Zachary Stieber

21. 2. 2023

Z nově zveřejněného šestnáctého dílu Twitter Files vyplývá, že úředník amerického ministerstva zahraničí vyzval Twitter, aby smazal účty, které podle něj ovládá ruská vláda.

„Níže jsou uvedeny některé účty kontrolované ruskou vládou, které byste podle mého názoru měli prověřit a smazat,“ napsal v e-mailu z roku 2020 úředníkovi platformy sociálních médií bezpečnostní inženýr Mark Lenzi.

Lenzi uvedl, že se mu podařilo zjistit, že se jedná o účty kontrolované Ruskem, a to díky „zjevným chybám (včetně gramatických), které nedávají smysl, pokud byste byli skutečně republikáni“, a také díky „zřetelnému nárůstu jejich tweetů v období kolem volebních shromáždění v Iowě a primárkách [v New Hampshire]“.

Lenzi uvedl 14 účtů; šest z nich bylo pozastaveno a jeden další již neexistuje.

Jiní úředníci ministerstva zahraničí požádali velké technologické společnosti, aby uživatele cenzurovaly, a ministerstvo podobné snahy financovalo.

Twitter, Lenzi ani ministerstvo zahraničí na žádost o komentář nereagovali.

Některé z účtů ruskou vládou kontrolovány nebyly. Hans Mahncke, spolumoderátor pořadu EpochTV „Truth Over News“ a přispěvatel Epoch Times, tvrdí, že zná čtyři majitele oněch účtů a rozhodně nejsou ovládáni Ruskem.

Senátor King

Podle interních zpráv kontaktovala Twitter v roce 2019 osoba spojená se senátorem Angusem Kingem (nezávislý, který ale hlasuje spolu s demokraty).

Kevin Kane, zaměstnanec Twitteru, napsal kolegům, že mluvil s ředitelem Kingovy kampaně, „který poskytl velmi rozsáhlý seznam (v příloze) 354 podezřelých účtů na Twitteru, které identifikovali“.

Mezi důvody, proč je pokládali za podezřelé, patřily „anti-Kingovské“ příspěvky, psaní o Finsku a používání hashtagu „fakenews“, uvádí se v seznamu.

Mezi další důvody patřilo sledování konkrétní osoby (myšleno twitterové „follow“), sdílení příspěvku konkrétní osoby a „šíření dezinformací o výdajích na imigranty“. Jedna osoba byla vyčleněna za to, že byla ráda za návštěvu republikánského senátora Randa Paula.

Na seznamu je vidět, že Kingova kampaň také označovala účty a skupiny na Facebooku.

Senátorova kancelář na žádost o komentář nereagovala.

E-maily a seznam zveřejnil Matt Taibbi, novinář, kterému generální ředitel Twitteru Elon Musk umožnil přístup k interním záznamům Twitteru.

Senátor Angus King hovoří s novináři v americkém Kapitolu, 21. června 2021. (Drew Angerer / Getty Images)

Lenzi hovořil s FBI

Lenzi, jenž je republikánem, hovořil v roce 2018 s agenty FBI o Konstantinu Kilimnikovi, ruském občanovi, který pracoval pro Mezinárodní republikánský institut v Moskvě. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller později Lenziho, který pro institut pracoval, citoval, když tvrdil, že Kilimnik byl ruským agentem.

Jeden z účtů, který Lenzi později označil, zveřejnil na Twitteru vlákno, ve kterém do Kilimnikovy záležitosti rýpal, včetně zdůraznění toho, že Lenzi s institutem nepracoval od roku 2007.

Lenzi pracoval na prezidentské kampani zesnulého republikánského senátora Johna McCaina v roce 2008, ale v roce 2016 slíbil hlasovat pro prezidentskou kampaň demokratky Hillary Clintonové, uvádí se ve vláknu.

Lenzi se ale ve své zprávě Twitteru označil za „celoživotního republikána“.

„Co je významné a na ministerstvu zahraničí poněkud vzácné, je, že jsem celoživotní republikán, který pracoval pro [Republikánský národní výbor], takže jsem při své práci dokázal identifikovat mnoho účtů na Twitteru ovládaných Ruskem, které prošly některými vašimi předchozími čistkami,“ napsal.

Lenzi požádal zaměstnance Twitteru, aby nezmiňoval jeho jméno. Nabídl mu také, že si s ním promluví po telefonu a sdělí další podrobnosti o svých tvrzeních vůči účtům.

Překlad a redakční úprava původní zprávy (vč. zkrácení): Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.