Milan Kajínek

27. 2. 2023

TÉMA: Diskuse o významu rodiny a manželství

Nová připravovaná vyhláška ministerstva vnitra má otevřít cestu k takzvanému „náhradnímu mateřství“ a legalizovat v České republice objednávání dětí „na zakázku“ homosexuálními páry, varují kritici.

Vyhláška (zdroj), kterou připravil v rámci progresivní agendy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), má za účel zavádět do České republiky legislativní změny, které se homosexuálním hnutím dosud nepodařilo prosadit prostřednictvím parlamentu kvůli odporu poslanců a senátorů.

O podobné „obcházení demokratického procesu“ tvoření zákonů se pokouší také Evropská komise, která homosexuální agendu dlouhodobě protlačuje a hojně financuje. Více…

Vyhláška českého ministerstva obsahuje pokyny k vytvoření nové formy rodného listu, což podle kritiků způsobí „revoluci“ ve všech matričních formulářích souvisejících s rodinou. Agenda matrik spadá výhradně do kompetence ministra vnitra.

Ve zkratce se jedná o to, že matriční zápis nahradí označení „matka“ a „otec“ slovem „rodič“, neboli rodič číslo jedna a rodič číslo dva. Tím umožní vpisování dvou mužů nebo dvou žen do rodných listů narozených dětí.

Rakušan, který ve své funkci již v minulosti začal uplatňovat metodický pokyn (zdroj, strana 3), který matričním úřadům zadává, aby homosexuální nebo lesbické páry, které žijí společně s dítětem jednoho z nich, zapisovaly do kolonky otec nebo matka jako „dva otce“ nebo „dvě matky“, přestože de facto jeden z nich nemůže být biologickým rodičem dítěte a tedy ani zákonným rodičem.

Metodický pokyn Rakušanovo ministerstvo tehdy odůvodnilo jedním rozhodnutím správního soudu v I. stupni. (zdroj)

Obchodování s dětmi“

Ilustrační záběr. (Karolina Grabowska)

Přestože z biologické přirozenosti nemohou homosexuální páry plodit potomky, některé z nich si přesto chtějí „pořídit miminko“ prostřednictvím náhradního mateřství.

Náhradní mateřství pro homosexuální páry se už v některých zemích legálně praktikuje a v USA v této oblasti podnikají zavedené firmy. Celá věc probíhá tak, že si homosexuální pár vybere z katalogu dárkyni vajíčka. Vajíčko si koupí a dodají firmě své spermie. Firma nechá vajíčko laboratorně oplodnit a následně si jej za finanční úplatu nechá vložit do dělohy jiná žena (často z rozvojových zemí), která jej v podstatě na zakázku odnosí a porodí. Homosexuální pár si poté dítě osvojí a zapíší se do jeho rodného listu jako „dva otcové“.

Problém může nastat, když se narodí dítě postižené. Existují případy, kdy objednatelé odmítnou dítě „převzít“ a matka, která dítě odnosila, se o něho také nechce nebo nemůže starat. Více zde…

Nejcitlivějším prvkem tohoto způsobu plození dětí jsou samotné děti, kterým je odepřeno právo na to, mít matku a být vychováváno v úplné rodině. Takové dítě má potom matku dárkyni, matku nositelku a dva otce, z nichž pouze jeden je skutečný biologický otec a druhý pouze pěstoun. Když bude dospívat a hledat svoje kořeny, ptát se po své matce a jejích rodičích (dědečkovi a babičce), bude se muset vyrovnat s tímto jednáním dospělých a společnosti, která tento způsob plození dětí schvaluje.

Kritikové tohoto druhu náhradního mateřství uvádějí, že se v podstatě jedná o „obchodování s dětmi“ a pokroucení přirozeného plození dětí v neprospěch dětí a společnosti.

Podle ministra Rakušana (STAN) je tento přístup k plození dětí nutné zavést a legalizovat také v České republice. Proti připravované vyhlášce se zvedá vlna odporu v řadách konzervativní části společnosti, která se domnívá, že má být zachován přirozený způsob plození dětí a děti nemají být vystavovány „experimentům“, které pohání touha homosexuálních párů po tom, „mít dítě“.

Cestu k akceptaci těchto praktik v České republice otevřel v roce 2017 svým nálezem I. senát Ústavního soudu vedený Kateřinou Šimáčkovou (zdroj). Tehdy se homosexuální pár domáhal uznání „rodičovství“ homosexuálního partnera otce dítěte jako „druhého otce“ dítěte. Soudní senát tehdy stížnosti vyhověl.

Podle nové vyhlášky, když si dva čeští muži pronajmou v zahraničí na devět měsíců dělohu ženy a nechají si tak „na zakázku“ odnosit dítě, budou po návratu do České republiky a po schválení soudem matrikou zapsáni v rodném listě jako „rodič“ a „rodič“.

Česká nevládní organizace Aliance pro rodinu označila děti plozené tímto způsobem za „nevinné oběti sociálního inženýrství politiky STAN“, kterým bude ze života „vyškrtnut jeden z rodičů a nahrazen de facto cizí osobou, tzv. sociálním rodičem“.

Dítě má podle Aliance právo na to, vyrůstat v úplné rodině, a právo na to, mít svoji matku, znát její totožnost a vyrůstat společně s ní. Ve stejné době by nemělo být dítě připraveno o svoji matku a zplozeno na zakázku nákupem vajíčka a odnošením na zakázku.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“