Jack Phillips

6. 3. 2023

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vedený republikány tvrdí, že objevil nové e-mailové důkazy, dle nichž dal dr. Anthony Fauci podnět k vypracování publikace o pravděpodobném původu nového koronaviru, která měla vyvrátit teorii o úniku z laboratoře.

Podvýbor pro koronavirovou pandemii vydal 5. března zprávu (pdf), v níž se uvádí, že existují nové důkazy o „proximitě původu SARS-COV-2“, viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Zpráva se zmiňuje o konferenčním hovoru mezi bývalým ředitelem Národního ústavu pro zdraví (NIH) dr. Francisem Collinsem, bývalým ředitelem Národního ústavu pro alergie a infekčních nemoci dr. Anthonym Faucim a nejméně 11 dalšími vědci, který se uskutečnil na začátku února 2020, tedy asi týden poté, co byl ve Spojených státech potvrzen první případ covidu-19.

Podle zprávy byli Collins, Fauci a další účastníci telekonference z 1. února 2020 varováni před možností, že virus mohl koncem roku 2019 uniknout z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Tři dny po telefonátu čtyři účastníci konferenčního hovoru vydali dokument nazvaný „The Proximal Origin of SARS-CoV-2“ (nejbližší možný původ SARS-CoV-2) a jeho návrh poslali Collinsovi a Faucimu s oprávněním dokument upravit a schválit, konstatuje se ve zprávě.

O dva měsíce později však Collins poslal Faucimu e-mail a vyjádřil „znepokojení nad tím, že článek Proximal Origin – který viděli před zveřejněním a měli možnost jej upravit – nerozmetal hypotézu o laboratorním úniku a [zeptal se], zda může NIH udělat více pro to, aby hypotézu o laboratorním úniku ‚položil‘,“ cituje se ve zprávě.

Podvýbor ve zprávě dále uvádí, že Fauci „přiměl“ dr. Kristiana Andersena ze Scripps Research k napsání článku Proximal Origin s tím, „aby ‚vyvrátil‘ jakoukoli teorii laboratorního úniku“. Přitom v srpnu 2021 zaslala organizace Scripps dopis vyšetřovatelům z řad republikánů a uvedla, že „dr. Anthony Fauci se nepokoušel ovlivnit jeho práci“, konstatuje zpráva podvýboru.

V abstraktu článku o proximálním původu se vyvozuje, že virus se mohl objevit prostřednictvím malajských luskounů, protože „obsahují koronaviry podobné viru SARS-CoV“.

Ve zprávě z 5. března, která cituje interní e-maily, se však uvádí, že Anderson „nepovažoval údaje o luskounech za přesvědčivé“ a článek napsal až poté, co ho „přiměli“ Fauci, Collins a ostatní.

„Soukromě se doktor Andersen nedomníval, že data o luskounech vyvracejí teorii o úniku z laboratoře, přestože se tak veřejně vyjadřoval. Stále není jasné, jaká událost změnila v tak krátké době názor autorů Proximal Origin,“ uvedl sněmovní podvýbor. „Na základě těchto nových důkazů se zdá, že údaje o luskounech nebyly tím přesvědčivým faktorem; dodnes jedinou známou intervenující událostí byl konferenční hovor s doktorem Faucim z 1. února.“

Větší tlak

Zpráva vyvíjí další republikánský tlak na Fauciho, který čelil značné kritice za své kroky během pandemie a také za své často hrozivé předpovědi ohledně trajektorie viru na počátku pandemie. Fauci ani Collins bezprostředně v neděli na zprávu sněmovního podvýboru nereagovali.

Během uplynulých slyšení v Kongresu se Fauci dostal s republikány do křížku – zejména se senátorem Randem Paulem. V jednom případě v roce 2021 Fauci odmítl Paulova tvrzení, že jeho agentura financovala organizaci, která prováděla kontroverzní výzkum netopýřích koronavirů v laboratoři ve Wu-chanu, a dokonce Paulovi řekl: „Upřímně řečeno, nevíte, o čem mluvíte, a chci to říct oficiálně. Nevíte, o čem mluvíte.“

V loňském roce, několik týdnů před svým odchodem z federálních funkcí, Fauci pro STAT News uvedl, že by byl ochoten vyhovět republikány vedenému kongresovému vyšetřování svého úřadu. Vyjádřil se tak v době, kdy republikánští zákonodárci signalizovali, že zintenzivní vyšetřování reakce federální vlády na pandemii a toho, zda se některá agentura nesnažila zakrýt původ viru.

„Velmi rád budu diskutovat o čemkoli, co jsme v posledních několika letech v souvislosti s touto epidemií udělali, protože nemám co skrývat a mohu obhájit vše, co jsme udělali,“ řekl v listopadu 2022.

Ředitel FBI Christopher Wray nedávno pro Fox News uvedl, že jeho úřad se domnívá, že virus mohl pocházet z laboratoře ve Wu-chanu. Dodal, že i když je mnoho podrobností utajovaných, čínský režim nebyl příliš ochoten spolupracovat s americkými úřady.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.