Epoch Inspirace

25. 2. 2023

LYON, Francie – Od 4. do 9. února „město světel“ rozvibrovaly zvuky tradiční Číny. Soubor Shen Yun Performing Arts se vrátil do Francie.

Stovky lidí se 8. února vydaly na podivuhodnou cestu časem a prostorem: ze svých míst v lyonském Amfiteátru mohly tisíce diváků obdivovat krajinu dávné Číny a zároveň se smát, žasnout a někteří i plakat nad příběhy, které vyprávěl slavný soubor klasického čínského tance a hudby.

Soubor Shen Yun oživuje příběhy, mýty, kulturu etnických skupin, které obývaly dávnou Říši středu, a stejně tak i dynastií, které v Číně vládly a přinášely s sebou novou kulturu.

Mezi diváky v hledišti usedl také Gino Bismara, stavební inženýr, který založil vlastní společnost pro integraci a podporu lidí v nesnázích. Mnoho prvků v představení Shen Yun pro něj bylo zdrojem emocí a inspirace.

Zaujaly ho „barvy, čelenky, kostýmy… všechno co tam bylo! A pak dokonalost tanečníků… a samozřejmě choreografů! A také orchestr, který také často sleduji a který je fantastický.“

Pan Bismara prožíval „spoustu pocitů“ a „směs fascinace“, protože, jak vysvětluje, představení Shen Yun se mu dostalo tak říkajíc pod kůži. Představení „se nás dotýká, protože cítíme, že je živé a že mluví“, vysvětluje inženýr.

Představení podle něho přináší také určité duchovní poselství nebo „pravdu“ o tom, že ve světě „jsou lidé, kteří usilují o velký [vnitřní] klid“ a čelí velkým nesnázím. „Je to stále  trochu stejný boj… A to je trochu škoda,“ dodává Gino Bismara.

Pan Bismara je věřící a říká, že během představení zažíval pocity „spojení s božstvím“.

„Je to fantastické! Jsem věřící, moje žena také. Takže to k nám promlouvá,“ říká inženýr a naznačuje, že jej představení „přeneslo“ do jakési božské sféry. „A především nám to vlastně přináší radost do srdce. Protože nejsme jediní, kdo věří.“

Pro pana Bismara představuje Shen Yun „návrat ke kořenům“.

„Návrat ke kořenům a opravdovým věcem… s tím, čemu říkáme upřímnost,“ a řekl a naznačil, že se tyto hodnoty soubor snaží podávat lehkou i humornou formou.

Michel Barbier, obchodní inženýr, nyní v důchodu, také navštívil představení a prozradil několik svých postřehů.

Michel Barbier Shen Yun
Michel Barbier, bývalý inženýr v oblasti obchodu, se přišel podívat na Shen Yun v Lyonu 8. února 2023. (Televize NTD)

„Toto představení je naprosto výjimečné… opravdu výjimečné!“ řekl. „Musím přiznat, že jsem byl ohromen všemi těmi tanečníky… kostýmy… tou kombinací mezi plátnem s filmy, projekcemi a pak samotným tancem! Přišlo mi to naprosto mimořádné.“

Citlivě vnímal i poselství, která Shen Yun předává ve svých tanečních scénách.

Obchodní inženýr po představení uvedl, že poselství jsou duchovní povahy, a podle něho jsou odvážné ve svém postoji k tradiční kultuře i tváří v tvář „určitému množství moderních názorů, které nás, jak se říká, vzdalují od Stvořitele“.

„Zde mi právě ze všech těchto důvodů přišlo toto představení opravdu naprosto originální a pozoruhodné!“ říká Michel Barbier v lyonském Amfiteátru.

Zpravodajství NTD a Sarita Modmesaïb.

The Epoch Times je hrdým sponzorem Shen Yun Performing Arts. O reakcích diváků informujeme od založení Shen Yun v roce 2006.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil P. M.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."