Gary Bai

24. 2. 2023

Marianne Williamsonová, progresivní aktivistka a autorka řady knih o tom, jak si sám pomoci, se ve čtvrtek stala první demokratickou kandidátkou, která se přihlásila do prezidentského klání v roce 2024.

„Nekandidovala bych na prezidentku, kdybych nevěřila, že mohu přispět k využití kolektivního cítění, které vnímám jako naši největší naději v této době,“ uvedla Williamsonová v exkluzivním rozhovoru pro Medill News Service, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

Je možné, že tato „politická outsiderka“ se v primárkách utká se současným prezidentem Joem Bidenem, který by měl své rozhodnutí o kandidatuře oznámit v nadcházejících týdnech. Žádný jiný demokratický kandidát zatím kandidaturu oficiálně neoznámil.

Ve svém prohlášení z 19. února Williamsonová naznačila, že 4. března učiní „důležité oznámení“. Zřejmě se však rozhodla pro dřívější krok.

V onom prohlášení uvedla tři motivační faktory, které ji „poháněly k tomu, aby [prozkoumala] možnost ucházet se o demokratickou nominaci na prezidenta v roce 2024“.

„Motivuje mě: závazek k principům svobody, které jsou zastávány v Deklaraci nezávislosti a Gettysburském projevu; uvědomění si odklonu Demokratické strany od prezidenta Franklina Roosevelta; a ekonomická nespravedlnost, kterou snášejí miliony Američanů kvůli vlivu korporátních peněz na náš politický systém,“ uvedla.

Williamsonová, autorka čtrnácti knih, vedla prezidentskou kampaň i posledně – v lednu 2020 – a jejím poselstvím bylo „proměnit lásku v politickou sílu“. Po zjištění, že nesežene dostatek hlasů, z kandidatury vycouvala s poselstvím „láska zvítězí“. Na shromáždění v únoru 2020 podpořila tehdejšího prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse.

Ve své kandidatuře v roce 2020 navrhla „šest pilířů pro období morální nápravy“, včetně „programu ekonomické spravedlnosti“, vytvoření „ministerstva pro děti a mládež“, vytvoření „ministerstva míru“, poskytnutí reparací potomkům amerických otroků a plánu všeobecné zdravotní péče, který nazývá „systém typu Medicare pro všechny“.

Významnou součástí platformy Williamsonové pro rok 2024 bude pravděpodobně tvrdá kritika „trickle-down economics“ neboli ekonomické politiky, která údajně nespravedlivě zvýhodňuje bohaté.

„Ekonomika ‚trickle down‘ je pro tuto zemi katastrofou. Zcela zničila americkou střední třídu,“ uvedla 20. února ve svém prohlášení na Twitteru. „Demokraté nevyhrají na základě poselství, že můžeme lidem pomoci přežít tuto katastrofu. Vyhrajeme tím, že řekneme, že ji ukončíme.“

Ve stejném příspěvku předložila seznam sociálních služeb, které by podle ní měly být součástí „vyspělé demokracie“.

„Všeobecná zdravotní péče, státní vysoké školy a univerzity bez školného, zaručená mzda na úrovni životního minima, bezplatná péče o děti, placená mateřská a otcovská dovolená a zaručená nemocenská – podobně jako v každé jiné vyspělé demokracii! – začnu vyrovnávat loď,“ napsala.

V roce 2019 Williamsonová čelila kritice ze strany zastánců povinného očkování, když uvedla, že otázka povinného očkování se podle jejího názoru „neliší od debaty o potratech“.

„Americká vláda podle mě žádnému občanovi neříká, co má dělat se svým tělem nebo se svým dítětem,“ řekla Williamsonová na akci v New Hampshire 8. června podle tweetu reportéra NBC.

Později se ve svém prohlášení na Twitteru omluvila a uvedla, že její komentáře působily skepticky vůči „platnosti život zachraňujících vakcín“ a že se „špatně vyjádřila“.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.