i další finanční prostředky na humanitární pomoc oběma zemím.

Zatímco hasiči stavěli stanový tábor, mezitím dorazila potřebná technika:

„Okamžitě jakmile nám přijela technika, tým vyrazil na první místa k vyhledávání zavalených osob. Kynologové ve spolupráci s Alžírským odřadem za celou noc prohledali několik míst včetně zříceného hotelu. Nad ránem jsme vystřídali tým a vyrazili na další postižená místa,“ tweetují hasiči z turecké záchranné mise.

„Prostor, ve kterém budou zasahovat, obývá asi 200 tisíc lidí a zhruba čtvrtina města je bohužel zničena,“ uvádí mluvčí a dodává:

„Jsme schopni pracovat 24 hodin denně, i v noci. Pokud koordinátor na turecké straně bude požadovat, můžeme zasahovat nepřetržitě a začít už po stavbě tábora.“

Tým Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) v tuto dobu pomáhá v místě neštěstí, v Adiyamanu:

„Nyní jsme nasazeni u dvou zřícených bytových domů, místní autority v každém z nich odhadují počet zavalených až na 50. Nasadili jsme psy, kteří nám označili místa možného nálezu. Zasahující hasiči provedli stabilizaci a provádí další sutinové vyhledávání.“

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.